WordDive - Kielitaitoa kartuttamassa.


Olen ehkä joskus muistanut mainita, että kielitaitoni ei ole siitä parhaimmasta päästä. Kiinnostus enkkua ja ruotsia kohtaan on kyllä aina ollut kohtalaisen hyvä, mutta kun toistuvasti epäonnistuu jossain eikä oikein tunnu kehitystä tulevan, niin kyllähän se väkisinkin vaikuttaa motivaatioon laskevasti.

Ala-asteella meidän luokka koostui noin viidestätoista pojasta ja kuudesta tytöstä. Meteli luokassa oli korvia huumaava ja muistan, miten englanninopettaja yritti huutaa metelin yli käsiään yhteen lyöden saamatta riehuvia pikkupoikia hetkeksikään rauhoittumaan.
Omaa oppimistani häiritsi myös päivittäinen koulukiusaaminen, joten en tiedä tarkalleen missä kohtaa, mutta jossain siellä jo alkumetreillä, oma enkun oppimiseni tyssäsi ennen kuin oli ehtinyt edes kunnolla alkaa.


Eipä ne sanat tai kielioppi ole myöhemminkään sen paremmin päähän jääneet. Kun kerran tippuu kyydistä, on tosi vaikeaa päästä takaisin siihen junaan, missä muut tunneilla porskuttavat. Yläasteella ja lukiossa englanninopettajat olivat ihan kamalia nöyryyttäjiä. Lempeämpää otetta olisi tarvittu, koska hyvin huomasivat, että meitä ei niin lahjakkaita oli myös luokalla. Jokainen lihas jäykkänä, hikikarpalot otsalla valuen odotin omaa vuoroani, kun piti luokassa ääneen lukea pätkä tekstiä. Esitelmistä en muista mitään :D


Aikuisiällä sain kielitaitoa sen verran kartutettua, että osasin sentään jotain sanoa, jos joku tuli juttelemaan. Parikymppisenä treffailin muutamaa ulkomaalaista poikaa, joten mitä luultavammin olen osannut sanoa muutakin kuin hello.
Myöhemmällä iällä (blogiaikaan) matkustimme mieheni kanssa kahdeksaksi kuukaudeksi Australiaan, jossa maailman valloituksen lisäksi ideana oli tietysti parantaa kielitaitoa. Kyllä se siellä hieman ehti parantua sillä näin kovasti vaivaa kirjoittelemalla sanoja ylös, lukemalla kirjoja ja menemällä kolmeksi kuukaudeksi töihin. Töiden saaminen hoitoalalta ulkomailla oli itselleni suuri saavutus -jos pystyin siihen, en voi olla täysin surkimus! Monta tuntia päivässä vitsailin ja juttelin vanhusten kanssa hoitotoimien ohella niin, että itkeä piti, kun eronhetki koitti. Kaikesta huolimatta olin olettanut kielitaidon parantuvan vieläkin enemmän, mutta luulen, että reissuun olisi pitänyt siinä tapauksessa lähteä yksin. Miehen kanssa koitettiin jutella välillä enkuksi, mutta eihän se mennyt kuin hihittelyksi.

Suomeen palatessa tutustuin sattumalta brasilialaiseen ystävään ja häntä nähdessä englannin puhuminen oli pakollista, koska se oli meidän ainoa yhteinen kieli. Enkkua tuli silloin puhuttua paljon eikä ystäväni välittänyt huonosta lausumisestani.
Sittemmin elämä on vienyt meitä eri suuntiin eikä pakollisia enkkuhetkiä ole tullut eteen juuri laisinkaan.

Parin kirjekaverin kanssa ollaan onneksi pidetty yhtä jo vuosia, joten muutaman kerran vuodessa rustaan pitkiä kirjeitä enkuksi. Valokuvauksen myötä olen nyt pari vuotta lukenut säännöllisesti enkunkielistä tekstiä ja ymmärrän sitä jo tosi kivasti. Myös kuullun ymmärtäminen on parantunut ja nautin hirmuisesti siitä, että ylipäätään ymmärrän "vierasta" kieltä!
Mutta miten kiva olisi, kun osaisi oikeasti vastata ja keskustella mistä tahansa ilman armotonta sanojen ja kieliopin miettimistä!


Miksei ruotsin, mutta varsinkin englannin osaamattomuus on vaivannut mua jo todella pitkään ja nyt olen oikeasti päättänyt tehdä asialle jotain. Googlettelin useita kertoja englannin yksityisopetusta antavien ihmisten yhteystietoja (heitä onneksi löytyy vaivatta netistä) ja siinä samalla törmäsin WordDive-nimiseen palveluun, jonka avulla voi harjoitella useita erilaisia kieliä hauskalla tavalla netissä.

Sivulla mainitaan, että WordDive menetelmää voi kokeilla maksutta 14 päivän ajan, joten klikkasin tutustumisjakson itselleni samantien. Englannin osalta valittavana on niin britti- kuin amerikanenglantia sen mukaan, kumpi tuntuu itselle mieluisammalta.
Hetken sanoja harjoiteltuani huomasin jääväni "koukkuun" tosi nopeasti. WordDive-menetelmä on kehitelty nerokkaasti sillä kieltä opiskellaan monen aistin avulla. Sanan / lauseen näkee, kuulee, kirjoittaa ja toistaa itse ääneen. Voin luvata, että jää muuten päähän vähän toisella tavalla, kun hokemalla itsekseen, että kala on fish, kala on fish... :D
Samaan aikaan oppiminen on hauskaa ja yksinkertaista. Ohjelma tallentaa oppimista, kertoo sinulle tuloksistasi ja "taputtaa päälaelle" fanfaarien kera, kun tietty tavoitetaso on saavutettu.

WordDive on palkittu ja saanut kehuja useissa eri yhteyksissä ja sillä on käyttäjiä jo ainakin 134 maassa! Ihan huippu tapa oppia uusi kieli, tai kerrata vanhaa, on siis kyseessä :)


Postauksen kuvat olen ottanut ilmaisjakson aikana, joten niistä saa hieman osviittaa siitä, miten menetelmä seuraa oppimista ja tsemppaa eteenpäin.
Tällä hetkellä olen jo siirtynyt laajan amerikanenglanninkurssin opiskeluun ja saavutan kohta ensimmäisen suuremman 200 pysyvästi opitun sanan rajapyykin. Alussa sanat ovat tietysti hirveän helppoja, mutta nyt alkaa oppiminen mennä jo miellyttävällä tavalla haasteelliseksi, kun vastaan tulee paljon uusia sanoja.
Itse olen opiskellut pääasiassa läppärin ja pöytäkoneen avustuksella, mutta ohjelma pyörii hienosti myös iPadissa sekä puhelimessa oman appsin kautta.

Tähän pitkän postauksen loppuun tulee tietty se paras osuus, sillä saan jälleen arpoa teille kivan palkinnon!
Tällä kertaa voittaja saa itselleen kolmen kuukauden määräaikaisen lisenssin WordDive-palveluun ja pääsee täten opiskelemaan vapaasti valitsemaansa kieltä täysin rinnoin! Kielivaihtoehtoja on englannin ja ruotsin lisäksi espanja, ranska, italia, saksa, japani, kiina, venäjä ja viro, joten vaihtoehtoja kyllä löytyy :)

Kerro postauksen kommenttikenttään mitä kieltä haluaisit / aiot petrata ja liitä mukaan sähköpostiosoitteesi. Arvontaan voi osallistua torstaihin 18.12 klo 18 saakka.

TÄSTÄ pääset tutustumaan WordDiveen. Onnea arvontaan!


Postaus on tehty yhteistyössä WordDiven kanssa.