Englannin opintoja.


Jotta elämässä pysyisi pieni kiireen tuntu (ihan kuin sitä ei olisi pienen vauvan kanssa muutenkin), päätin lisätä projektilistani perään vielä yhden asian. Olen nimittäin pitkän ajan saatossa niin kyllästynyt omaan englanninkielen taitooni, että yritän tehdä asialle jotain aina silloin kun vain suinkin ehdin.

Käytännössä olen lukenut tosi paljon englanninkielistä tekstiä liittyen esimerkiksi valokuvaukseen ja leffoja/sarjoja katsoessa sitä myös kuulee kokoajan. Ymmärrän kieltä tosi kivasti (jos puhutaan tavallisista asioista eikä liian hienoilla sanoilla), mutta oma tuotanto tökkii pahasti. On äärimmäisen turhauttavaa olla tilanteissa, joissa haluaisi kyllä olla, mutta vieraan kielen puhumisen vuoksi joutuu stressaamaan omaa puheenvuoroaan ja huomaa vilkuilevansa sopivaa pakoreittiä karkuun..

Kyse ei niinkään ole siitä, ettenkö uskaltaisi yrittää sillä se raja on ylitetty jo ajat sitten. Vuosia olen kyllä yrittänyt, mutta sanoisin, että vähemmästäkin lannistuu, jos ei vaan lähde luistamaan.

Tästä syystä aloitin vuoden lopulla englannin opiskelut yksityisopetuksen parissa. Opettajanani toimii ihan tavallinen kieltenopettaja, jonka luona käyn pari-kolme kertaa kuussa höpöttämässä niitä näitä. Se, mikä yksityistunneissa on parasta on se, että voin sanella tuntien kulun täysin omien toiveideni mukaan. Olemmekin siis käyneet läpi ihan yksittäisiä asioita, joissa minulla on petrattavaa tai, jotka ovat matkan varrella unohtuneet täysin. Tuntien välissä teen kotiläksyjä ja paukutan yhtä asiaa tehtävä peräjälkeen, jolloin oppi menee paremmin perille. Koulussa tahti oli ihan liian nopea ja tuntui, etten ehtinyt omaksua edellistä asiaa, kun jo mentiin seuraavaan. Hitaampi tahti sopii siis minulle hyvin. Kaiken lisäksi opettajani on noin miljoonakertaisesti kärsivällisempi ja mukavampi ihminen, mitä kouluaikaiset enkun opettajani yhteensä.


Yksityistuntien lisäksi tarvitaan paljon itseopiskelua. Jos tarkkoja ollaan, niin eihän se oppi oikeastaan tapahdu juuri ollenkaan niiden harvojen tuntien aikana vaan kotona, kun ajan kanssa mietiskelee ja opettelee. Vauvan kanssa omaa aikaa on todella vähän, joten mitään pitkiä enkkumaratoneja tuskin koskaan ehdin järjestää. Vartti siellä ja vartti täällä periaatteella mennään ja toivotaan, että se auttaa edes vähän.

Kirjakaupasta hankin parinkymmenen euron arvoisen intensiivikurssikirjan, jonka mukana tuli myös muutama cd. Hommahan lähtee kirjassa ihan numeroista ja kirjaimista alkaen, että paljon saa hyppiä yli, mutta aika paljon joudun kertaamaan niitä perusjuttujakin, joten antaa palaa vaan.

Sanaston kannalta suurin apuni on ehdottomasti WordDive-palvelu, josta jo vuosi sitten teille kirjoitin. Silloin hyvä alku kaatui raskausväsymykseen, mutta nyt syksyllä kaivoin amerikanenglannin pitkän kurssin taas esiin. Ohjelmaa teen kiireisenä päivänä noin 15 minuuttia ja mikäli vauva nukkuu hyvin, teen sitä niin kauan, kunnes ohjelma käskee jatkaa seuraavana päivänä. On todella ihmeellistä, miten hyvin sanat oikeasti tarttuvat, kun niitä toistaa muutaman kerran ja nukkuu välissä yön yli. Tänään ihan uusi sana on jo huomenna mukavasti takaraivossa. Ohjelmahan tarjoaa sanat niin moneen kertaan, että niiden pitäisi juurtua pysyvään muistiin mikäli niitä vain käyttää jatkossakin eikä unohda kieltä kokonaan :)

Tällä hetkellä olen käynyt pitkän enkun kahdestakymmenestä kurssista noin kolmasosan, joten opiskelusarkaa on koko kevääksi. WordDive tuntuu hauskalta ja monen aistin yhteispelillä juttu oikeasti etenee. Sanastoa opettelen siis WordDiven kautta ja puhumispuolta enempi opettajan kanssa. Lukemista ehdin aika vähän harrastaa tässä vaiheessa elämää, mutta kyllä sekin vielä joku päivä palaa taas kuvioihin :)


Jos tuntuu, että joku kieli kaipaa kertausta, luet ylioppilaskirjoituksiin tai haluat talven kuluessa opetella ihan uuden kielen, niin nyt siihen on hyvä tilaisuus sillä WordDive tarjoaa blogini lukijoille -20% alennuksen 3-6 kuukauden kurssipaketeista sekä lahjakorteista ystävänpäivään saakka.


Luulisi, että näillä eväillä edistystä tapahtuisi aika mukavasti :)

Postaus sisältää mainoslinkkejä
8 kommenttia:

 1. Oletpa ahkera :) Tekisi kyllä hyvää minullekin. Töissä joudun palvelemaan usein englanniksi ja tulee hetkiä, kun sanat vaan katoaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vaan löytyy hetki harjoitella, niin kyllähän se aina piristää, kun oppii uutta ja pärjää vieraalla kielellä :) Ei varmaan paras oppimisajankohta tämä ikuinen väsymystila, mutta toisaalta sitten kun olen taas töissä pienen vauvan kanssa niin ehdinkö senkään vertaa :)

   Poista
 2. Oi, tosi reipasta, että jaksat opiskella mammalomalla! :) Itse koitan myös äitiyslomalla pysyä kärryillä rahoitusmarkkinan liikkeistä ja samalla tulee myös automaattisesti luettua/kuunneltua paljon englantia (mistä on varmasti hyötyä, kun palaan töihin, meillä kun pääasiallinen työkieli on enkku). Ja pientä työproggistakin olen tehnyt aina välillä, että kyllä me mammat vaan jaksetaan, vaikka välillä meinaa täälläkin väsymys viedä voiton! :D

  Mutta koska äippälomalla on minuutit välillä tiukassa ja lukemaan ei tosiaan monesti ehdi, niin suosittelen kovasti hyödyntämään myös englanninkielisiä podcasteja (näitähän löytyy vaikka millä mitalla eri aihealueista). Olen itsekin aika vastikään löytänyt nämä ja monesti kuuntelen jotain F:n päikkäreiden aikana niin, että pötköttelen itse vauvan vieressä napit korvissa. Siinä saa itsekin vähän levätä, mutta samalla voi kuunnella jotain kiinnostavaa ohjelmaa ja pitää silmällä nukkuvaa vauvaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, sulla on varmasti kielitaito upeella tasolla, jos kerran teet töitäkin enkuksi :) Kielitaito on kyllä ensimmäisiä asioita, jonka korjaisin paremmalle tasolle, jos se olisi mahdollista sormia napsauttamalla. Siihen saakka täytyy vaan tankata ja taas tankata, josko se vielä joku päivä ;) Ollaan me aika tsemppareita, me mammat!

   Kiitos vinkistä, en ole oikeastaan tutustunut ollenkaan podcastien maailmaan, joten ehdottomasti kyllä täytyy ottaa asiaksi :) Harmi, että mammis loppuu lyhyeen, kun olis kaikenlaista proggista, hehheh. Halit teille kaikille <3

   Poista
 3. Mikä ajoitus tälle postaukselle, olen ollut viime aikoina ihan samanlaisten pohdintojen äärellä! Olen etsinyt paikkaa, josta voisi yksityisopetusta tilata, saanko kysyä mistä kautta löysit opettajan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että osui hyvään hetkeen! :) Muistan, kun pari vuotta sitten jo googletin itselleni opettajaa ja silloin oli sellanen sivu kuin yksityisopetus.fi, mutta ilmeisesti se oli sittemmin kaatunut. Löysin tällä erää care.comin, jota kautta ihmiset etsivät / tarjoavat vaikka lastenhoitoapua tai koiran ulkoilutusta. Siellä oli myös ilmoituksia opettajilta, jotka tarjoavat tukiopetusta tai aikuisopetusta. Valitettavasti sivulle piti rekisteröityä ja maksaa n. 30e mikä oli minusta aika kallis hinta opettajan löytämisestä, mutta ei voi mitään. Toivottavasti tämä vinkki auttaa sinua :)

   Poista
 4. Ihailtavaa, että jaksat kehittää osaamistasi vauva-arjen keskelläkin! :) Oon itsekin miettinyt millä saisin ranskan taitojani ylläpidettyä, kun en ole muutamaan vuoteen taas kieltä käyttänyt. Ihan joka vuosi ei voi Pariisiinkaan matkustaa, vaikka se ihanaa olisikin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Sen verran kehnolla tasolla on, että hermo meni ja jotain oli yritettävä taas tehdä asialle. Toivotaan, että tulisi tuloksia näillä väsyneilläkin aivoilla ;) Heh, tosiaan mikäs sen kivempi olisi, kuin matkustaa aina kielen perässä! Ehkä sun täytyy hankkia ranskisystävä niin pääset höpöttämään tai kirjottelemaan :)

   Poista