Odotusajan kuvaus.


Masukuvaukset eli odotusajan kuvaukset ovat yksi suurimpia lemppareitani! Odottavia äitejä (ja isiä) olen saanut kuvata vasta kourallisen verran, mutta uskon ja toivon, että tulevaisuudessa tulen tekemään kuvauksia heidän kanssaan enenevissä määrin :)

Heti alusta lähtien tunsin tämän kuvausalueen omakseni siitäkin huolimatta, että kaikki oli uutta. Kuvakulmat vaihtelevat jonkin verran tavalliseen pari- tai yksilökuviin verrattuna ihan siitä syystä, että masu täytyy saada mukaan kuviin. Joskus tulevat äidit ovat myös hivenen epävarmoja omasta muuttuneesta kropastaan ja se saattaa olla syy jopa siihen, ettei kuvauksia tilata ollenkaan. Myöhemmin on sitten moni tullut katumapäälle, että olisi kuitenkin pitänyt muutama kuva ottaa muistoksi, vaikka oma peilikuva ei niin miellyttänytkään. En usko, että kuvien ottamista lopulta katuu ikinä ja toisaalta nehän ovat aivan ihana muisto myös itse vauvalle.
Minä rakastan luontoa ja kuvaan luonnonvalolla. Siitä syystä luonnon tuominen mukaan kuviin on aina toiveeni ja haaveeni. Toivoisin oppivani yhä paremmin ottamaan ympäristön mukaan kuviin sekä hyödyntämään sen valoja ja varjoja. Haluaisin myös oppia taltioimaan kuviin meneillään olevan vuodenajan niin, että myös siitä jäisi kaunis muisto kuvattavalle. Pihlajanmarjojen tai valkovuokkomeren keskellä toteutetusta kuvauksesta jää ihana ajatus mielen päälle - se oli se kevät, kun sinua odottelimme ja valkovuokkojen kukkiessa elimme viimeisiä hetkiä kahden..Toinen mieluisa kuvausympäristö on tietysti kaunis, valoisa koti. Koska pidän kuvissa herkkyydestä, haaleista sävyistä ja seesteisyydestä, on aina mukavaa päästä sellaiseen ympäristöön kuvaamaan. Luonnon värit ovat kauniita, mutta usein hyvin vahvoja. Vastapainoksi suosittelen kuvien ottamista myös sisätiloissa, jolloin saamme aivan erinäköisen lopputuloksen ulkokuvien seuraksi.

Vielä en ole tavannut niin rohkeaa äitiä, joka olisi suostunut vähentämään vaatteita ulkona masun paljastaakseen, joten koti on turvallisempi ympäristö tähän. Muutama kuva alusvaatteissa, kankaaseen kääriytyneenä tai pienessä topissa tuo erilaista ilmettä ja kivan muiston myös paljaasta masusta, joka näkyy näissä kuvissa ihan eri tavalla verrattuna ulkokuviin.

Kaikki mahdolliset mustelmat, ihorikot ja raskausarvet pystytään haalentamaan/ poistamaan kuvankäsittelyssä, joten masun vilauttelua ei kannata ujostella. Loppujen lopuksi asiakas on se, joka päättää, mitkä kuvat hän ostaa, joten siinäkin mielessä kaikkea kannattaa kokeilla, koska mitään ei ole pakko lopulta tilata.

Masukuvaukset voidaan sopia asiakkaan toivomaan ajankohtaan, mutta yleensä masun kasvua on mahdoton etukäteen ennustaa. Siitä syystä neuvon asiakkaita tulemaan kuvauksiin viimeistään viikkojen 32-34 paikkeilla. Mikään mahdottomuus ei ole tulla kuvaukseen ennen tai jälkeen kyseisten viikkojen, mutta usein viimeisillä raskausviikoilla olo saattaa mennä tukalammaksi, keho kerätä enemmän nestettä ympärilleen tai muuten vain fiilis ei ole enää niin hehkeä. On siis parempi ottaa kuvat hieman aikaisemmin siitä syystä, että odottava äiti tuntisi olonsa kuvauksissa mahdollisimman mukavaksi.
Suosittelen myös isiä osallistumaan kuvauksiin, vaikka heistä saattaa monesti tuntua siltä, että masu ja äiti olisivatkin pääosassa. Ilman isiä ei taida olla myöskään tulossa vauvoja, joten isillä on tärkeä rooli kuvauksissa joko tulevan äidin tukena tai mieluiten (jos minulta kysytään) ihan siellä kameran edessä itsekin.
Joskus isät tuntevat itsensä hieman ulkopuolisiksi, joten kuvaus voi olla hyvä tapa vahvistaa isän ja tulevan lapsen suhdetta toisiinsa jo tässä vaiheessa puhumattakaan äidin ja isän keskinäisestä suhteesta.
Kuvattavaksi asettuessa joutuu hieman pohtimaan millainen vaatetus olisi kaikkein paras vaihtoehto. Masukuvauksissa suosisin ehdottomasti äidille pitkiä mekkoja, hameita & toppeja, vaaleita värejä, pitsiä, herkkyyttä, tuulessa lepattavia helmoja.. Sisäkuvauksissa voidaan käyttää pienempiä vaatekappaleita, miesten kauluspaitoja, vilttejä, kankaita, mitä tahansa kriittisten paikkojen peittona. Jokaisen oma tyyli toki määrittelee sen, mihin haluaa pukeutua. Myös kuvaajan tyyli näkyy kuvissa :) Isän ja äidin vaatetuksessa voi olla jokin pieni juju, joka yhdistää heidät kuvassa mukavasti toisiinsa. Vaatteita voidaan myös vaihtaa kesken kuvausten ihan niin monta kertaa, kuin ehditään!Kaikista masukuvaajista ihailen eniten tällä hetkellä Meg Bittonia, jonka kerrassaan upeita, herkkiä ja rohkeita kuvia olen seurannut jo pitkän aikaa. Tavoitteet on pidettävä korkealla, eikös vaan ;)

Toisin kuin Megillä, minulla on tänä vuonna vielä reilusti masukuvausaikoja vapaana. Mikäli siis olet kuvien tarpeessa, ota yhteyttä khiekkarinnephoto(at)gmail.com :)

Tästä pääset liittymään Facebookin kuvaussivulleni!
16 kommenttia:

 1. Olet uskomattoman taitava kuvaaja! Niin kauniita ja herkkiä otoksia. En kyllä tiedä, olisinko tohtinut masukuvauksiin tulla, kun aikoinani olin raskaana. Olen erittäin epävalokuvauksellinen, eikä minusta ole montaakaan kuvaa, joissa näyttäisin edes ihmismäiseltä. Toisaalta raskausaikana tunsin oloni kauniiksi; liekö johtunut hormooneista :) Mutta olet oikeassa: masukuvat ovat ihana muisto myös lapselle! Onneksi niitä joitakin on tallentunut omaan kameraan, sillä tyttäret ovat niistä pitäneet ("olinko minä tuolla?").

  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Tarja <3
   Nyt en kyllä millään suostuisi uskomaan, ettei sinusta olisi saanut yhtään kivaa kuvaa! Uskon, että kaikista saa :) Itsekään en kyllä ole mitenkään valokuvauksellinen tai rento kameran edessä, joten ymmärrän ainakin osittain mitä tuumailet. On myös paljon kuvattavan ja kuvaajan välisestä kemiasta kiinni, miten uskaltaa heittäytyä ja olla kameran edessä. Ja kyllähän niitä masukuvia voi ottaa paljon eri kulmista. Kaikissa ei tarvi edes olla päätä, jos tuntuu, että haluaa muistoja, mutta ei jaksa niin poseerata ;) Tuo on myös varmasti totta, että raskaus saattaa viedä ajatuksia kumpaan tahansa suuntaa: joko tuntee oman kropan ihan vieraaksi tai sitten onkin tosi kaunis olo :)

   Kiva, kun jätit kommentin :)

   Poista
 2. Mielettömän tunnelmallisia ja upeita kuvia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuhannesti Kata, kiva että pidät <3

   Poista
 3. Aivan ihania kuvia, olet todella taitava kuvaaja!

  VastaaPoista
 4. Oi Kipa, mitä kauniita masukuvia sä ootkaan ottanut! Taitava, taitava nainen. ;) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 <3 Kiitos Taru! Näitä on kyllä niin kiva ottaa!

   Poista
 5. Ihania kuvia !!

  Itse olen rv 32 nyt, vielä pähkäilen menisikö masukuviin vai pitäisikö kotona jotain diy räpsyjä yrittää ottaa.. Ulkokuvia haluaisin, mutten ole juurikaan nähnyt talvella otettuja masukuvia.. Täytyykin klikkailla tuon sinun " idolisi" sivuille, saisiko sieltä inspiraatiota.. Minkä verran about veloitat odotusajan kuvista?!

  T. Milla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnittelut Milla <3 Olet jo mukavan pitkällä :)
   Ulkokuvat on aina hyvä valinta. Talvikuvat taitaa itseltänikin puuttua, olisivat kivaa vaihtelua! Niiden kanssa täytyy olla ehkä vähän ripeämpi kylmän takia. Ja vaatii heittäytymistä äidiltä (vähät vaatteet) ellei halua kaikkia kuvia ottaa talvitakki päällä. Varmasti saisi kivoja tumput kädessä ja kaulaliina kaulassa rennosti roikkumassa. Joku kiva neule päällä tai vilttiin kääriytynyt iskä ja äiti :)
   Odotusajan kuvaukset on alkaen 135e. Kerron mielelläni lisää, jos laitat sähköpostia khiekkarinnephoto@gmail.com :)

   Poista
 6. Sinun kuvissasi on niin vangitseva valo! Ja näissä odotusajan kuvissa leijuu ihana odottava onni. :) Kuvausideatkin ovat monipuolisia, keksitkö niitä itse vai tuleeko paljon myös kuvattavilta? Toivoisin tosiaan, että tämä idea rantautuisi Suomeen kunnolla, nämä ovat kuvattaville aina niin ainutlaatuisia aikoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3 Tosi kiva kuulla, että pidät :) Kuvausideoita tulee niin kuvaajalta, kuin kuvattaviltakin. Joskus myös assarilta ;) Toteutan kuvattavien toiveita oikein mielelläni, jos ne sopivat omaan kuvaus/kuvatyyliini. Yleensä kyllä ihan sopivat :)) Monesti asiakkaat haluavat jotain sellaista, mitä ovat nähneet pinterestissä tms esim nuo jalkakuvat on kovin suosittuja. Toiset taas eivät halua mitään sellaista mikä on nähty jo sata kertaa ;) Yleensä otan kaikkea mahdollista, koska mielummin otettu, kuin että katuu jälkeenpäin. Mitään kun ei ole pakko lopulta ostaa.
   Uskon kyllä, että masukuvat ovat kovaa vauhtia jäämässä Suomeenkin. Moni varmasti innostuu, jos näkee toisen ottaneen :)

   Poista
 7. Sä olet kyllä super taitava! Kaikissa on niin ihana fiilis ^_^

  VastaaPoista
 8. Ihania ihania kuvia ja tuttu pariskunta poseeraa monessa, olenkin niitä Erikan blogistakin ihaillut. Taitava sinä. :)

  VastaaPoista