Ensimmäinen lukukausi Pekkiksessä.


Kouluun liittyviä kysymyksiä ja kommentteja on ilmaantunut sen verran syksyn ja talven aikana tänne blogiin, että ajattelin kirjoitella välillä muutaman sanasen opiskeluistani :) Huomasin, että kuvamateriaalia on kertynyt kovalevylle jonkin verran enkä edes yritä ympätä niitä kaikkia samaan postaukseen, joten valitsin tähän erään kouluprojektini ohessa ottamiani kuvia upeasta Miasta, joka on osalle teistä varmasti tuttu henkilö blogimaailmasta tai töidensä kautta :) Kyseiseen koulutehtävään en valinnut lopulta näistä kuvista yhtäkään, mutta näytän teille varmasti myöhemmin lisää materiaalia, jota Mian ja muutaman muun mallin kanssa ollaan ahkeroitu!


Niille, jotka tulevat linjoille vasta tässä vaiheessa tai on muuten mennyt ohi, niin aloitin kuva-artesaanin/valokuvaajan opinnot Pekka Halosen akatemiassa viime elokuussa. Olen siis ensimmäisen vuoden opiskelija ja koulun on tarkoitus kestää ylioppilaspohjaisella linjalla kaksi vuotta. Mikäli kouluun on hakeutunut suoraan peruskoulusta, kestää se kolme vuotta ja sisältää myös "perusaineita" äidinkielestä liikuntaan ja niin edelleen. Koulu on Keudaan kuuluva toisen asteen ammattiopisto, jossa voi opiskella valokuvauksen lisäksi myös graafista suunnittelua ja kuva- ja mediataidetta.

Valokuvauksella asiat aloitettiin aikalailla alusta. Osa luokkakavereista otti järjestelmäkameran ensi kertaa käsittelyyn, osalla oli jonkin verran kokemusta ainakin digijärkkärin automaattiasetuksilla kuvaamisesta ja osalle kamera oli jo tutumpi kapistus. Vauhti on ollut aika luja, mutta periaatteessa opetus alkoi siitä, että tässä on kamera ja kaikki napit käytiin läpi jollain tavalla. Kouluun mennessä ei ole tarvinnut kuvata manuaaliasetuksilla, mutta mietin muutaman kerran, että miten pihalla itse olisin, jos aloittaisin nyt ihan alusta. Tahti on ollut siinä mielessä aika hurja! Tietysti vertaan omaa elämääni pienen lapsen kanssa nyt kuusitoistavuotiaan elämään, joka asuu vielä kotona. On selvää, että aikaa on käytettävissä koulun jälkeen vähän eri tavoilla ja läksyjä voi tehdä vielä koulun jälkeenkin :)

Mitä valokuvauspuoleen tulee, niin alussa harjoittelimme tosiaan perusjuttuja, kuten miten aukko tai suljinaika vaikuttaa kuvaan, miten valkotasapaino säädetään, mikä on raw jne jne. Koulu on tähän mennessä alkanut miltei joka päivä 9:30 (ihanan myöhään!) ja aamupäivän aikana ollaan usein istuttu luokassa kuuntelemassa teoriaosuuksia. Ruuan jälkeen olemme saaneet tehtäviä, joita on toteutettu iltapäivän aikana ja niiden jäädessä kesken, joko kotona tai seuraavalla tunnilla koulussa. Koululla on oma välinelainaamo, josta voi lainata kalustoa, kuten kameroita, linssejä, jalustoja ja muita tarvikkeita. Kamerakalusto on Nikonia ja rungot ovat croppirunkoja, joten itse en ole niillä juurikaan kuvannut. Välinelainaamosta huolimatta olisi kuitenkin hyvä omistaa oma kamera, jotta asioita voi opiskella rauhassa ja toisaalta mikäli meinaa valokuvaajana työskennellä, niin kamera on aika välttämätön olla :)

Syksyn aikana iso kokonaisuus oli digin lisäksi filmipuoli. Lainasimme koululta (ellei itse omistanut) filmikameroita ja kuvasimme niillä jonkin aikaa koulutehtäviä sekä opettelimme samalla pimiötyöskentelyä koulun pimiössä. Itse tykkäsin tuosta ajasta tosi paljon, vaikka pimiöasiat eivät ensin meinanneet mennä muistiin millään.. Niin monta pikkujuttua, kemioita, millilitroja, nippelinappelia muistettavana, että tukka lähti päästä :D Siinä samalla meidän oppimista ja kehittymistä myös seurattiin, joten se loi oman paineensa, vaikka oikeasti kaikki oli kyllä ihan tosi rentoa!
Eräänä päivänä muun muassa kuljeskelimme koko päivän Kalliossa ja kuvasimme oman aiheemme puitteissa kaikkea vastaan tulevaa filmille. Se oli jännää hommaa sillä filmikuvaaminen oli itselleni täysin vierasta jotain yksittäistä lukion kurssia lukuun ottamatta. Koulun pimiötä meillä on mahdollista käyttää koko koulun ajan, joten jossain vaiheessa sinne on kyllä vielä mentävä, jotta saa kaiken hyödyn irti. Asiat myös unohtuvat tosi nopeasti!

Koska Pekka Halosen akatemia on taidekoulu, niin myös meidän opintoihin on sisällytetty ekana lukukautena runsaasti piirtämistä sekä maalaamista. Asiat toki linkittyvät jossain määrin valokuvaukseen, vaikka työn alla olisikin hiilipiirrostyö. Keskeisiä aiheita ovat olleet muun muassa värit, havainto, valo.. Niitä kaikkia valokuvauksessakin tarkastellaan. Tehtäviä on tullut niin ikään paljon ja itse olen niistä tykännyt suurimmaksi osaksi, vaikka jossain vaiheessa kiire ja tahti rupesi hieman ahdistamaan. Opiskelijoita on niin moneen junaan, jossa toiset tekevät kaiken nopeasti ja toisilla kestää prosessointi ja työskentely vähän kauemmin.. Tietänette kumpaan kastiin itse kuulun. Jossain vaiheessa opettaja hoki mulle useampaan kertaan, että "Älä Kirsi stressaa noin kovasti!" :D Minkä sitä itselleen voi..

Ostin opintoja varten 12 kynän lyijykynäsetin, joka on osoittautunut hyväksi sijoitukseksi. Tilasin myös netistä 36 värin akvarellivärisetin loppuvuoden puolella ja toivoin, että olisin tajunnut tilata sen heti elokuussa. Aika pitkään maalasin yhdeksän värin vesivärisetillä millä varmasti pärjää ihan hyvin (jos osaa), mutta kummasti paremmat välineet tuovat jo itsessään lisää fiilistä hommiin. Tiedätte varmasti sen, miten paljon paremmin jalka nousee lenkillä kivoissa, uusissa lenkkivaatteissa jos vertaa millaista on juoksennella kulahteneissa verkkareissa tympääntyneenä??! ;)

Kustannuksia on tullut jonkin verran juuri välineiden hankkimisen vuoksi, mutta pääasiassa koulu on ilmainen, kuten ammattiopistot kai yleensä ovat. Lukukauden alussa meiltä perittiin 50 euron materiaalimaksu sillä käytämme aika paljon tulostinta, pimiökemioita ja mitä milloinkin. Piirustus- ja maalaustarvikkeiden (paperit, pensselit, maalit, kynät) lisäksi olen ostanut filmiä, valokuvapaperia ja perus luentotarvikkeita. Lisäksi koulussa tarvitsee tilavan muistitikun tai mielellään kokonaisen kovalevyn, salaman sekä kameran objektiiveineen.


Loppuvuodesta iso kokonaisuus on ollut käsisalaman käytön opettelu, joka on ainakin itselläni vielä ihan kesken. Salamakuvaaminen on asia, mitä olen jotenkin kummasti vältellyt ja mikä ei ole koskaan kuulunut omiin suosikkeihini. Tykkään luonnonvalosta, mutta viimeistään nyt on jo pakko opetella salaman käyttöä, koska en ainakaan itse kehtaa toimia valokuvaajana, joka ei osaa tarpeen tullen tarttua salamaan.

Tässä vaiheessa käsisalama on ollut vielä kiinni kamerassa, joten alkutekijöissä mennään. Myöhemmin studion myötä salama-asiat monipuolistuvat ja opimme aiheesta lisää. Nyt kuitenkin olen opetellut salaman käyttöä pääasiassa päivänvalossa sillä tykkään itse käyttää salamaa mahdollisimman luonnollisesti, jolloin katsoja ei välttämättä heti tajua, että kuvassa on käytetty salamaa. Meille on annettu aikalailla vapaat kädet opetella salaman käyttöä sellaisessa tilanteessa, jossa sitä haluamme opetella, mutta jokainen haluaa varmasti lopulta osata sen hyvin oli lokaatio tai vallitsevan valon tilanne mikä tahansa.
Salaman kanssa olen takellellut kiitettävästi enkä ole suinkaan ainoa.. Sen käytön oppii parhaiten kokeilemalla, erehtymällä ja ilmeisesti kiroilemalla mahdollisimman paljon :D Tarkoitan siis, että harjoitus tekee kai tässäkin kohtaa mestarin.. Salamakuvasarja on vieläpä alkuvuoden näytön osa-alue, joten ihan kamalia kuvia ei näyttöön varmasti kukaan haluaisi viedä.

Niin sanottuja tavallisia kokeita meillä ei koulussa ole. Edistymistä seurataan kokoajan ja apua kannattaa kysyä aina tarvittaessa, jos tuntee sitä tarvitsevansa. Opettajilta voi kysellä ja pyytää jeesiä tunnilla ja sen lisäksi voi myös osallistua tukiopetukseen, jota pari opettajaa pitää vuorotellen koulun jälkeen määrättyinä päivinä.
Kokeiden virkaa meillä pitää näytöt, joista ensimmäinen on joulukuussa ja sitä seuraava tammikuussa heti koulun alettua joululoman jälkeen. Näytöstä en hirveän paljon tiedä sillä se on itselleni ihan vieras tilaisuus. Käytännössä meille kaikille on varattu oma aika, jolloin astelemme opettajien eteen ja esittelemme siihen mennessä tehdyt työt sekä vastailemme visaisiin kysymyksiin. Kokonaisuus arvioidaan asteikolla 1-3.
Että jännittääkö? Kyllä. Toivon vaan, etten pyörry sinne :D


Tähän mennessä olen viihtynyt Pekkiksessä tosi hyvin ja tuntuu, että olen ihan oikeassa paikassa. Ensimmäinen lukukausi on mennyt todella nopeasti ja vähän hirvittää meneekö koko koulu samaa tahtia sillä oma oppiminen on joskus niin hidasta. Vähän harmittaa sekin, etten ole kertaakaan ehtinyt lukea läksyjä tullessani kotiin sillä pieni neiti, kaupassa käynnit ja muut velvollisuudet pitävät huolen, ettei vapaa-aikaa iltaisin juurikaan ole. Jos koulun ohessa pystyy kuvaamaan paljon omia projekteja ja opiskelemaan asioita monipuolisesti vaikka netistä, niin uskon, että koulutuksesta voi saada sitä kautta tosi paljon. Meitä kehoitettiin heti alussa miettimään opiskeluja siltä kantilta, mikä oma osaamisen taso sillä hetkellä on. Ei ole järkeä jumittaa perusasioissa, jos ne ovat jo tuttuja, joten silloin kannattaa laittaa aina vähän lisää omaan tekemiseensä ja miettiä, miten voisi kehittää itseään pidemmälle. Sillä tavoin koulun loputtua huomaa ehkä jopa edistyneensä asioissa :) Jokainen asettaa omat tavoitteet opiskelulle ja omalla kohdallani ne ovat joskus aika korkealla, koska tiedostan, miten nopeasti kaksi vuotta kuluu. Toisinaan täytyy muistaa, ettei stressaisi niin kovasti ;)


Kysykää ihmeessä lisäkysymyksiä, jos jokin jäi askarruttamaan niin teen taas jossain vaiheessa uuden koulupostauksen ja vastailen viimeistään silloin perusteellisemmin :)

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen teksti ja taidokkaita kuvia! Olisipa hauskaa päästä sinun kuvattavaksi. :) Oikein hyvää viikon jatkoa ja joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja <3 Pidän sut mielessä. Koulutehtäviä tulee tasaista tahtia varmasti myös ensi vuonna ;) Ihanaa joulun odotusta teidän perheelle <3

   Poista
 2. Minua kiinnostaisi se, että kuinka eri tasoiset on huomioitu opetuksessa. Tai entäs eikö sinunlaista kokenutta kuvaajaa turhauta, jos tunneilla edetään ihan aloittelijoiden tahdissa?

  Mai

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Koska tuo linja on perustutkinto, niin toki asiat käydään alusta asti oli taso mikä tahansa ja ajattelen niin, että itse ottamalla vastuuta omasta oppimisestaan saa eniten hyötyä irti tasosta riippumatta. Varsinaisesti en koe olevani mitenkään hirveän kokenut ja toisaalta kuvaamisessa ei tule koskaan valmiiksi. Saamieni kommenttien perusteella toiset pitävät mua paljon kokeneempana, mitä itse itseäni :) Ja kun on opiskellut pääasiassa itsekseen, niin perusasioita on jäänyt välistä. Ollaan käyty koulussa läpi esimerkiksi erilaisia valonmittaustapoja (matriisi, piste.. jne) ja tajusin, etten ole "koskaan" kuvannut muulla kuin pistemittauksella. Ihan näin yhtenä esimerkkinä. Aina siellä perusasioiden lomassakin tulee jotain uutta ja jos asia on oikeasti ollut ihan tuttu mulle, olen siinä vaiheessa auttanut muita :) Opettaminen on aika hyvä tapa oppia ja kerrata asioita!
   Silloin, kun alkusyksystä käytiin läpi kameran perusteita, niin nautiskelin auringosta, otin rennosti ja tutustuin luokkakavereihin. Äkkiä hommissa mentiin eteenpäin eikä sen jälkeen ole ennättänyt enää ottaa kauhean rennosti :D
   Kyllä opettajat varmasti huomaavat osaako joku asiaa vai ei, mutta kaikkien meidän täytyy osaaminen joka tapauksessa osoittaa palauttamalla tehtävät ajoissa ja menemällä näyttöön.
   Toisaalta syksy on pitänyt sisällään tosi paljon myös ihan uutta, kuten filmikuvaamista, pimiötyöskentelyä kaikkine vaiheineen, piirtämisen ja maalaamisen opettelua (omista söherryksistäni on jo todella kauan) sekä salaman käyttöä, joka on ollut tosi vaikeeta. On varmasti ollut etu, että osaamista on jo ollut pohjalla, mutta en ole missään vaiheessa ollut turhautunut tai kyllästynyt, päinvastoin :) Edessä on niin paljon opittavia asioita, että huhheijaa!
   Meidän luokalla on paljon hyviä taiteilijoita, toisilla on myös aivan uskomaton piirustus-/maalaustaito, mutta en usko, että hekään ovat olleet varsinaisesti kyllästyneitä, vaikka osaavat varmasti yhtä sun toista :) Jos alkaa tuntua, että osaa asian kauhean hyvin, niin opettajilta löyty varmasti aina jotain lisätehtäviä tai parannusehdotuksia :D

   Poista