Yayoi Kusama.


Siinä se oli. Tämän hetken paras näyttely omaan makuuni: Yayoi Kusaman In Infinity Helsingin taidemuseossa.
Kävin katsomassa näyttelyn ensimmäisen kerran viime vuoden puolella, mutta olihan se nähtävä vielä uudelleen. Ensimmäisellä kerralla väkeä oli niin paljon, että sisälle mentäviin taideteoksiin piti jonottaa lähes puoli tuntia. No, eihän se tilanne ollut viimeisellä viikolla yhtään sen parempi, päinvastoin :D Sivukorvalla kuulin, että kävijäennätys oli rikottu tällä viikolla ja totta tosiaan tuntui kuin koko Suomi olisi ollut liikkeellä.

Mikäli näyttely on kuitenkin vielä näkemättä, voi sen käydä katsomassa tämän viikonlopun ajan!

Yllä olevat värikkäät kuvat otin alakerran Yayoi-nurkkauksesta (HAM-kulma), johon on vapaa pääsy. Tila on ollut alussa ihan valkoinen ja vierailijat ovat saaneet laittaa värikkäitä pallotarroja minne huvittaa. Itse laitoin pinkin pallon muiden jatkoksi - aika makean näköinen tila näin näyttelyn loppusuoralla! Meni ihan silmät ristiin sitä katsellessa :)Itse näyttely oli kyllä upea siitä syystä, että se oli paljon muutakin kuin "tavallisia" seinälle ripustettavia tauluja. Kuten kerroin, osaan teoksista pääsi sisälle ja ne tuntuivat jatkuvan ikuisuuteen saakka peilien ja veden avustuksella.
Pilkkuja, pilkkuja ja lisää pilkkuja.. siitähän tämän japanilaisrouvan teoksissa on aika pitkälle kyse.
Ennen näyttelyyn menemistä katsoin kotona Yayoista kertovan dokkarin, jonka avulla pääsin mukavasti pilkkuvireeseen ja ymmärsin taustoja paremmin. Näyttelyssäkin on nähtävillä videoita, mutta en jaksanut niitä tällä kertaa katsoa.
Minuun tämä pilkkutaide vetoaa just niin kuin Yayoikin sitä kommentoi: pilkkujen ja pallojen tekeminen on vaan aivan älyttömän rentouttavaa, koukuttavaa ja sitä ei tekisi mieli lopettaa ollenkaan. Syksyn aikana tuli maalattua koulussa aika paljon ja ehdoton suosikkitehtävä oli nimenomaan pointillistinen maalaus, jossa sai töpöttää täpliä ison paperin täyteen.. Ihanaa aivolepoa, kun ei tarvinut ajatella mitään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti