Kahvia kookoksella ja kanelilla.


Juon aika vähän kahvia, noin kupin tai korkeintaan kaksi päivässä. On kuitenkin mukavaa vähän viilailla kahvin makua eri suuntiin esimerkiksi makusiirapeilla tai tämän hetken suosikeillani kanelilla ja kookoksella.


Nautin kahvini aina reilulla maidolla, mutta sokeria en sen sijaan käytä laisinkaan. Makusiirapit tuovat ihanaa vaihtelua, mutta tekevät kahvista usein liian äitelää. Tästä syystä en koskaan käytä siirappia aamulla, koska makea saa minut voimaan huonosti.

Jo aika pitkään olen lisännyt kahvikupposeen teelusikallisen kookosöljyä (tällä hetkellä käytössäni on Voimaruoka), mikä tuo kahviin ihanan, pehmeän, kookoksen maun. Tämän lisäksi lirautan sekaan vielä reilusti maitoa sillä musta kahvi ei mielestäni maistu hyvältä eikä myöskään tee hyvää vatsalleni.

Olen vähän harmitellut, miten kookosöljy jää ikävästi kahvin pinnalle kellumaan enkä ole saanut sitä kunnolla sekoitettua lusikan avulla. Tähänpä löytyi viime viikolla edullinen ja supernäppärä apuri, nimittäin Ikean Produkt maidonvaahdotin! Aivan uskomattoman tehokas, pieni vempele, joka maksoi hurjat 1,5 euroa! En tiedä miten kauan patterit siinä kestävät, mutta siitä huolimatta voin suositella kyseistä vaahdotinta lämmöllä. On aivan turha etsiä enää tämän kummempaa vaahdotinta sillä näinkin pikkuruinen vehje hoitaa homman parissa minuuttissa :) Sekoitan maidonvaahdottimella ensin kookosöljyn kahvin sekaan ja sitten surautan sillä vielä uudelleen maidon kaadon jälkeen. Jos olen oikein ehtiväinen ja kaipaan kunnon vaahtoa, sekoitan maitovaahdon erillisessä lasissa, jolloin vaahdosta tulee niin paksua, että se kuvan mukaisesti kelluu kahvin pinnalla.


Kookosöljyn lisäksi/sijasta voi kahviin laittaa vaikka mitä herkkuja - mielikuvitus taitaa olla rajana. Kardemumma ja kaneli maistuvat erinomaisesti kahvin seassa. Tieto peruskanelin (eli kaupassa myytävän kiinankanelin) myrkyistä oli mennyt itseltäni aivan ohi. Satuin lukemaan jonkin artikkelin asiasta ja tämän jälkeen suuntasin samantien ostamaan parempaa kanelia kahvikaappiini.

Ceyloninkanelissa, eli aitokanelissa, on huomattavasti vähemmän maksalle myrkyllistä kumariinia verrattuna tavanomaiseen markettikaneliin. Kaneli myös mm. tasoittaa verensokeriarvoja, joten maun lisäksi siitä hyötyy muillakin tavoilla. Oman ceyloninkanelipurkkini nappasin Lifesta, mutta käsittääkseni sitä myydään monissa eko- ja luomukaupoissa. Ceyloninkaneli maistuu hieman erilaiselle kiinankaneliin verrattuna ja on aika voimakasta, joten pikkurippunen riittää.

Jos haluat iskeä kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kannattaa tutustua Puhdistamon kaneliöljyllä maustettuun kookosöljyyn :)


Kaneliostosten jälkimainingeissa käteni tarttui myös MCT-öljypulloon. Olin lukenut kyseisestä öljystä monta kertaa, mutta kotiin asti en sitä vielä saanut ostettua. Tykkään tehdä kaikenlaisia testailuja keittiön puolella, joten tällä kertaa oranssi pullo lähti matkaani.

MCT-öljy on niin sanottua tiivistettyä kookosöljyä, mikä sisältää aivojen ja suoliston kannalta erittäin tärkeitä keskipitkiä rasvahappoja, kapryylihappoa ja kapriinihappoa. Keskipitkät rasvat ovat kaikista rasvoista helpoimmin imeytyviä ja ovat siksi erinomainen tasaisen energian lähde. Koska MCT-öljy imeytyy nopeasti ja keho käyttää sen energiaksi nopeassa tahdissa, katoaa monella makeanhimo ja ylimääräinen napostelun tarve MCT-öljyn käytön aloitettuaan.
MCT-öljy on neutraalin makuista, joten se on hyvä vaihtoehto mikäli ei välitä kookosöljyn mausta kahvissaan. Olen laittanut öljyä aina silloin tällöin kahvin sekaan noin ruokalusikallisen (tai vajaan) ja sen käyttö on parempi aloittaa rauhallisesti, ettei tule kiirus toiletin puolelle ;)


Kun jääkaapista sattui kaiken lisäksi löytymään luomuvoita, niin olihan se pakko kokeilla myös voimakahvia eli bulletproof-kahvia. Valitettavasti meillä ei ollut tuorepaahtokahvia, mutta luomupapuja nyt sentään. Bulletproof-kahviin tulee kahvin lisäksi 1 rkl suolatonta luomuvoita sekä 1 rkl MCT-öljyä. En olisi koskaan uskonut laittavani voita kahviin, mutta juomasta tuli todella kermaisen hyvää! Mikään joka-aamuinen herkku tuo bulletproof ei tule tässä taloudessa olemaan, mutta silloin tällöin tekaisen sellaisen, kun kaipaan jotain erityistä juomaa :)

Onko teillä käytössä MCT-öljy tai oletteko maistaneet Bulletproof-kahvia? 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti