Kymmenen kysymystä kirjoista.
Rrrrakastan lukemista, uuden kirjan jäykästi kääntyviä sivuja, tekstin tuomia ahaa-elämyksiä ja uusiin aiheisiin paneutumista. Viime vuodet olen pyhittänyt lukuhetkeni ennemminkin faktalle kuin fiktiolle, mutta aika ajoin kaipaan pientä höpsöttelyä ja keveää tunnelmointia, jolloin saatan tarttua vaikka hyvänmielen chick litiin tai muuten vain sopivan keveään romaaniin.

Luen pääasiassa kuluttaakseni aikaa, mutta lukemalla tavoittelen myös rentoutumista (varsinkin illalla sängyssä juuri ennen nukkumaanmenoa) sekä tietysti haluan tulla aina vaan fiksummaksi maailman tapahtumista! Harmi vaan, että päässäni ei pysy niin nimet, vuosiluvut kuin yleissivistykseen kuuluvat käänteetkään. Voinen kertoa, että historia oli koulussa painajaismaisinta. Menetin kiinnostukseni sitä mukaa, kun opettaja paasasi vuosilukuja, nimiä ja tapahtumia, jotka vain sekoittuivat päässäni yhdeksi sillisalaatiksi.

Joka tapauksessa olen kovin kiitollinen, että minut tutustutettiin jo heti lapsena kirjojen viehättävään maailmaan ja oltiin usein valmiita kuskaamaan kirjastoon. Vaikka usein luinkin, kuulemma, lahjaksi saamani kirjat aivan liian nopeasti. En ole vielä keksinyt mihin niitä olisi pitänyt säästellä ;)
 Törmäsin ihanan Eevan blogissa muutamaan kirja-aiheiseen kysymykseen, jotka nappasin talteen sillä edellisestä kirjapostauksesta on jo hetki aikaa.

1. Kuka on lempikirjailijasi?

Noniin, heti alkuun tämmöinen "helppo" nimi-juttu, joita minä en koskaan muista ;) Paitsi tietysti Anna-Leena Härkösen, joten vastaan hänet. Anna-Leenan tekstejä on mukava lukea ja pidän erityisesti hänen huumoristaan. Uusin romaani Kaikki oikein on vielä lukematta, mutta haaveillessani joka päivä lottovoitosta, voisi tämä kirja olla kuin minulle tehty.

Haluan kuitenkin vielä tarkentaa, että harvoin luen kirjoja kirjailijan mukaan vaan nimenomaan aiheen.

2. Minkä kirjan / Mitä kirjoja olet lukenut moneen kertaan?

Lukulistallani on niin valtavasti kirjoja, että harvoin ehdin palata saman kirjan pariin enää uudelleen. On kuitenkin pari aihealuetta, joista en saa koskaan tarpeekseni ja olen tullut lukeneeksi niitä toistamiseen: 1) self-help-kirjat 2) valokuvaukseen liittyvät kirjat.

3. Mikä on suhteesi pokkareihin? Ovatko ne kertakäyttötavaraa vai kirjahyllykelpoista materiaalia siinä missä kovakantiset opuksetkin?

Tätä piti hetki ihan miettiä. Olen elänyt sen ajan, kun ostin pokkarin pokkarin perään, mutta tajusin juuri, että tein sen yleensä samassa paikassa, nimittäin rautatieasemalla tai lentokentällä. Pokkarit liittyvät minusta vahvasti matkustamiseen, jolloin tarvitaan ajankuluketta (onko tuo sana?), mutta ei olisi mitään järkeä raahata painavaa kovakantista kirjaa. Myönnän, että pokkarit haiskahtavat hieman kertakäyttöisille rispaantuvine kulmineen enkä ole useinkaan tullut palanneeksi niiden pariin. Mutta niillekin on paikkansa ja hetkensä, kuten esim. kylään mennessä voisi viedä ohimennen tuliaisiksi pienen pokkarin, kun taas kovakantinen kirja soveltuisi paremmin lahjaksi. Yhtään pokkaria en tunnusta pitäväni esillä kotona.

4. Mitä kirjoja lainaat, mitä ostat omaksi?

Olen kirjaston suurkuluttaja enkä osta enää nykyään kovin paljon kirjoja. Niitä ei saa ostamisen jälkeen oikein minnekään sillä emme omista kirjahyllyä eivätkä divarit välttämättä ota vastaan vanhoja opuksia. Olen myös tehnyt tietoisen valinnan säästämällä kirjoissa ja tuhlaamalla rahat vastavuoroisesti johonkin muuhun. Tosin, tuen kirjastoa kyllä vuosittain useammallakin eurolla..

Viime vuosina olen ostanut itselleni ainoastaan pari paljon kehuttua elämäntaito-opasta sekä kasan keittokirjoja. Keittokirjojenkin kanssa teen usein niin, että lainaan ne ensin kirjastosta, jotta voin tutustua niihin rauhassa ja sitten kävelen kauppaan ostamaan, mikäli vaikuttaa tarpeeksi hyvältä.

5. Mitä kirjaa luet juuri nyt?

Sain hetki sitten päätökseen kuvissa näkyvän Taivas + Helvetti-kirjan, josta pidin todella paljon. Se oli erittäin mielenkiintoinen ja helposti luettava. Tarinankerronta oli pääasiassa positiivista ja todella inspiroivaa, joten voin suositella kaikille yrittäjille ja yhtään aiheesta kiinnostuneille! Paras hetkeen lukemani kirja :)
ps. Kirjasta on tullut juuri toinen osa - pakko saada se käsiin!

Eilen sen sijaan aloitin ihan toisenlaisen opuksen kanssa, joka on Tehtaan tytöt - Unelmia muuttuvassa Kiinassa. Melkein 500 sivua työmatkalukemista, joka ainakin alun perusteella vaikuttaa oikein hyvältä.
 

6. Mitä sinulla on lukulistalla?

Mitä minulla ei ole lukulistalla? :D

Kerään yleensä mm. lehdissä ja blogeissa suositeltuja kirjoja puhelimeni muistioon, joten nappaan sieltä tähän muutaman randomin:

* Poikani Kevin * Naarasenergia * What ever you think, think the opposite
*Kiinan kadotetut tyttäret * Huone * Tie luovuuteen
* 940 päivää isäni muistina * How to marry a finnish girl * Rakastan, siis olen
* 4 tunnin työviikko * Petos lautasella * Asioita, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin
 
7. Mikä kirja on viimeksi jäänyt kesken?

Donna Tartt'n Jumalat juhlivat öisin jäi kesken yksinkertaisesti siitä syystä, että menin aloittamaan sen vaikka edelliset pari kirjaa olivat vielä kesken. Liian monta mielenkiintoista kirjaa samaan aikaan ei oikein toimi ja lainattuani Tartt'n kirjan kirjastosta (ja sen ollessa toooodella paksu) en ehtinyt lukea sitä kuukauden aikana. Kirjasta oli niin paljon varauksia, että se piti palauttaa, mutta enköhän lainaa sen jossain vaiheessa uudelleen :)

8. Kuinka olet järjestänyt kirjahyllysi?

En mitenkään, sillä olemme luopuneet kokonaan kirjahyllyistä :) Kaapissa sen sijaan on pari hyllyä kirjoja varten visusti ovien takana piilossa. Käyn siellä silloin tällöin tuumailemassa kannattaisiko joku kirjoista jo laittaa eteenpäin, sillä vuosien säilöminen tuntuu hassulta enkä tiedä tulenko lukemaan kyseisiä kirjoja kovin ahkerasti.

9. Jaa yksi lukumuistosi! Mitä kirjaa luit, missä ja milloin? Miksi juuri tuosta lukukokemuksesta on jäänyt erityinen muisto?

Mieleeni on jäänyt häämatkalla lukemani Aikamatkustajan vaimo, joka oli pitkään aikaan sellainen kirja, joka imaisi täysin mukaansa ja jonka parissa unohdin kaiken muun. Kirja oli matkalle lähdettäessä jo kesken ja lueskelin sitä lähinnä lentokoneessa sekä rantatuolissa. Hassuinta oli, että yritin lukea sitä oikein hitaasti, jotta se ei loppuisi ja huomasin miettiväni kirjan tarinaa silloinkin, kun en sitä lukenut. Oli hirmu vaikeaa jättää kirjan maailma sitten, kun viimeinen sivu lopulta kääntyi. En tiedä olisinko tänä päivänä samaa mieltä kirjasta, mutta välillä mietiskelen, että se pitäisi lukea uudelleen :)

10. Haaveiletko itse kirjan kirjoittamisesta tai oletko kenties jo kirjoittanut kirjan?

Olen varmasti haaveillut kirjan kirjoittamisesta yhtä usein, kuin siitä, että olisin maailmankuulu superlahjakas laulaja, mutta jos ihan totta puhutaan se ei taida kuitenkaan olla elämäni prioriteettilistan kärkipäässä. Jos joskus saisin nimeni kirjan kanteen, toivoisin sen siihen kirjan kuvien vuoksi. Joku toinen saisi tehdä tekstit :)


Nyt saa jakaa kirjavinkkejä! Mieluiten kuulisin niitä, jotka ovat tehneet sinuun suuren vaikutuksen tai jotka ovat jollain tavalla suosittelemisen arvoisia :)
 

Ota ihmeessä haasteesta koppi, mikäli olet lukutoukka!10 kommenttia:

 1. Oiiih, mä niin odotan että tulee se päivä kun ehdin tarttumaan muihinkin kuin koulukirjoihin. Hankittuna täällä odottelee ainakin pari uusinta Anna-leena Härköstä ja uusin Bridget Jones :) Koulun äikän tunnille pitäisi nyt kuitenkin aloittaa lukemaan Pirkko Saision Elämänmeno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä muistan tuon! Kamalaa, kun olisi halunnut lukea kaikkea ihanaa, mutta sen loputtoman koulukirjojen lukemisen jälkeen ei tullut mieleenkään enää lukea mitään muuta.. Ihanaa, että sulla on siellä kuitenkin uusia herkkuja odottelemassa :)

   Poista
 2. Kiva postaus, poimin muutaman kirjan omalle listalleni myöskin. Ihanaa tiistaitai muru <3<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla <3 Ja mahtista, että sait pari vinkkiä :) Vinkkien kautta saa yleensä ne parhaat lukuelämykset :) Halit!

   Poista
 3. Mun pitää lainata sulle tuo Poikani Kevin! Se ei kyllä ole mitään helppoa lukemista. Siksi itsellä jäi kesken, kun ostin sen aikoinaan rantsulukemiseksi lomalle. Se voisi olla ehkä ennemminkin synkän sateisten päivien hitti-kirja. ;)

  Khaled hosseini- ja vuoret kaikuivat, Chevy Stevens-Kadonnut (ihan super hyvä ja järkyttävä), Dan Brown - Inferno ja tietenkin Fifty shades, joka on ihan eri kaliiberia noiden muiden kanssa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo!! Mielelläni lainaan :) Olen ymmärtäny, ettei se ole mikään kevyt kirja, mutta mitä tässä nyt katselee viime vuosien lukulistaa, niin eipä niitä kevyitä hömppäkirjoja paljon ole tullut luettuakaan ;) Onhan se mukavaa, että kirja oikeasti ravistelee ja laittaa pohtimaan! Niitä rantsupäiviä varten sit ehkä jotain muuta? :D

   Kiitos tuhannesti vinkeistä! Fifty shadesin löysin kirpparilta joskus, mutta en ole siihen vieläkään tarttunut. Muut meni listalle <3

   Poista
 4. Olin jo kopsaamassa tätä omaan bloggin, että jee jotain kirjahullujen juttuja kunnes tajusin, että oon tehnyt tän jo :D Joka tapauksessa lukeminen on parhautta!

  Emmi L.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta hyvä, että on tehty :)) Mun täytyy virkistää muistiani ja käydä lukemassa se, jos vaan löydän :)

   Poista
 5. Mielestäni vanhemmilla on iso rooli lapsen kiinnostumisessa kirjojen maailmaan :) virikkeiden antajana ja mallin näyttäjänä...
  Muutamia kirjailijoita mainitakseni olen lukenut esim. Torey Haydenin ja Nicci Frenchin koko tuotannon.
  Tällä hetkellä luen Unni Lindellin Sokerivalhetta. Kirjan jaksot ovat muutaman sivun mittaisia, enkä malttaisi laittaa kirjaa kädestäni, niinpä päätän, että luenpa vielä tuon seuraavankin jakson...ja sitä seuraavan... Nimiä vilahteli kirjan alussa sellaiseen tahtiin, että keksin kirjoittaa niitä muistiin ja näin olen voinut nauttia kirjasta täysillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se varmasti on :) Olis kyllä jäänyt ilman kirjoja moni asia "kokematta" ja kuulematta.

   Samat, Toreyn ja Frenchin tuotannot on täälläkin luettu! Sokerivalhe täytyykin tutkia, jos vaikka menisi pitkän kirjalistan jatkoksi! Sellaset kirjat on parhaita, joita ei malta jättää pöydälle, vaikka nukkuakin pitäis.. Kiitos vinkistä!

   Poista