10 vinkkiä bloggaamiseen - haaste


Sain pitkästä aikaa blogihaasteen (kiitos paljon Anna! :) ) -  jonka myötä on tarkoitus kertoa vinkkejä aloittelevalle bloggaajalle ja valottaa hieman oman blogin syntyä. Aloitetaanpa siis tuosta jälkimmäisestä.

Oma ensimmäinen blogini näki ensimmäistä kertaa päivänvalon jouluna 2008, joten siitä on vierähtänyt jo kahdeksan vuotta, kun tähän touhuun lähdin mukaan. Tulee sellainen positiivisesti nostalginen olo, kun mietin asiaa ja muistan edelleen sen innon millä blogia laitoin pystyyn. Olin saanut edellisenä päivänä ensimmäisen järjestelmäkamerani ja blogin perustaminen oli siitä varsin luonnollinen jatkumo. Olin lukenut blogeja siihen mennessä jo jonkin aikaa ja oman blogin perustaminen houkutteli kovasti.
Mistään en mitään tiennyt, mutta nautin suunnattomasti siitä, että sain kirjoitella ajatuksiani ja julkaista kaikenlaisia päivän mittaan otettuja räpsyjä tämän uuden kanavan kautta. Myöhemmin perustin pääblogini rinnalle myös hääblogin, joka oli superkiva väylä jakaa häihin liittyviä asioita toisten morsianten ja lukijoiden kesken!
Blogin myötä tutustuin nopeasti uusiin ihmisiin, vaikka en aluksi käynyt missään järjestetyissä tilaisuuksissa (kai niihin pääsi vain bloggaajien kerma?). Silloin alkuvuosina kommentointi oli tosi aktiivista, joten sitä kautta sai tietoonsa paljon uusia blogeja ja tutustui varsinkin vakkarilukijoihin paremmin. Nykyään on tietysti Instagramit ja muut mitä kautta viesti kulkee. Puhelimella ei tule enää niin helposti jätettyä kommentteja suoraan blogiin.

Bloggaaminen on aina vienyt tosi paljon aikaa ja viime vuosina olen joutunut vähentämään sitä huomattavasti. Muistan saaneeni mieheltä kommenttia koneella istumisesta jo ekana vuonna.. Minkäs sille mahtaa, jos löytää näinkin lempparin harrastuksen elämäänsä! ;)
Joskus pohdin, miten helppoa ja huoletonta bloggaaminen silloin kauan sitten oli. En sano, että se olisi mitenkään huonoa nykyään. Päinvastoin blogit ovat aivan huippuluokkaa, työllistävät ihmisiä ja niistä on tullut monella tapaa merkittäviä, mutta se rentous ja kepeys on hieman kärsinyt.

Meni vuosia etten kertonut blogista juuri kellekään, en edes sukulaisille. Halusin pitää jutut ominani ja pelkäsin, että jos tiedän kuka blogia lukee, alan sensuroimaan tekstiä liikaa. Pelkäsin myös sitä, että ihmiset saisivat blogin kautta väärän kuvan sillä blogeja täytyy osata lukea, kuten mitä tahansa somea tänä päivänä. Se, mitä blogissa julkaistaan, on vain pieni rippunen isosta kokonaisuudesta. Koskaan ei voi tietää mitä muuta blogin pitäjä käy läpi, vaikka kuvat kertoisivat uusista ostoksista ja hienoista matkoista. Moni on tehnyt päätöksen kertoa blogissa vain iloisista asioista ja sehän on selvää, että elämä on paljon muutakin kuin iloa ja valoa! :)

Kaiken kaikkiaan bloggaaminen on varmasti paras harrastus, joka itselläni tulee koskaan olemaan. Sen kautta olen saanut ystäviä, uskomattoman määrän vinkkejä ja kaikenlaisia upeita tilaisuuksia. Olen myös kehittynyt kuvaajana, kasvattanut itseluottamusta ja saanut luotua itselleni toisen työn. Suurella todennäköisyydellä ilman blogia en olisi koskaan alkanut valokuvaajaksi :) Tähän kohtaan on pakko kirjoittaa taas kerran KIITOS sinulle, joka täällä käyt ja annat aikaasi!


Sitten niihin vinkkeihin!

1. Selkeä ulkoasu
Ensimmäinen asia, minkä lukija huomaa blogiin tullessaan, on blogin ulkoasu. Sen on hyvä olla selkeä, mieluiten valkoisella taustalla varustettu. Oikeastaan ainoa oikea tekstin väri on musta sillä kaikkia muita värejä on vähän hankala lukea (otsikot voivat olla jollain muullakin värillä). Mieti, haluatko blogiisi sivupalkin/-palkit ja mitä löytyy alalaidasta. Aika usein vähemmän on enemmän. Vilkkuvat valot ja puoli sivua peittävät mainokset jättäisin vähemmälle..
Lukijana on kivaa, että navigointi on helppoa, jos haluaa vaikka lukaista vanhoja postauksia tai suunnistaa blogista suoraan Instaan katsomaan kuvia.

2. Hyvä nimi
Blogilla on hyvä olla selkeä ja kiva nimi. Itse olen vaihtanut blogin nimeä kerran eikä nykyinenkään tunnu enää omalta. Blogin nimeä on kuitenkin aika hankala vaihtaa, jos haluaa, että lukijat ja mahdolliset yhteistyökumppanit pysyvät varmasti kärryillä. Blogin nimi löytyy myös sähköpostiosoitteesta jne, joten sen miettimiseen kannattaa laittaa aikaa. Ennen blogin perustamista täytyy tietysti googlettaa, ettei samannimistä blogia ole jo olemassa!

3. Aihepiirit
Mieti mistä asioista olet kiinnostunut, mistä tykkäät ja/tai mitä osaat. Sitä kautta blogipostausten aiheet luonnollisimmin muodostuvat. Nykyään on yleistä, että keskitytään johonkin tiettyyn aiheeseen, kuten muotiin tai hyvinvointiin. Sellaisiin blogeihin on helppoa jäädä lukijaksi, jos aihe kiinnostaa itseä. Tällaisissa lifestyleblogeissa, joista ei koskaan tiedä mitä siellä seuraavaksi julkaistaan (kröhöm) on vaikeampi pitää kiinni. Aiheiden joukossa voi olla sellaista, mistä ei niin itse välitä. Mieti siis haluatko pitää blogia kaikesta siitä, mikä sinua kiinnostaa, vai rajaisitko aiheet muutamaan kivaan.
On myös hyvä muistaa, ettei sinun tarvitse tietää kaikkea. Matkan varrella oppii paljon ja vaikka monet nykyblogit painottuvatkin tietynlaiseen asiantuntijuuteen, ei tarvitse olla täydellinen aloittaakseen. Tärkeintä on pitää blogia niin kuin parhaaksi näet ja kivoimmalta tuntuu!


4. Yksityisyys
Mieti ennen aloittamista mihin kohtaan haluat vetää yksityisyyden rajasi. Millaisia asioita elämästäsi haluat kertoa, haluatko paljastaa blogissa työpaikkasi tai poikaystävän kasvot vai jätätkö nämä asiat mielummin blogin ulkopuolelle. Ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita toisten ihmisten elämistä ja siihenhän koko bloggaaminen pitkälti perustuu - halutaan tietää ja nähdä millaista elämää toiset elävät. Monissa blogeissa kaikkein suosituimpia postauksia ovat ne, joissa kerrotaan mitä yhden päivän aikana on tehty. Sellaisiin asioihin on lukijana helpoin samaistua ja sitä kautta löytyy monesti jotakin yhteistä. Vaikka on hyvä pitää blogin perusmeininki positiivisena, on mielestäni silloin tällöin hyvä kirjoittaa myös vakavemmista aiheista. Pelkkä hattara ja höttö ei ole pidemmän päälle kovin realistista enkä ainakaan itse jaksa lukea blogeja, joissa ei koskaan ole minkäänlaista "säröä".

5. Laadukkaat kuvat
Hieman tuota selkeää ulkoasua sivuuttaakseni on pakko mainita yhdeksi blogin tärkeimmäksi jutuksi laadukkaat kuvat. Tähän löytyy varmasti monenlaisia mielipiteitä, mutta itselleni kuvat merkkaavat paljon enemmän, kuin itse teksti. Saatan "lukea" jotain blogia lähinnä sen upeiden kuvien vuoksi tekstin jäädessä vähemmälle huomiolle. Nykyään blogikuvien laatuodotukset ovat todella korkealla verrattuna siihen, mikä oli asianlaita muutamia vuosia sitten. Moni bloggaaja on laittanut satoja tunteja valokuvaamisen opetteluun ja pystyy sen myötä tarjoamaan mitä upeampia kuvia blogissaan.

Itse koitan toki ottaa niin hyviä kuvia, kuin mahdollista, mutta toisinaan julkaisen blogissa myös puhelimella otettuja kuvia, joita taas joku toinen ei laittaisi enää mistään hinnasta blogipostaukseensa. On jokaisen oma asia, millaista tasoa haluaa pitää yllä ja miten helposti kyseiselle tasolle pääsee. Jos kuvista alkaa stressaamaan liikaa, voi olla, että jää koko postaus tekemättä..
Kuvia ladatessa on hyvä muistaa sääntö, että jokaisen kuvan tulee olla yhtä leveä. Mieti siis miten suuria kuvia haluat julkaista blogissasi ja käsittele ne jo ennen blogiin tuomista tiettyyn kokoon. Käytä myös ehdottomasti vain omia kuviasi ellei sitten joku ole ottanut niitä sinulle nimenomaan sinun blogiasi varten!

6. Kommentteihin vastaaminen
Ilman lukijoita ei yksikään blogi pötki kovin pitkälle. Mikäli joku antaa sinulle ja blogillesi siivun ajastaan kommentin muodossa, pidä huoli, että myös vastaat hänelle jotakin. Kommentteihin vastaaminen on paitsi ystävällistä, myös yksinkertaisesti osa hyvää bloggaamista. On eria asia, jos kommentteja tulee päivässä kymmeniä verrattuna muutamaan, mutta jokaiselle on silti hyvä vastata edes lyhyesti "kiitos" .

Mikäli kirjoitat blogia pidempään, on hyvin todennäköistä, että jossain vaiheessa eteesi tulee enemmän vai vähemmän epäystävällinen kommentti. Tämänkaltaiset kommentit on hyvä ohittaa olankohtauksella sillä ne juontavat usein juurensa jonkun huonosta päivästä tai muuten epätasapainoisesta tilanteesta. Mikäli blogissa on päällä kommenttien valvontaominaisuus, voi negiskommentit poistaa helposti yhtä nappia painamalla niiden pääsemättä koskaan blogiin asti.


7. Toisten blogien kommentointi
Sen lisäksi, että omaan blogiin saa kommentteja, on hyvä käydä edes silloin tällöin kommentoimassa toisten blogeihin. Sitä kautta saa näppärästi "kerrottua" omasta blogistaan (mikäli sellaisen on juuri perustanut) sillä kommentin saaja käy usein katsomassa minkälaista blogia kommentoija itse pitää. Älä kuitenkaan koskaan suoranaisesti mainosta omaa blogiasi toisen kommenttiboksissa - siitä tulee vain ärsyttävä mainostuksen maku.
Jokainen bloggaaja rakastaa kommentteja, joten miksipä et antaisi niitä itsekin :)

8. Some
On kätevää liittää blogiin ainakin oma Instatili sekä Facebook-sivu, jota kautta voi linkata postaukset näkyviin blogin seuraajille sekä muille kiinnostuneille. Nykään varmasti lähes jokainen bloggaaja kertoo vähintään Instagramissa uudesta postauksestaan, jolloin lukijat tietävät mennä blogiin lukemaan. Mainittujen lisäksi kannattaa liittyä myös Blogloviniin.

9. Postausten säännöllisyys
Kaikkein varmin tapa pitää lukijat blogin parissa, on postata säännöllisesti. Koska säännöllisyys ei kuitenkaan tarkoita hätiköintiä tai liian mitäänsanomattomia postauksia, tulee säännölliseen postaamiseen menemään todella paljon aikaa ja vaivaa. Kaikille se ei ole mahdollista - ei itsellenikään enää nykyään - valitettavasti. Säännöllinen postaustahti vie ajan aina jostain muusta ja mitä vanhemmaksi tulee, sen enemmän elämässä on sitä muuta. On nukuttava riittävästi, hoidettava arjen pakollisia asioita, on vietettävä aikaa ystävien/puolison/sukulaisten kanssa, on hoidettava lapset, käytävä koulussa, tehtävä työtä.. Kellossa on vain tietty määrä tunteja, joten jää jokaisen kontolle miettiä mille aikansa antaa :) Karu totuus on silti se, että mikäli postaustahti on liian hidas, ei lukija välttämättä enää jaksa keikkua linjoilla.

10. Bloggauksesta nauttiminen
Bloggaamisen on tarkoitus olla kivaa. Vaikka se olisi sinulle jossain vaiheessa työ, haluat varmasti sen olevan edelleen mukavaa! Älä siis stressaa liikaa, älä mieti liikaa mitä muut ajattelevat, äläkä ota tätä kaikkea liian vakavasti! On tärkeää toimia hyvien tapojen mukaan ja pitää lupauksensa, jos on mennyt jotain lupaamaan, mutta loppujen lopuksi kyse on vain blogista!
Nauti siis siitä mitä teet ja pidä tauko, mikäli kaikki alkaa maistua puulta. Se on ihan tavallista :)Annan haasteen eteenpäin kaikille niille, jotka siihen haluavat tarttua :)

Hauskaa bloggailua!

Ps. Postauksen kuvat ovat meidän viime viikkoiselta Seurasaaren reissulta. 4 kommenttia:

 1. Tämähän tuli kuin tilauksesta! Kiitos toiselle Annalle postaustoiveesta ja sinulle mainioista vinkeistä! :)

  T: viikko sitten oman bloginsa perustanut Anna
  annallablogi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa! Ja ihan mahtava kuulla, että oot laittanut blogin pystyyn, et tule katumaan ;)

   Poista
 2. Hei kiva kun kirjoittelit tämän jutun! :) Miullakin oli tosi pitkään tuo ajatus, että jos tiedän, kuka blogia lukee, alan sensuroimaan juttuja liikaa. Nykyään olen jo enimmäkseen päässyt siitä yli, vaikkakin välillä tulee vähän turhaan mietittyä, että mitäköhän joku tästä ja tästä ajattelee. Pitäisikin muistaa tuo sun viimeinen vinkki siitä, ettei niitä muiden mielipiteitä pitäisi edes ajatella., ja vaan nauttia siitä omasta jutusta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, sattui olemaan viikonloppuna sen verran aikaa, että sain rustattua, vaikka kuvat ei varsinaisesti liittykään aiheeseen ;) Sallittakoon.
   Se on kyllä jännä juttu, että sitä voi tuntemattomille höpötellä kaikenlaista, mutta jos tietää kuka täällä käy, niin sitten onkin eri juttu. No onneksi en tiedä :D Välillä tosin joku vinkkaa, että on lukenut blogia jo pitkään..jahas ;)

   Sillon 2009 vuonna oli varmasti vähän henkilökohtaisempia juttuja, mitä nykyään. Jotkut tosin osaa sen taidon hyvin, että kertovat paljon, mutta eivät kuitenkaan juuri mitään! Sitä treenatessa! Ja juu, itsellehän tätä loppuviimeksi tekee, joten toisten mielipiteillä ei pitäisi olla väliä. Niin kuin ei pitäisi olla missään muussakaan yhteydessä, vaikka ne pääsee välillä vaikuttamaan ihan liikaa, kunnes taas muistaa palata raiteilleen! Kivaa viikon jatkoa Anna <3

   Poista