Brac - Kroatia.


Olin kuullut, että Kroatiassa kannattaa ehdottomasti poiketa saarilla, kuten esimerkiksi asuinsaarellamme Bracilla tai viereisellä Hvarilla, joten vuokrasimme Bolista auton nähdäksemme Bracin kunnolla, kun nyt kerran siellä jo fyysisesti olimme.

Brac ei ole mikään suuren suuri saari ja autovuokraamon ystävällinen palvelija kertoi, että ajelemme sen suit sukkelaan päivässä ympäri mikäli haluamme välillä pysähdellä syömään ja kuvailemaan maisemia. Hän vinkkasi kivan ruokapaikan Donji Humacista, näköalapaikan Vidova Gorasta sekä viinitilan Dracevicasta. Ei muuta kuin auto alle ja serpenttiinitietä eteenpäin.


Vidova Gora oli reittimme ensimmäinen pysähdyspaikka. Aurinko porotti kuumasti jo aamusta lähtien, mutta onneksi autossa oli ilmastointi - mukava paikka viettää aikaa näin raskaana ollessa verrattuna uimarantaan.

Jätettyämme auton läheiselle parkkipaikalle, kipusimme vielä muutaman satametriä ylöspäin, kunnes maisemat oli niin upeat, että piti kaivaa kameraa esiin ja sassiin.
Hotellin vieressä sijaitseva suosittu uimaranta, Zlatni Rat, näkyy yläkuvassa (kolmion mallinen "kultainen niemi"). Nopeasti siis huristettiin ihan mojovan matkan päähän!Näköalapaikan jälkeen ajeltiin saamamme kartan mukaan Nereziscan ja Donji Humacin kautta kohti saaren toista reunamaa. Matkan varrelle sattuneet kylät olivat pieniä, mutta niin suloisia. Talot vähän sopivasti rähjäisiä ja keskeneräisiä, mutta jotenkin niin puoleensavetäviä. Ihmisiä ei näkynyt juuri missään. Ehkä olivat kaikki töissä jossain kauempana, ken tietää.

Punaisella pippurillamme kurvattiin ja kuvailtiin. Tiet oli ihan suht hyvässä kunnossa, mutta supermutkaisia. Eksymään Bracilla ei oikein pääse, koska kaikki on viitoitettu niin hyvin ja toisaalta teitä on vähän.


Donji Humacin suositeltu Kopacina-ravintola ei tällä kertaa saanut meistä asiakkaita, sillä osuttiin sinne vatsat vielä aamupalalta täynnä. Sieltä saisi joka tapauksessa kuulemma erittäin hyvää lammasta, mikäli pyörii niillä kulmilla lounasaikaan.

Sen sijaan päätimme poiketa viinitilalle. Se taisikin olla allekirjoittaneelle ihan eka kerta, mutta valitettavasti oli tällä kertaa pakko skipata itse viinin maistelu. Sympaattinen Sasa kertoi meille viinitilan historiasta ja toiminnasta. Hän pitää tilaa vaimonsa Magdalenan kanssa ja myös täältä olisi saanut kuulemma aivan erinomaista ruokaa. Itse asiassa eräs pariskunta oli siellä parhaillaan monen tunnin lounaalla, johon kuuluu luonnollisesti useita viinejä maisteluineen. Toisenlaisella masutilanteella olisimme varmaan jääneet syömään, niin herkulta kuulosti!Mies pääsi maistamaan erästä tilan viineistä ja sanoi, että jo tuoksu oli aivan huumaavan ihana näin puolen vuoden alkoholittoman kauden jälkeen :) Ostettiin pullo mukaan ja viimein syksyllä pääsemme sen myös juomaan - sitä odotellessa!
Viinitilan jälkeen matka eteni Loziscan, ja Mircan kautta kohti Bracin suurinta kylää, Supetaria. Välimatkat kylien välillä olivat tosi pieniä ja toisinaan tuntui, että tervetuloa- ja näkemiin-kylttien välillä oli vain muutama sata metriä :)

Kuivat vuorenrinteet, sypressit ja karu maisema vaihtui pikkuhiljaa takaisin merinäköalaan.Niin kaunista, että vähän väliä teki mieli huudahtaa miehelle "pysäytä!".

Nämä kuvat eivät tosin ole Supetarista, koska sinne päästyämme oli jo niin kiljuva nälkä, että näin edessäni vain ison pastalautasen. Supetar on Bracin suurin kaupunki, jonne suurin osa asukkaista on asettunut ja josta myös lautta Splitiin kulkee. Siellä on varmasti parhaat palvelut Bracin saarta ajatellen, mutta shoppailu ei kyllä taida onnistua koko saarella. Tarjolla on lähinnä turistitavaraa.
Bracin kierros oli reissumme kivointa antia luonnonpuisto Plitvicen lisäksi. Oli ihana nähdä saari "kokonaisuudessaan" sillä hotellialue ympäristöineen oli rakennettu turisteja ajatellen eikä sinänsä tarjonnut kovin pitkäksi aikaa silmänruokaa.

Bracin ehtii nähdä hyvin parin päivän aikana mikäli haluaa käydä siellä mantereen puolelta. Lautta ottaa myös autoja kyytiinsä, mutta maksu on tietysti suoritettava silloin niin autosta, kuin kuljettajistakin. Ensi kertaa varten Hvar jäi vielä näkemättä... ja aika moni muukin paikka Kroatiassa, joten uskoisin suuntaavani sinne jälleen muutaman vuoden päästä :)
5 kommenttia:

 1. Satumainen saari! Aito elämä ja asuminen voittaa aina turistikohteet. Matkakertomuksia on kiva lukea ja katsella upeita kuvia. Unikot työntyvät kiviaidan rakosesta...meri ja vuoret...suosikiksi valitsen kuitenkin yhteiskuvanne, käsi kädessä samaan suuntaan katsoen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunista oli ja olisin mielelläni ajellut pidempäänkin! Matkapostauksiin tulee aika vähän kommentteja niin olen miettinyt onko ne kovin kiinnostavia, mutta hyvä, että ainakin yksi vakkarilukija niistä pitää :D Toisten matkakuvat ei välttämättä niin itseä kosketa, mutta josko näistä vinkkejä saisi siitä, miltä paikan päällä näyttää ja mitä siellä voi puuhailla.

   Meillä oli hauska kuvaussessio tuolla "mäen päällä", kun aurinko oli suht kuuma ja yritettiin saada jalustalta kameraa toimimaan. Ensin onnistuttiin löytämään vain se kahden sekunnin itselaukaisutoiminto.. tuli muutama "melkein" onnistunut otos, kun toinen vasta juoksee kuvaan ;)

   Poista
  2. Arvelinkin, että olette käyttäneet itselaukaisua. Hyvin olette onnistuneet luomaan kuvaan rauhan, vaikka toinen onkin joutunut juoksemaan :D

   Poista