Apua vauvan itkuisuuteen.Kuten blogiani aiemmin lukeneet tietävät, vauvamme oli todella itkuinen elämänsä ensimmäiset kaksi kuukautta. Temperamenttia hänestä löytyy edelleen, mutta se mahdoton itkuisuus ja koliikki jäivät onneksi viime vuoden puolelle.
Nyt tuon raskaan vaiheen kokeneena tiedän, että jossain vaiheessa väsymys sukeltaa sille tasolle, ettei omat aivot toimi enää täydellä teholla. Toisaalta ohjeita saattaa tulla niin paljon suunnasta jos toisesta, ettei oikein tiedä mitä niistä noudattaisi. Aivot solmussa sitä sitten miettii miten saisi vauvan hiljaiseksi.

Jokainen vanhempi tuntee oman lapsensa parhaiten, joten en aio tuputtaa kenellekään mitään. Ajattelin kuitenkin tehdä listan niistä jutuista, joita itse kokeilin sekä niistä, jotka jäivät kokeilematta, mutta saattavat auttaa teidän tilannetta. Mikään näistä ei ole rakettitiedettä, mutta kaikkea ei välttämättä muista sitten, kun on todella väsynyt :)

Vauvan itkuisuuteen voi auttaa..

* Syli & Läheisyys (Vanhemman tai jonkun toisen turvallinen syli sekä asennon vaihtaminen)
* Lämpö (Lämmin peitto, lämmin koti, lämmin syli)
* Kapalointi (Tiukka paketti tuo turvallisuuden tunnetta)
* Unipussi (Tässäkin lämpö ja pussin napakkuus auttaa)
* Tutti (Hiljentää kummasti, jos vain vauva suostuu ottamaan)
* Ulkoilu ts. vaunuttelu (Raikas ilma, vaunujen tärinä jne.)
* Vauvahieronta, pepun taputtelu, selän sively
* Maitohappobakteerit (tasapainottavat suolistoa)
* Syöminen ts. rinta/pullo (Läheisyys & maito)
* Vesi (Lämmin kylpy tai hörppy juotuna)
* White noise - kohina, hiustenkuivaaja, imuri tai muu hurina
* Musiikki (Radio, soittorasia, laulaminen tai hyräily)
* Tärinä (Esim. sitteri, autoilu tai paikallaan kävely vauva sylissä)
* Keinu tai keinuttelu sylissä
* Jumppapallo (pallolla istuminen ja kevyt hyppely
* Kantoliina (Läheisyys, lämpö, pystyasento, liike)
* Ruokavalio (Ilmavaivoja aiheuttavien / muuten ärsyttävien ruoka-aineiden karsinta
* Osteopatia & Vyöhyketerapia
* Sängynpäädyn nostaminen
* Antaa vauvan imeä omaa sormeaan tai nyrkkiään

+ Tieto siitä, että kaikki loppuu aikanaan. Se ei tietenkään auta vauvan itkuisuuteen, mutta ehkä pikkuriikkisen omaan jaksamiseen. 


Tuleeko mieleen jotain, mitä ei löytynyt listalta? :) 
2 kommenttia:

  1. Meillä itkettiin kolme ekaa kuukautta, pahin helpotti kun lakkasin hyssyttämässä sylissä. Hän rauhottui paremmin vaunuun/omaan sänkyyn, kantoliina oli pahinta myrkkyä. Kun tämän opin alkoi sujumaan paremmin, vaikka mietin usein että miksi näin. Koska meillä on valvottu kohta 3 vuotta (loppuuko se aikanaan? :D), kokeilin myös uniryhmät, vyöhyketerapiat jne., mutta en huomannut mitään eroa. Väsymys saa kyllä sekoamaan ja apua on hankalaa saada. Hyvä että teillä on pahin takana, aurinkoista viikon jatkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, vauvat on niin ihanan erilaisia, ettei voi koskaan tietää etukäteen mikä on paras tapa. Toiset rauhoittuvat heti, kun pääsevät kantoliinaan ja toisia vauvoja se vain ärsyttää :) On varmasti ollut turhauttavia hetkiä, kun tuntuu, ettei mikään auta. Joskus ainoa mikä auttaa on aika. Harmi, että se ottaa teillä noin pitkän aikaa :( Ehkäpä paha murrosikä jne jää väliin ;) Paljon jaksamista!! <3

      Poista