Lukuvinkkejä.Olen ollut aina hulluna kirjoihin ja lukemiseen varsinkin, jos saan valita mitä luen. Valitettavasti koulukirjat eivät tähän kategoriaan kuuluneet ja opiskeluaikoina ärsyttävintä olikin se, että lukeminen ei ainakaan lukemalla loppunut, mutta koulukirjojen jälkeen ei enää tehnyt mieli lukea mitään muuta. Sittemmin olenkin taas löytänyt kirjaston ja hyvien kirjojen pariin. Ennen ostelin aika paljon kirjoja myös kotiin, mutta nykyään tämä on yksi säästökohteistani. Kirjasto tarjoaa valtavat valikoimat ihan ilmaiseksi, joten mikäpä jottei.

Tällä kertaa ei kuitenkaan kirjasto auttanut, kun yritin varata yhtä näistä kolmesta kirjasta, joka kuvissa vilahtaa. Sijoituin varausjonossa suurinpiirtein sijalle 356 enkä jotenkin jaksanut jäädä odottelemaan näenkö kyseistä kirjaa elämäni aikana, joten marssin poikkeuksellisesti kirjakauppaan. Eipä siinä, kirja oli tietysti loppu myös kirjakaupasta, mutta pari käyntiä Akateemisessa tuotti lopulta tulosta ja sain himoitsemani kirjan itselleni. Niin että mikä kirja? No Saku Tuomisen Hyvä elämä, lyhyt oppimäärä tietenkin. Muutama muukin on tainnut tästä kirjasta hurmaantua..

"Hyvä elämä kertoo erittäin helppolukuisessa ja maanläheisessä muodossa kaiken olennaisen siitä, mistä hyvässä elämässä on kysymys ja antaa vastauksen ihmiskuntaa vuosituhansia askarruttaneeseen kysymykseen eli siihen, mikä on elämän tarkoitus.
Tai sitten ei."

Tuomisen kirja on lyhyt ja täynnä tyhjiä rivejä. Vähän niinkuin kirjaa olisi yritetty venyttää edes siihen mittaan, että sen kehtaa laittaa myyntiin. Tai sitten rivit ovatkin sitä varten, että voit jokaisen lauseen jälkeen pysähtyä ja mutustella juuri lukemaasi. Niin minä tein. Kirjan lukisi varmaan tunnissa-parissa, mutta sain sen väkisin venytettyä muutamalle bussimatkalle ja olin ihan myyty!

"Varoitus: Älä lue tätä kirjaa, jos haluat jatkaa ankeilua, haihattelua, takertumista ja 'realistista unelmoimista'. Tämä kirja saattaa tempaista syvälle Hyvän elämän kehään. Tiedän mistä puhun. Kiitos kirjan, olen jo siellä". - Jenni Pääskysaari

Viime vuosina olen muutenkin tykästynyt erityisesti tämän tyylisiin kirjoihin. Sellaisiin, joissa keskitytään hyvinvointiin, itsensä kehittämiseen, ajatusmallien muokkaamiseen.. you know. Elämänhallinta ja self help-kirjat toki tuntuvat kelpaavan muillekin enkä ihmettele. Kukapa meistä ei parempi ihminen haluaisi olla. 

Vaikka kirja on kovin lyhyt, siinä on niin paljon asiaa, että luen sen taas kohta uudelleen. Ei se oppi kerrasta tartu, mutta ehkä muutaman kerran kun kertaa..

Viisi tähteä Tuomiselle! 


Toisekseen kirjat mistä pidän ovat sellaisia, joissa tieto on usutettu rivien väliin vähän niinkuin salaa. Luet viihdettä, mutta sivistyt samalla, täydellistä! Kathryn Stockettin Piiat on juuri tämmöinen kirja. 

"Mustat ja valkoiset elävät rinnakkain, mutta toisiaan tuntematta Jacksonin Missisippissä. Mustille naisille opetetaan, miten valkoisissa kodeissa palvellaan ja valkoisille, kuinka aviomies napataan. Juuri muita vaihtoehtoja ei elämä etelävaltioiden naisille tarjoa 1960-luvun alussa."

Luin tämän kirjan jo tovi sitten, joten se ei ole enää täydellisesti muistissani, mutta tykkäsin siitä kovasti eikä 611 sivua tuntunut lopulta ollenkaan pahalta, vaikka saadessani kirjan käteen ajattelin, että saan sen kahlattua läpi ehkä seuraavaan vuosituhanteen mennessä. Itse asiassa kirja eksyi meille miehen kautta (oli saanut jostain kaupanpäällisenä) ja olin iloinen, että se löysi mutkan kautta yöpöydälleni.
Nyt suunnittelen kirjaan perustuvan elokuvan katsomista!

Lyhyesti kerrottuna kirja kertoo afroamerikkalaisista piioista, jotka työskentelevät valkoihoisten kodeissa. Neljä tähteä Piioille!Kolmas maininnan arvoinen kirja on Amy Chuan Tiikeriäidin taistelulaulu, jonka luultavasti bongasin aikanaan naistenlehtien kirjavinkeistä.

Tositarinat purevat minuun aina ja yhä enemmän haluan lukea vain täyttä asiaa tai täyttä totta (väritettynä tai ilman). On hauskaa ajatella, että nämä ihmiset elävät oikeasti jossain. Se antaa kirjalle ihan erilaista fiilistä.

"Mistä johtuu, että kiinalaislapset pärjäävät ja menestyvät kansainvälisissä vertailuissa muita lapsia paremmin? Miksi kiinalaiset onnistuvat kasvattamaan matemaattisia neroja ja musikaalisia ihmelapsia?
Kaikki vanhemmat haluavat lastensa parasta. Länsimaisen kasvatusajattelun mukaan lapset pitää nähdä yksilöinä ja heitä kannustetaan valitsemaan harrastuksensa itse ja toimimaan omien mieltymyksiensä mukaisesti. Kiinalaiset haluavat varustaa lapsensa ennen kaikkea korkealla työmoraalilla ja vahvalla itseluottamuksella.

Amy Chua kertoo kuinka hän kasvatti kaksi tytärtään traditionaalisen kiinalaiskasvatuksen mukaisesti – ankaran päämäärätietoisesti ja kunnianhimoisesti. Chuan lapset eivät saaneet kutsua ystäviään yökylään, katsoa televisiota eivätkä pelata tietokonepelejä. He eivät saaneet itse valita harrastuksiaan eivätkä soittaa mitään muuta instrumenttia, kuin pianoa tai viulua. Amy Chuan tavoitteena oli, että tytöt pääsisivät tuntikausien päivittäisen harjoittelun avulla soittamaan Carnegie Halliin New Yorkissa. Tässä hän onnistui – ainakin osittain. Mutta näillä kasvatusmenetelmillä oli myös seurauksensa, joita Amy Chua ei osannut ennakoida.
"

Tiikeriäidin taistelulaulu on hyvin ja mielenkiintoisesti kirjoitettu. Kirjan tapahtumiin pystyi eläytymään vaivatta ja välillä mielessä kävikin ajatuksia, kuten onko tuo nainen aivan hullu tai relaa nyt edes kerran vuodessa.. Mutta kaikessa karmeudessaan ja ankaruudessaan kirja oli viihdyttävää luettavaa ja kasvatusmalli paikoitellen jopa ihailtavaa, vaikka totta puhuen onneksi itselläni oli hieman rennompi nuoruus verrattuna Sophiaan ja Luluun.

Tiikeriäidin taistelulaululle annan neljä ja puoli tähteä.

16 kommenttia:

 1. Tuota Saku Tuomista itsekin himoitsen... olen kuitenkin vähän halunnut odotella tämän kanssa ja lukea sen sellaisessa hyvässä tilassa, kun on oikeasti aikaa keskittyä :) tuo tiikeriäiti olikin sellainen, jota en tiennyt. Kiitos vinkistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jee! Tuomista ei tosiaan kannata lukea "ohimennen" tai kiireessä. Saattaa monta hyvää lausetta jäädä pureskelematta :) Ja minusta tämä kannattaa kaivaa esiin aina aika ajoin! Mukavaa viikonloppua Jonna <3

   Poista
 2. Kiitos Cherry kirjavinkeistä :) Itse luen kanssa todella paljon ja Helmetin kirjavarauslista on pitkä kun nälkävuosi, sitten kun sieltä onnistuu jonkun odottamansa kirjan saamaan hyppysiinsä se on joka kerta iloinen yllätys.

  Löysin tässä viime syksynä Camilla Läckbergin dekkarit ja niitä on tullut ahmittua jo monta, järjestyksessä tietenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ole hyvä, tosi kiva, jos näissä oli uusia vinkkejä :) Minä muuten tallennan kirjoja ihan vaan iPhoneen enkä ole edes tajunnut, että Helmet toimisi myös tässä tarkoituksessa. Pitääkin tutustua, joten kiitos vaan tästä vinkistä! Alkaa totisesti listalla olla pituutta, kun siihen lisää vielä ne klassikot, jotka ns. pitäisi lukea, mutta ei ole vielä saanut aikaiseksi :) Se on muuten kyllä niin totta, että uusi lukemista odotteleva kirja saa aina niin iloiseksi!

   Poista
 3. Kiitos omastakin puolesta! Tuomisen kirja odottaa pöydällä, kunnes saan luettua loppuun Taivas vai helvetti -kirjan.
  Piiat luin kauan sitten ja oli hyvä. Tuota Tiikeriäitiä olen miettinyt, mutta pelkään tulevani vain kiukkuiseksi sitä lukiessani.

  Yöpöydälläni on ihan loppusuoraa vaille kesken Jonas Gardellin Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin. Suosittelen sitä!

  Ja vasta luin hyvän dekkarin; Tove Alsterdalin Kadonneet.

  Lisää tällaisia postauksia, kiitos :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi kommentista <3
   Täällä Taivas + helvetti löytyy listalta, mutta en ole vielä käsiini saanut enkä ehtinyt edes varailemaan, se on varmasti lukemisen arvoinen! Hih, ja en ihmettele, vaikka vähän tulisitkin kiukkuiseksi Tiikeriäidistä. Se herättää varmasti kaikenlaisia tunteita ja mietteitä itse kussakin.. Että mikä nyt on sitten kenenkin parhaaksi ;)

   Kiitos hirmuisesti noista vinkeistä. Ajattelinkin, että voisin tehdä jossain vaiheessa sellaisen postauksen, johon listaan ainakin suurinpiirtein ne kirjat, mitä omalta lukulistaltani löytyy ja sitten kommenttiboksiin saisi vapaasti jättää omia suosikkeja. Näin saataisi suuri määrä vinkkejä vaihdettua keskenämme :)

   Poista
 4. Toi viimeinen kuulostaa juuri sellaiselta mistä tykkään. Oon viime aikoina tykästynyt hurjasti juuri tuon tyylisiin kirjoihin, mm. Khaled Hosseinia on mennyt, lisäksi tykkäsin ihan superisti Ayad Akhtarin Appelsiininkuorten katu-kirjasta, samoin kun Kamila Shamsien Poltetut varjot-kirjasta. Mä rakastan erityisesti tolla tavalla eri kulttuureihin pohjautuvasta, mutta kuitenkin viihteellisestä tekstistä mistä kuitenkin oppii jotain uutta :)

  Emmi L.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten varmasti pidät siitä :) Ja kiitos tuhannesti omista kirjavinkeistä, laitan nämä listalleni <3

   Poista
 5. Kirjavinkit ovat aina tervetulleita :) Varasin heti tuon Saku Tuomisen kirjan ja jonossa oli vain viisi ennen minua!
  Piiat olen nähnyt elokuvana ja pidin kovasti; Tiikeriäitiä luen parhaillaan. Mielenkiintoinen, helppo lukea pätkissäkin...
  ..ja kiva, kun näistä kommenteista löytyi lisää vinkkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tänne pääsee parhaat ja Instassa sit vilahtaa ne muutkin :) Jes, teillä oli hyvä tilanne siellä Tuomisen kanssa. Se on nopsaa luettu. Nyt tuon tyyppiset kirjat on tosi pinnalla omalla listallani, kuten näyttää olevan muidenkin. Vielä en ehtinyt Piikoja katsomaan, ehkä ens vapailla sit vuokraan sen :) Teen varmaan jossain vaiheessa kirjavinkkipostauksen missä kaikki voi jättää omat suosikkinsa kommentin muodossa!

   Poista
 6. Tosi kiva, kiitos vinkeistä! Tykkään tosi paljon, kun blogeista välillä bongaa kirjasuosituksia.. Minäkin luen mieluiten asiakirjallisuutta ja realistisia romaaneja. Dekkarit, sci-fit ym. jätän suosiolla muille..

  Lisään itseä kiinnostavat kirjat aina OneNoteen muistilistaan, koska kirjastossa/kirjakaupassa en ikinä saa päähäni, mitä lukisi! Nämä kaikki menevät lukulistalle, mutta samoin kuin joku muukin kommentoija, pelkään että Tiikeriäiti saa verenpaineen vain nousemaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä ja kiitos sinulle kommentista <3
   Parasta blogeissa on mun mielestä juurikin jakaminen ja vinkit, oli kyseessä sitten kirjat, sisustusjutut, palvelut tai mitkä tahansa hyväksi todetut :) Täällä tieto ja vinkit etenee nopeasti!

   Se on muuten jännä, miten eri elämänvaiheessa tai eri ikäisenä tietyt kirjat kiinnostaa eniten. Nuorempana luin paljonkin rikoskirjoja ja muita dekkareita, mutta nyt kiinnostaa tietää enemmän "oikeasta maailmasta". Joku kiva elämäkertakin voisi olla paikallaan. Mies luki juuri Steve Jobsin, mutta en ole vielä perehtynyt jaksaisinko sitä itse.
   Kiitos tuosta OneNote-vinkistä, en ollut kuullutkaan. Tosiaan siellä kirjastossa tai kaupassa ei kyllä yksikään nimi tule mieleen, joten on näppärä pitää listaa käden ulottuvilla. Itse olen kirjoitellut ihan vaan tuonne iPhonen muistikirjan puolelle, mutta varmasti parempiakin tapoja on :)

   Poista
 7. Kiitos vinkeistä. Tiikeriäidin taistelulaulu täytyy lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, jos oli mieleisiä vinkkejä :) Lue ihmeessä, se on mielenkiintoinen!

   Poista
 8. Amy Chua on kyllä kova täti, lukemisen arvoinen kirja, todella. Nuo muut odottelevatkin vielä vuoroaan, ehkä viimeistään eläkkeellä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no tosiaankin ;D En tiiä sitten olisko jossain kohtaa voinut vähän hellittää, mutta tulipahan tytöistä melkoisen taitavia soittajia :) Eläkkeellä.. juu voi sitä kirjapinoa :D

   Poista