Kirjavinkki : Voittamisen anatomia.


Muistan hyvin sen fiiliksen Erinin syntymän jälkeen, kun olin niin väsynyt ja kiinni vauvassa, etten pystynyt puoleen vuoteen lukemaan mitään. Kun tilaisuus tehdä jotain omia juttuja tuli eteen, valitsin yleensä nukkumisen tai jotain muuta kiireellisempää lukemisen sijasta. Vauvaa syötellessä tuijotin lähinnä telkkarin roskasarjoja sillä se tuntui siinä vaiheessa helpoimmalta ratkaisulta, kun piti pysyä paikallaan, mutta ei jaksanut ajatella mitään sen suuremmin. Luultavasti olisin joka tapauksessa nukahtanut kolmen rivin jälkeen sille sijoilleni, joten se siitä lukemis ajatuksesta. 

Ehkäpä tämän takia yöpöytäni on pursunnut valtavia kirjapinoja nyt raskauden vedellessä viimeisiään ja tietäessäni, että kohta paukkuja lukemiselle ei samalla tavalla taas ole. Muutenkin tuntuu, että hyvien kirjojen vinkit tulevat aina ryppäissä tai vähintään kirjasto hoitaa homman niin, että kaikki varatut kirjat vapautuvat samaan aikaan, jolloin on ihan pulassa mistä aloittaisi tai lukee kolmea kirjaa kerrallaan eikä pääse syventymään yhteenkään oikein tosissaan.  
Aki Hintsasta kertova Voittamisen anatomia jäi jonkun kehuista korvan taa ja laitoin itseni pitkään varausjonoon Helmetin sivuilla. En muista miten kauan kirjaa lopulta jonotin, mutta puoli vuotta ei varmaan liippaa kaukaa. Ehdin nimittäin kuunnella kyseisen kirjan BookBeatin kautta keväällä kouluun ajellessani. Olin hetkeä aiemmin tutustunut kyseiseen palveluun ja koukutuin aikalailla kerrasta, vaikka ensin ajattelin, että äänikirjat eivät ole oma juttu sitten yhtään. Pari tuntia koulumatkoja päivässä oli kuitenkin sen verran paljon aikaa, että siinä ehti mainiosti kuunnella monta sivua tekstiä ja tulla vahingossa "lukeneeksi" useammankin kirjan. Se hyvä puoli tuossa palvelussa myös on, että kirjoja ei tarvitse jonottaa vaan ne ovat kaikkien kuunneltavissa ihan koska tahansa. Uutuuksia tai muuten suosittuja kirjoja saattaa joutua jonottamaan perinteisen kirjaston kautta niin kauan, että ehtii jo unohtaa olevansa jonossa. Kirjojen ostamisen kannalla en ole ollut enää vuosiin sillä tulen harvoin palanneeksi niihin toista kertaa.

Paitsi nyt sitten kävi niin, että tuo Voittamisen anatomia varaus kilahti kohdalleni viimein kirjaston kautta ja päätin lukea kirjan uudelleen. Kuunnellessa kirjat edistyvät nopeasti, mutta autossa tulee pitkin matkaa kaikenlaisia tilanteita, jolloin pitää keskittyä enemmän liikenteeseen, kuin siihen, mitä kirjassa tapahtuu. Siitä syystä menee toisinaan useampia rivejä ohi eikä aina jaksa painaa kelausnappia taaksepäin. Tämän lisäksi huomasin, että Hintsan kirja oli pitkästä aikaa paras, minkä olin lukenut ja tuumasin, ettei sellaisen uudelleen lukemisessa ainakaan mitään häviäisi.Voittamisen anatomia on mielenkiintoinen yhdistelmä Hintsan elämää, formula- ja urheilumaailmaa sekä hyvinvointia. Koska olen ollut aiempina vuosina suuri formulafani, olivat F1-osuudet kiinnostavia sinällään, mutta ymmärrän, että joku toinen ei tämän aihepiirin takia kirjasta välttämättä innostuisi. Kirja on mielestäni kuitenkin sillä tavalla hyvin kirjoitettu, että siinä on saatu sopivasti sekoitettua erilaisia maailmoja pysyen kuitenkin kokoajan henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin maaperällä. Myös itse Hintsa vaikutti olleen ihan huipputyyppi, jonka takia kirja pitää hyvin otteessaan ja viihdyttää pitkin matkaa. Jonkinlaisen särmän kirjaan tuo se tieto, että Aki Hintsa menehtyi viime vuonna syöpään eikä näin ollen ole enää keskuudessamme jakamassa viisaita ajatuksiaan. Onneksi ajatukset jäivät kuitenkin elämään ja niitä voimme muun muassa tästä kirjasta lukea sekä mahdollisesti niiden kautta parantaa omaa oloamme ja eloamme.

Mikäli omalla yöpöydälläsi on tilaa, niin ehkäpä tässä voisi olla seuraava kirja lukulistalle :)

2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä, varasin! Ja pikkukaupungin etuja jälleen - olin ensimmäisenä varausjonossa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa! Toi on muuten hyvä puoli pikkukaupungissa asuessa! :) Toivottavasti tykkäilet kirjasta.

      Poista