Kesäkukista ei päivääkään.

Yhteistyössä Kauniisti Kotimainen / Kauppapuutarhaliitto ry / TradeTracker


Ollaan isomman siskon kanssa nähty kevään aikana useamman kerran täällä meidän nurkissa, joten oli kivaa päästä pitkästä aikaa kylävierailulle siskon omaan kotiin ja tein sen tällä kertaa aavistuksen värikkäämmin. Sisko sai nimittäin kesäisen tuulahduksen kukkalähetyksen muodossa!
Nyt kun kesäkuu on täällä ja ilmatkin lämpöiset, on hyvä aika laittaa parvekkeet, terassit ja puutarhat kuntoon. Meiltä ei muuton myötä sitä omaa pientä puutarhaa enää valitettavasti löydy, joten kiva, että pääsin mukaan kukkahommiin siskon kaupunkiparvekkeelle. Se onkin ihan omaan makuuni sisustettu mustalla & valkoisella, jolloin kukat ja kasvit tasapainottavat muuten neutraalia värimaailmaa.

Meidän oma sisäpiha on sen verran karun oloinen, että siitä saisi kyllä pienellä vaivalla paljon houkuttelevamman. Katselin nimittäin naapuripihan pelargoni-istutuksia ja pohdin, miten paljon muutama kukka piristää asfalttipihan ilmettä. Joka kerta kukkien ohi kävellessä tulee hyvä mieli :) Ehkä pitäisi ehdottaa naapureille pientä pihan kohennusta!
Kuokka esiin, hanskat käteen ja multapussia pöllyttämään! Sisko sai huhkia ja minä katselin vierestä ohjeita antaen. Puutarhakaupalta oli tarttunut mukaan iso kasa kotimaisia ruukkuneilikoita, lumihiutaletta sekä murattia. Neilikoista olen aina pitänyt ja ne ovat maljakossa maailman parhaimpia huokean hinnan ja kestävyyden vuoksi, joten olin ihan into piukeana, kun tajusin, että neilikkaa saa myös ruukussa. En tiedä missä purkissa olen kasvanut sillä tämä oli ihan uusi tieto, mutta mikäli sieltä löytyy joku toinen samanlainen niin tiedoksi vaan, että neilikoista voi nauttia myös omalla parvekkeella ja pihamaalla ;)


Meidän ostamat neilikat oli tuotu kaupalle vain muutaman kilometrin päästä, joten voidaan puhua todellisesta lähikukasta. Lyhyen kuljetusmatkan vuoksi lähikukat on niin sanotusti täydessä terässä, jolloin niitä on mukava ostaa. Kotimaisten kukkien ostolla tukee lisäksi suomalaista työtä. Maljakossa majailevan neilikan tapaan myös ruukkuneilikka on edullinen kukka - yhden ruukun voi saada alle kolmella eurolla, joten vararikkoon ei joudu saadakseen väriä ympärilleen.
Tehtiin siskolle muutama erilainen kukkakombo. Osa kukista pääsi korkealle amppeleihin ja osa aseteltiin silmän tasolle ilahduttamaan. Parvekkeella on se hyvä puoli, että kukkia voi ripotella monelle tasolle ja laittaa vaikka kuinka erilaisiin ruukkuihin. Tässä puuhassa pärjää hienosti, vaikka olisi ensikertalainen. Vähän etukäteissuunnittelua, ripaus luovuutta ja ollaan jo pitkällä. Erilaisia tyylejä taikoa kesäkukkakeidas on niin paljon kuin istuttajiakin!

Istuta kesäkukka sentin tai kaksi isompaan ruukkuun verrattuna ostoruukun kokoon.

Aseta istutusastian pohjalle salaojitukseksi ruukkusoraa noin 2-4 senttiä. Tällöin liika vesi valuu soran läpi pohjalle ja ei tukahduta kasvin juuria. (Tämä ei ole pakollista, mutta suositeltavaa!)

Valitse kasvualustaksi kasville sopiva kesäkukkamulta esim. kastelukiteitä sisältävä. Kiteet imevät vettä itseensä ja luovuttavat sitä vähitellen kasvin tarpeisiin ja näin ollen kastelun tarve vähenee. 
Ruukkuneilikat ovat siitä kiitollisia parvekekukkia, että ne kestävät pienen kylmyyden lisäksi myös kuumaa ja paahdetta - täydellisiä kukkia kesän viileimmistä päivistä kuumiin helteisiin saakka ja siitä jälleen syksyä kohti!

Siskon parveke kylpee auringonvalossa keskipäivän tienoilla ja muuten pysyttelee varjossa, joten neilikka on sinne hyvä valinta. Myös lumihiutale ja muratti tulevat pärjäämään siellä kaikella todennäköisyydellä kunhan sysse muistaa juottaa niitä tarpeeksi. Meillä on muuten kotona murattia ikkunalaudalla todella kuumassa paikassa ja hienosti ne porskuttavat siellä kaikesta paahteesta huolimatta. 

* Helli ja hoida kesäkukkia lannoitteella. Voit laittaa nestemäisen lannoitteen suoraan kasteluveteen, jolloin kukat saavat sen kastelun yhteydessä. Vaihtoehtona voi käyttää kasvualustan sekaan laitettavia lannoiterakeita, jotka hitaasti liuetessaan vapauttavat lannoitetta kasvin juurien käyttöön.

* Napsi kuivuneet kukat pois, jolloin kasvi saa hengitettyä paremmin ja intoa uusiin kukintoihin.

* Tarkkaile kasvua ja istuta kukat tarvittaessa vielä isompiin ruukkuihin, jolloin ne säilyvät hyväkuntoisina ja kauniina kesän loppuun asti.

Näillä pienillä hoitotoimenpiteillä kukista saa nauttia pitkään!
Sitten tarvitsi enää ottaa lokoisa asento, aukaista naistenlehti sopivasta kohtaa ja kaataa lasiin vähän virvoketta. Kesäparveke oli valmis niin suvea kuin illanistujaisia varten. Kyl sanoisin, että siskon kelpaa nyt heittää jalat pöydälle :)

4 kommenttia:

 1. Ihania tunnelmia ja kuvia. Jos olisin kesäisin viikonlpppuja kotona, istuttaisin myös paljon kukkia. Mutta kun olemme merellä niin menevät vähän hukkaan. Minä nautoin luonnonkukista =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Se on totta, ettei veneilijä pysty kovin suurta kukkapuutarhaa pitämään, mutta onneksi saaristossa on omat ihanat kukat ja maisemat :) Ihania kesäreissuja teille <3

   Poista
 2. Hei, ihana postaus! Mistä nuo (vihreä ja pinkki) istutusvälineet ovat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Ne taisi tarttua matkaan Suomen tarjous tavaratalosta Hämeenlinnasta :)

   Poista