Eteisen uudistusta.


Asumme noin 25 vuotta vanhassa talossa, joten rempattavaa ja paikattavaa täällä on riittänyt näiden vuosien aikana jonkin verran. Edelliset asukkaat ovat tietysti omalta osaltaan kohentaneet asunnon kuntoa, mutta aina jää jotain seuraaville, kuten meille tuon melkoisen ruman eteisemme uudistus.

Eteinen oli vanhoine, rämisevine peiliovineen niin kamala kammotus, etten tainnut ottaa siitä ainuttakaan kuvaa kolmen ja puolen vuoden aikana. Kun sitten aloimme sitä miehen kanssa purkaa, nappasin tuossa ylhäällä näkyvän puhelinkuvan muistoksi. 

Siniharmaan laminaattilattian alta paljastui vaaleita laattoja, mutta niistä tuli mieleen lähinnä uimahalli, joten jotain muuta piti keksiä. Vanhat vaatekaapit purimme kokonaan pois ja samalla poistimme myös keskuspölynimurin, jota emme koskaan käyttäneet. 

Eteinen on todella kompakti eikä ympäriinsä lojuvat kengät tehneet siitä yhtään sen tilavampaa. Halusimme uuden eteisen olevan vaalea, valoisa sekä hyvässä järjestyksessä. Tässä kohtaa oli luonnollista kääntyä Ikean puoleen, sillä olen ollut tosi tyytyväinen omaan yläkerran vaatekaappiini.


Aika pitkään pohdin kaapin sisältöä - laittaisimmeko avohyllyt, millainen kenkäteline olisi paras, tulisiko kaappiin liukuovet?
Kun lopulta päädyimme umpilaatikoihin niiden siistin ilmeen vuoksi, minun piti laskea monetko kengät omistan ja mahtuvatko ne laatikoihin. Takit nostimme niin ylös, kuin mahdollista ja tämän jälkeen niiden alle mahtui yhteensä kahdeksan vetolaatikkoa. Pariin ensimmäiseen viikkasin huivit ja asettelin sekalaiset tavarat Vilman flekseistä sateenvarjoihin. Loput pyhitettiin kengille. 
Kaapin päälle jäi parinkymmenen sentin tila, jonne mahdutin kolme koria sekalaiselle tavaralle. Kaapin oikealle sivulle jäi puolestaan puolisen metriä tyhjää tilaa, jonne ergorapido sujahti loistavasti. Se on ollut ihan super eteisessä, kun koira ja vaunut tuovat roskaa pihalta :)Lattiamateriaaliksi laatta olisi ollut ihannevaihtoehto, mutta emme halunneet panostaa eteiseen sen ihmeemmin nyt, kun muuttoaikeetkin ovat mielen päällä. Toisaalta laminaatin myös asentaa itse, kun laattojen asennus olisi varmaan pitänyt teettää jollain remppamiehellä.
Ollaan oltu tosi tyytyväisiä K-raudasta löytämäämme vaaleanharmaaseen laminaattiin.

Avaimet ja muu pikkusälä kulkeutui olohuoneen pöydälle saakka, koska eteisessä ei ollut aikaisemmin mitään laskutilaa. Tähän halusin pienen parannuksen ja ihastuin Normann Copenhagenin Pocket-säilyttimiin *. Niitä saa eri kokoisena sekä värisenä. Valkoinen on kivan huomaamaton ja lempiväri, tietty. Pocketista löytyy lähtiessä niin avaimet, hiuspompulat kuin aurinkolasitkin.
Taisin keväällä/alkukesästä kirjoitella tänne blogin puolelle miten Ikean laatikoiden kanssa oli vähän ongelmia. Saimme ne kivasti asennettua, mutta huomasimme pian, että laatikot vaikuttivat tosi tahmeilta eivätkä menneet paikoitellen edes kiinni vaan tuntuivat raahaavan ja pitävän ääntä. Olin tottunut vaatekaappini sulavasti liukuviin laatikoihin, joten kävimme tavaratalossa kyselemässä onko mekaniikka tai itse laatikot jotenkin muuttuneet vuosien varrella. Eivät kuulemma. Tavaratalossa laatikot toimivat moitteettomasti, joten meidänkin liu'ut vaihdettiin jopa pariin kertaan Ikean asennusmiesten toimesta. Lopulta emme enää jaksaneet monta kuukautta jatkunutta vääntöä ja annoimme asian olla. Ihan niin kivasti laatikot eivät toimi, kuin vaatehuoneessa, mutta kyllä ne asiansa silti ajavat :)

Laatikot ovat todella kätevät kengille ja mille tahansa tavaroille. Niiden siivoaminen käy näppärästi ergorapidon pikkuimurilla, kun sitä hiekkaa ja roskaa joutuu tietty runsaasti myös laatikoiden sisäpuolelle.
Seinät maalasimme valkoisella muuten paitsi päädystä. Sinne toivoin jotain erilaista pintaa ja päätin kokeilla pitkään haaveilemaani kalkkimaalia, vaikka rautakaupassa sutia ostaessa keski-ikäinen miesmyyjä katsoikin meitä hyvin pitkään ja kysyi "Miksi ihmeessä haluatte laittaa seinällenne kalkkimaalia?". Nyt ei herra tainnut olla olleskaan ajan hermolla!

Sävyksi valikoitui keskiharmaa Winter Primo, joka on oikeasti harmaa eikä rusehtava, kuten kuvissa! Tietysti ulkoa tuleva valo vähän muuttaa sävyä verrattuna esim. kattolamppuun.
Kalkkimaalin sutiminen oli jännää puuhaa, kun lopputuloksesta ei tiennyt yhtään mitään vielä tekovaiheessa. En sanoisi sitä ihan helpoksi, mutta ensi kerralla se menee varmasti jo paremmin. Kyseistä maaliahan voi sutia hyvin erilaisilla tyyleillä ja itse päädyin lopulta aika lyhyisiin vetoihin. Näyttää muuten paikan päällä paremmalta, kuin näissä kuvissa ;)

Valkoinen Annon peili löysi tiensä päätyseinälle, koska peiliovia ei meille enää eteiseen tullut.Uudesta eteisestä tuli hurjan toimiva ja tykkäämme siitä kovasti!

Jos jotain haluaisin vielä parantaa, niin toivoisin huiveille jonkin fiksumman säilytyssysteemin laatikoiden sijaan. En tykkää nimittäin ryppyisistä huiveista ja laatikossa ne usein nimenomaan rypistyvät, kun en jaksa niitä niin hartaasti viikkailla.

Toisaalta pieni lisätila eteisessä ei olisi ollenkaan pahitteeksi myöskään lastenvaunujen kannalta. Nyt vaunut löytyvät olohuoneen puolelta ja näyttävät siellä pikkuisen hassulle. Pyörät tuovat kosteutta sisälle, joten olkkarin lattia kyllä kärsii pidemmän päälle..


Vaatekaappi - Pax - Ikea
Kalkkimaali  - Winter Primo - Nougat
Lattia - Laminaatti Cello Himalayan slate - K-rauta
Seinälokerot - Normann Copenhagen Pocket - Finnish Design Shop *
Peili - Anno - Kodin1


*) mainoslinkki
2 kommenttia:

  1. Hei! Vinkkaan, että Ikeasta löytyy myös sellaisia läpinäkyviä tukevia muovi"levyjä", jollaisen ostimme eteiseemme vaunujen alle. Se on siis iso, jotta vaunut mahtuu hyvin olemaan sen päällä eikä lattia kärsi. Maksaa noin 20€ ja on melko huomaamaton läpinäkyvyytensä ansiosta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä, otetaanpa selvää millainen levy on kyseessä :) Joku ratkaisu tässä varmaan täytyy tehdä ennen kuin lattia menee pilalle.

    VastaaPoista