Jouluisia kysymyksiäMikä on joulussa parasta?

Yhdessä vietetty aika, loma ja graavilohiöverit.

Tärkein jouluperinne?

Periaatteessa en ole erityisen jumittunut mihinkään traditioihin ja voin viettää joulua eri tavoin. Tykkään kuitenkin, että pöydässä on edes kerran jouluisia ruokia ja että aattona kokoonnutaan porukalla. Mikäli asuisimme lähempänä, kävisin viemässä kynttilöitä isovanhempien haudoille. Myös aito kuusi kauniisti koristeltuna tuo joulun hetkessä kotiin!

Millaisia olivat lapsuuden jouluni?

Vietimme jouluaattoa aina mummolassa muun lähisuvun kesken. Muistan, että meidän siskosten tehtävänä oli viihdyttää muita lauluilla ja treenasimme joululauluja pitkän aikaa ennen aattoa. Pöytään oli katettu runsaasti perinteisiä jouluruokia kinkusta sekametelisoppaan ja pukki tuli käymään alkuillasta. Jossain vaiheessa ajoimme kotiin ja kuin ihmeen kaupalla pukki oli käynyt myös omassa kodissa sillä lahjoja oli joka puolella. Se taisi olla lapsena parasta, että lahjoja tuli aina kahdessa erässä :D Joulu oli uudenvuodenaaton ja juhannuksen ohella ainoa päivä, kun saimme valvoa myöhään, joten sekin oli aina iso juttu.
Joulupäivänä kääriydyimme isoon peittoon katsomaan leffoja tai lukemaan lahjaksi saatua kirjaa. Suklaata tuli syötyä monta kiloa siinä samalla.Millainen olisi unelmien joulu?

Olisi mahtavaa viettää joulua joskus niin, että lähisuvun kanssa kokoontuisimme jonnekin ihanaan paikkaan yhdessä, esimerkiksi suurelle vuokrahuvilalle. Kaikki toisivat mukanaan ruokaa ja juomaa ja niitä valmistettaisi rauhassa aatonaattona. Jouluaattona sauna lämpiäisi, halutessaan voisi käydä vaikka avannossa uimassa tai lumihangessa kierimässä. Ulkotulet lepattaisivat kauniisti talon nurkilla, pöydillä olisi kynttilöitä ja ruokapöytä olisi katettu viimeisen päälle nätiksi. Illan tullen joulupukki kävisi tuomassa lapsille lahjat ja tunnelma olisi mukavan rento ja iloinen. Vietettäisi iltaa punaviiniä siemaillen, juustolautasen antimia herkutellen ja hauskaa lautapeliä pelaten aamun pikkutunneille saakka. Joulupäivänä kaikki saisivat olla rennosti yöpaidassa ja syödä tähteitä jääkaapista. Voisi vaikka lukea kirjaa peiton alla tai katsoa lempileffoja sohvan nurkasta. Tämänsuuntainen joulu voisi olla aika mukava :)

Joulun lempiruoka?

Jouluruuista parhaita ovat ehdottomasti graavilohi ja imelletty perunalaatikko. Tykkään tosi paljon myös bataattilaatikosta, kalkkunasta ja juustoista. Jälkkäreistä syön mieluiten luumurahkaa tai jotain hyvää (raaka)kakkua!

Mistä en joulussa niin välitä?

Joulu on mielestäni vähän liian harras ja jopa surumielinen juhla ainakin jos suomalaisia joululauluja kuuntelee. Joulumusiikista en välitä oikein ollenkaan sillä se tekee surulliseksi ja tahtoisin olla jouluna mielummin iloisella mielellä ;)
En myöskään pidä lahjojen "pakonomaisesta" ostamisesta. Ihaninta on, jos lahjansaaja toivoo jotain tiettyä ja voin käydä sen hänelle hankkimassa. Näin ollen lahjan ostaminen ei ole lainkaan stressaavaa ja voi olla varma, että toinen tykkää lahjasta ihan taatusti. Turhan krääsän hankkiminen on vähän tylsää.Millainen joululahjatoivelistani oli tänä vuonna?

Listani on ollut joka vuosi entistä lyhyempi. Mitään kovin kallista en osaa keltään toivoa (tärkeintä ei taida olla lahjan hinta vaan ajatus) ja toisaalta kaiken edullisemman käyn hankkimassa itse, jos jotain oikeasti tahdon. Tarvin nykyään niin vähän uusia tavaroita, että eniten toivon lahjakortteja kivaan vaate- tai ekokauppaan, jotain yhteistä tekemistä tai vaikka itse tehtyä hilloa!

Toisaalta jouluna on kiva muistaa myös itseään ja mulla onkin ollut tapana palkita itseni jouluna uudella linssillä tai muulla kameratarvikkeella. Tänä vuonna toteutin pitkäaikaisen haaveeni keittiökoneisiin liittyen - Instan seuraajilta ei varmaan ole jäänyt huomaamatta :)

Millaisia lahjoja toivoin lapsena?

Ollaan siskojen kanssa niin monta kertaa naurettu meidän lahjatoivelistoja lapsuudesta. Tärkeintä oli, että paketista paljastui teippiä ja piirustuspaperia :D On toivottu myös liimaa ja ties mitä muita askartelutarvikkeita. Pienestä sitä on lapsena ollut iloinen ;)

Mikä on lempijouluvärini?

Tällä hetkellä mulla on kova kultakuume ja mikäpä se jouluun paremmin sopisi, kuin kauniit kultaiset jutut, kuten aterimet, lahjanarut tai kuusenkoristeet. Toinen suosikkivärini on kuusenvihreä. Nämä kaksi väriä sointuvat mukavasti toisiinsa ja tekevät juhlavan ilmeen olematta kuitenkaan liian räikeitä.Miten pukeudun mieluiten jouluna?

Jouluaattona perheessämme on ollut tapana pukeutua juhlavasti sillä kuten kerroin, niin lapsuudessani kokoonnuimme aina mummolaan, jonne tuli muutakin lähisukua ja oli luonnollista laittaa jotain vähän parempaa päälle. Tärkein asuste taisi tosin olla tonttulakki, jota ei missään nimessä saanut unohtaa kotiin tai osa joulufiiliksestä olisi kadonnut kuin tuhka tuuleen.
Nyt aikuisena tykkään ajatuksesta, että aattona pukeudutaan hieman siistimmin, jotta juhla tuntuu oikeasti juhlalta eikä tavalliselta arkipäivältä farkkuineen ja villapaitoineen. Jokainen saa tietysti laittaa päälleen mitä haluaa enkä katso ketään vinoon, vaikka ilmestyisi paikalle lökäpöksyissä.

Lökäpöksyistä pääsemmekin aasinsillalla joulupäivän puolelle sillä se onkin sitten jo asia aivan erikseen. Jouluaaton mekon vaihtaisin joulupäivänä mieluusti johonkin mukavan pehmoiseen, kuten flanelliyöpukuun ja lämpöisiin sukkiin (ehkä pitäisi ostaa sellaiset?) ja viettäisin koko päivän mielelläni rentoutuen ja akkuja lataillen.

Voisinko viettää joulun ulkomailla?

Voisin kyllä ja olen viettänytkin. Vuonna 2009 asuimme miehen kanssa jonkin aikaa Australiassa ja joulunkin näin ollen siellä vietimme. Olihan se aivan erilainen joulu edellisiin verrattuna sillä lämpöasteite oli kolmekymmentä, rosollista ei tietoakaan ja loput perheenjäsenet toisella puolen maapalloa. Kyllä se Suomessa vietetty joulu taitaa kuitenkin olla se ainoa oikea ;)


IHANAA JOULUA KAIKILLE TEILLE! :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti