Haaveista ja kuvaamisesta.


Aivan mahtavaa, että ulkona alkaa olla taas valoa. Varmasti siellä ja täällä on tuskailtu, ettei kunnon kuvia ole saanut pitkään aikaan otettua johtuen pimeistä päivistä ja harmaasta kelistä. Itsekin pidin joulun aikaan taukoa kuvailutöistä eikä tänne blogiin ole sen kummemmin kuvia eksynyt, kun aamulla lähtee töihin pimeällä ja palaa sieltä kotiin pimeällä. Nyt olen jälleen virittänyt Canonini kuntoon ja odottelen täällä reppu selässä teidän kuvauspyyntöjänne. Mukavastihan niitä on tullutkin, josta olen edelleen niin onnellinen ja otettu, että ette kuulkaas edes arvaa.
Se, mitä minulta on edelleen kaikkein eniten pyydetty, hämmästyttää jatkuvasti. Nimittäin hääkuvauksia! Hämmästyttää siksi, että olen hädin tuskin julkaissut muutamia hääpotretteja ja juhlia en ole kuvannut laisinkaan. Paitsi viime lokakuussa, kun Laura sai jollain kummalla minut ylipuhuttua häihinsä kuvaajaksi ;)

Sanoin siis ensimmäistä kertaa 'kyllä' muutaman tunnin juhlille. Ehkä asiaa lievensi hieman se, että hääpari oli mennyt jo aikaisemmin naimisiin ja kyseessä oli tosiaan vain muutaman tunnin keikka. Siitäkin huolimatta jännitystaso ennen the päivää oli jotain ihan käsittämätöntä. Laurakaan ei tiedä, että viikkoa ennen häitä näin jopa painajaisia :D Että semmosta..

Juhlat meni mukavasti ja kokemus oli mitä mahtavin. On sitäpaitsi ihan luonnollista, että jännittää jotain, mitä ei ole ennen tehnyt. Juhlakuvaamisessa on täysin eri meininki muutenkin. Kun on aikaisemmin kuvannut potretteja ja antanut kuvattaville ohjeita miten olla, ei juhlissa voi yhtäkkiä alkaa ojentaa ketään. Tilanteet tulevat vastaan sellaisina kuin ne ovat ja valokuvaajan tarkoitus on olla joka paikassa koko ajan. Se, mikä juhlakuvaamisessa varmasti ajan saatossa kehittyy, on tilannetaju ja ennakointikyky. Kaikkea hauskaa sattuu kokoajan, mutta siinä vaiheessa, kun nostat kameran, on tilanteet helposti ohi. Päässäni pyöri yhtä sun toista ennen juhlia: Mistä tiedän missä minun pitää olla milloinkin? Mitä jos en ehdi tapahtumiin mukaan ollenkaan? Miten ihmiset reagoivat kuvaajaan? Tuijottaako kaikki kokoajan mitä teen? Kuinka monta kuvaa on soveliasta ottaa, jos on ihan hiljaista ja joku pitää puhetta? Kamera pitää ihan kaameaa ääntä.. Päässä pyöri kaikenlaista, mutta loppujen lopuksi siinä hyöriessä ei edes ehtinyt miettiä mitään.


Edelleenkään en ole suostunut koko päivän keikalle häihin, koska haluan ehdottomasti edetä juuri sitä vauhtia, mikä itsestä tuntuu parhaalta. Valokuvaaminen on minulle vasta se toinen työ, sivutyö josta nautin maailman eniten. En halua, että tätä pilaa ainakaan liika kiirehtiminen, sillä kiire minulla ei ole mihinkään. Valokuvaamisessa ei ole ikärajaa, joten käytännössä voin aloittaa hääkuvaamisen vaikka kymmenen vuoden päästä, jos nyt ei tunnu siltä. Toisaalta, en vielä tiedä onko se minun juttuni.

Paljon valokuvausta itsekseni opiskelleena törmään usein lauseeseen, jossa kehoitetaan löytämään valokuvauksessa se omin ala. Tässä on toki kahta koulukuntaa. Toisten mielestä pitäisi kuvata kaikkea laidasta laitaan ja ihmiset ovat ihmetelleet miksi en ota jotain keikkoja vastaan. Toisten mielestä taas olisi parasta keskittyä yhteen tai kahteen aiheeseen, jotta kehittyy spesialistiksi siinä, mitä tekee.
Itse kallistun yhä enemmän jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Olen nimittäin luonteeltani aikamoinen perfektionisti juuri tällaisissa asioissa ja rimani on superkorkealla - olen harvoin täysin tyytyväinen mihinkään mitä itse teen. Siinä mielessä olen kokenut, että saadessani hyvin erilaisia keikkoja, saan kyllä paljon arvokasta kokemusta, mutta toisaalta pystyisin paremmin antamaan osaamisestani heille, jotka pyytävät minua kuvaamaan sellaista, mitä kohtaan tunnen suurinta vetoa. Voisin opiskella tämän alan tietoa niin paljon kuin ehdin ja keskittäisin energiani vain siihen - ainakin pääasiassa. Hommassa kun on meinaan yksi mutta ja se on aika. Aika ei nimittäin millään meinaa riittää kaiken opetteluun, mutta samaan aikaan haluaa oppia mahdollisimman paljon. Kukapa meistä haluaa olla keskinkertainen?
Näin alussa olen kuvannutkin kaikenlaista. Kerran olin raksalla kuvaamassa perustuksia yhdelle rakennusfirmalle ja toisella kertaa kuvasin viisipäiväistä poikaa. Noin äkkiseltään katsottuna siinä on aika paljon eroa, miten noita kahta aihetta lähestyy.Tietenkin on ihan turha teilata mitään, jos ei ole koskaan edes kokeillut. Tiettyihin asioihin kokee vetoa jo ennestään ja toisia kohtaan voi olla ennakkoluuloja, jotka saattavat muuttua, jos luuloistaan huolimatta kokeilee. Itse koen koko päivän hääkuvaamisen tässä vaiheessa vielä aivan liian suurena askeleena itselleni. Siksipä olenkin tänä vuonna astumassa hieman eteenpäin. En koko askelta, mutta osan siitä. Lokakuussa kuvasin Lauralle muutaman tunnin ja tänä vuonna edessä on ensimmäinen kirkko sekä huomenna ensimmäiset valmistautumisvaiheen kuvaukset Elinalle, jee!

Sen verran itsekin ymmärrän, että muutos tuntuu aina vähän epämukavalta ja sen kuuluukin olla niin. Epämukavuusalueelle astuminen kuuluu olennaisena osana itsensä kehittämiseen, mutta samalla on hyvä miettiä minkä kokoisia askeleita ottaa, jotta ei lennä rähmälleen ensitöikseen.

Mitä ylipäätään kuvaamiseen tulee, minulla on paljon haaveita ja tavoitteita. On pienempiä ja niitä suurempia. Olen sitä mieltä, että kumpiakin on hyvä olla; pieniä, joita on helpompi toteuttaa ja jotka pitävät mielenkiintoa yllä, mutta myös suurempia, joita kohti tallata pitkässä juoksussa. Valokuvaamisessa ei koskaan tule valmiiksi, joten tavoitteiden asettaminen on tosi helppoa. Opittavaa on yllin kyllin ja kaikki menee hienosti, kun pysyy nöyränä ja tekee sitä mikä tuntuu sydämessä hyvältä. Jo nyt niin moni haave on toteutunut, etten malta odottaa mitä tulevaisuus tuo!

Siitä, mihin aion panostaa tänä vuonna, kirjoittelen lisää myöhemmin :)


Tervetuloa tykkäämään Facebook-kuvailusivustani, mikäli et ole sinne vielä klikannut!


ps. Sorry, kuvat on sekalaisessa järjestyksessä. Blogger temppuili vähän väliä ja yritin vain saada jotain ladatuksi :)
30 kommenttia:

 1. Ai että miten mielenkiintoinen postaus! Jälleen kauniita kuvia mutta pidin myös pohdinnoistasi, sillä itse mietin koko ajan samaa, että pitäisikö sitä keskittyä ihan johonkin tiettyyn aiheeseen? Nyt tulee räiskittyä kuvia ihan mistä vaan ja kaikkialta. Muutenkin olen ihan vielä vasta-alkaja, selätän juuri Lighroom ohjelmaa ja kalustoakin pitäisi uusia. Mutta kuten kirjoitit, tässä harrastuksessa on juuri se ihanuus, että koko ajan saa opetella uutta. Minä vain olen niin kärsimätön, että haluaisin heti osata hyvin =D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että aihe miellytti! Super :) Näihin ei varmasti ole mitään oikeaa vastausta ja muutenkin elämässä menen hyvin pitkälle tunteen mukaan, silloin asiat menee yleensä oikein :) Varmasti alussa on hyvä räiskiä mistä vaan ja kaikkialta, eihän muuten voi tietää mikä se oma juttu on! Sen jälkeen voi sitten tehdä halutessaan niitä valintoja eikä se sitä tarkoita, etteikö voisi joskus poiketa polulta. Ei nämä niin vakavia päätöksiä taida ;)
   Voin lohduttaa sua, että siellä ihan alussa edistyminen on kaikkein nopeinta, kun lähtee nollasta ja on rajattomasti intoa. Sitten tuli jossain vaiheessa sellainen tasainen vaihe, että tuntui kuin koko oppiminen olisi pysähtynyt.. vähän masensikin, kun näki vain omat virheensä, mutta kyllä se taas siitä joskus lähtee, kun ei luovuta :)

   Poista
 2. En kyllä yhtään ihmettele, että sinua pyydetään hääkuvauksiin. Kuvasi on ihan mielettömän kauniita!! :) Hääkuvaus on varmaan kaikista kuvauksista eniten etsitty ja panostettukin, tai ainakin siltä musta tuntuu, että se on se tärkein, mitä jaksaa etsiä kauiten ja mihin on valmis panostamaan eniten! :)

  Mutta tuo on kyllä niin totta, että muutos on aina epämukavaa ja osoittaa rohkeutta ja viisautta, että osaa ottaa oman kokoisia askelia, eikä hyppää suinpäin liikkuvaan junaan, josta voi äkkiä lentää rähmälleen! Siispä omaan tahtiin, omassa rauhassa, ei tässä valmiissa maailmassa nyt niin kiire ole kellään :) Heh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Minna isosta kohteliaisuudesta <3 Ihana olet!
   Hääkuvaus on kyllä suosittua ja kaivattua. Ainakin omissa häissäni hyvä valokuvaaja oli varmaan ensimmäisiä asioita, joita etsin ja löysin juhlapaikan ja muiden yhtä isojen juttujen ohella. Siihen päivään halutaan panostaa :)

   Ihan totta, ei tässä niin kiire ole mihinkään ja varmaan matkastakin jää enemmän mieleen, kun ei häsellä liikaa ;)

   Poista
 3. Painajaisia, ou nou! Mutta hei, mä niin ymmärrän, näen itse painajaisia kaikesta. MIkä lie perfektionistien tapa käsitellä kauhuskenaarioita etukäteen. :D Heti perään on sanottava, että ennen häitä näin painajaisia hääpäivän valokuvauksesta, ettei kuvaaja tullutkaan paikalle, mutta juhlista en kertaakaan. Luotto suhun oli heti 110 %.

  Hyvä, että pohdit omaa kuvausuraasi perinpohjin. Toisaalta kannustan ehdottomasti menemään epämukavuusalueen ulkopuolelle - siellä voi tapahtua ihmeitä - mutta yhtä lailla on tärkeää luottaa intuitioon siitä, mikä on juuri se oma juttu, jotta intohimo säilyy. Taitojesi puolesta koen, että pystyt mihin vain.

  Olen edelleenkin niin iloinen, että suostuit tähän pyyntöön. Nyt kun taas katselen kuvia tauon jälkeen niin voi että! Vangitsit juhlien tunnelman, yksityiskohdat ja hetket niin täysin visioni mukaan, ettei tosikaan. Saisinpa pian aikaiseksi tehdä näistä valokuvakirjan. Kiitos vielä tuhannesti <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheee, ei oo totta, että sielläkin :D Ehkä ne kauhuskeraaniot tosiaan jotenkin ropisee noiden unien myötä. Ja onneksi nyt kuitenkin pääsin paikalle ;) Oot Laura niin ihana, kiitos taas kultaisista sanoista!! <3 On niin mahtavaa, jos voi tehdä ihmiset tätä kautta iloisiksi :)

   Oon ihan sanaton, kiitos kiitos kiitos <3

   Poista
 4. Nämä kuvat ovat ystäväiseni upeita! Mutta ymmärrän täysin tuntemuksesi ja nyt kun itsekin olen päättänyt alkaa panostaa kuvaamiseen ja sen perinpohjaiseen opetteluun enemmän, on minulle jo selkeästi alkamassa muodostua kohteet, joita mieluiten haluaisin kuvata. Senkin eteen on itseasiassa jo suunnitelmia, että miten tulisin vielä paremmaksi tällä valitsemallani tiellä (: Jutellaan näistä heti ku nähää! Pus! Tsemppiä tän päiväseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos muru <3
   Ooh, sullakin lähtenyt nopeesti pyörät pyöriin! No en ihmettele, kun tiiän miten koukkuun tähän voi jäädä ;) Jutskataan sitten, pianhan jo tuut <3

   Poista
 5. Muru, ihana postaus kauniineen kuvineen. Kyllä sielä ruudun toiselle puolella istuu valokuvaaja suurella sydämellä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ihanuus <3 Niin kiva, että tykkäsit ja aina oot kannustamassa <3 Halaus!!

   Poista
 6. K, susta tulee Suomen seuraava the kuvaaja ja me varataan sulta taas kesälle aika! :) Ja kuulin muuten, että Sanna perheineen oli saanut sulta myös vauvakuvauksille ajan, tosi kiva että tarttuivat mun suositukseen. Huippua viikkaria!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, voi ei sun kanssa ;D Mut niin kiva, jos varaatte taas <3 Ja kiitos suosittelusta, oot ihana ja niin kiva, että joku suosittelee eteenpäin. Merkkaa mulle tosi paljon :)

   Poista
 7. Siis nää kuvat on jotain niin kaunista <3 Ilo katsella niitä! Olet taitava! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos tuhannesti ihana <3 Todella kultanen olet!

   Poista
 8. Kiitos eilisestä upeus <3 Ihanaa, että juuri sinä olit ainutlaatuisessa hetkessämme mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi ja hyvälle seuralle <3 Oli mahtava olla mukana!

   Poista
 9. En kyllä yhtään ihmettele, jos sinua tämän postauksen kuvien myötä pyydetään yhä enemmän kuvaamaan ihmisten tärkeitä hetkiä :) Olet huomannut niin kauniita ja hauskoja yksityiskohtia että! Mutta omaan tahtiin on hyvä edetä.

  Itse ostin ensimmäisen järkkärini vuoden alussa (Canon 100D), ja yritän nyt opetella kaikkia säätämisjuttuja. Pokkarilla kuvatessa kun ei ole säätöjä tarvinnut juuri miettiä ;) Lisäksi kuvaaminen on muutenkin ollut aika epämukavuusalueelle menemistä, sillä aiemmin olen tykännyt kuvata eniten todella läheltä, ja tällä 18-55mm IS STM kittiobjektiivilla en pääse niin lähelle kuin haluaisin. Muihin objektiiveihin ei ihan heti taida olla varaa, mutta sitä odotellessa yritän tosiaan opiskella tekniikkapuolta ja kuvata mahdollisimman paljon. Oon todella iloinen siitä, että viimeinkin minulla oli mahdollisuus hankkia järkkäri, kun olin siitä niin kauan haaveillut. Oisko sulla vinkata mitään hyviä kirjoja/nettisivuja, missä olisi hyviä ohjeita (aloittelijalle)?

  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, kiitos tuhannesti. Niin kiva kuulla, että pidät kuvista <3 Laura oli kyllä kaikkien kauniiden yksityiskohtien takana, joten siitä en ota itselleni kredittiä ;)

   Mahtavuutta, että olet saanut kameran, jee! Siitä se lähtee. Oon ihan varma, että siinä on hyvä puoli, ettei heti osaakaan kaikkea. On sitten kaiken sen vaivan arvoista saada niitä onnistumisia! :) Voin kuitenkin lohduttaa, että perusjutut hoksaa aika nopeasti. Siis jos puhutaan aukoista ja ajoista ja ISO-luvuista. Ne ei ole niin vaikeita, etteikö niitä oppisi! Opettelet yksi asia kerrallaan. Juuri perustettu uusi sivusto voisi olla sinulle hyvä väylä myös:http://www.rajalablogi.fi/kuvakulmia/

   Kirjaston haussa olen tehnyt niin, että kirjoitan sinne hakukenttään esim. valokuvaus ja olen sitten lainannut kaikki uusimmat kirjat vaikka vuodelta 2013 tai 2012, tänä vuonna ei ehkä ole kovin montaa vielä ehtinyt putkahtaa. Tosi monessa perusoppaassa aloitetaan juuri näistä alkeista, joten varmasti löydät nopeasti useita vaihtoehtoja. Toki myös kirjakaupoista. Mä en ole valitettavasti laittanut juurikaan nimiä ylös :(( Yksi herra kuitenkin tulee mieleeni, ja se on Scott Kelby. Hän on amerikkalainen kuvaaja, joka on julkaissut jo ison pinon kirjoja valokuvaukseen liittyen. Canonilla on myös omia helppotajuisia opaskirjoja olemassa, nimi muistaakseni Parempia kuvia. Myös Docendolta on tullut esim. Digikamerakoulu :)

   Canonin 50mm f/1.8 objektiivi on noin 100e ja se on tosi hyvä hinta-laatusuhteeltaan. Kannattaa tutustua :)

   Ihania kuvaushetkiä sulle <3

   Poista
  2. Kiitos paljon pitkästä vastauksesta! Näistä vinkeistä on varmasti hyötyä :) Mielenkiintoisen oloinen tuo Kuvakulmia-blogi, täytyy tutkailla tarkemmin!

   Ihanaa viikon jatkoa sinulle, Cherry!

   Poista
 10. Mahtavaa! Miten meni miten meni? :D
  Olet loistava. Tajuat sen vielä jossain vaiheessa itsekin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menihän se, oli tosi hauskaa seuraa :D Superkiva päivä! Tuloksia saa odotella vielä hetken ;)
   Voi murunen <3 Kiitos!

   Poista
 11. Olisit kuule ensimmäisenä mielessäni jos häät tai muu tärkeä juhlapäivä olisi ajankohtaista. Kuviesi yksityiskohdat ja välittyvä tunnelma ovat juuri niitä asioita joita tämmöinen amatööri valokuvaaja hakee itsekin kuvatessaan. Sinun kädenjälkesi vaan on ihan omaansa :)

  Haaveilla pitää ja unelmiakin on hyvä olla ja voi että sitä fiilistä niiden toteutuessa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups, luulin ettei ensimmäinen kommentti mennyt läpi niin piti naputella uudestaan viesti :)

   Poista
  2. Voi ihana, kun ajattelet noin, kiitos tuhannesti, aivan superhäkellyttävää <3 Voi että <3

   Poista
 12. En ihmettele yhtään pyyntöjä, olet äärettömän taitava valokuvaaja ja erittäin "tätä päivää" valokuvauksessa sekä myös toki lämmin persoona! :) Minulta olisikin tulossa myös yksi potrettipyyntö keväälle, mutta palaan siihen tuonnempana suoraan spostiisi. Mukavaa viikonloppua Kirsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuhannesti kauniista ajatuksista ja sanoista <3 Ihan yhtä lämmin persoona on kyllä siellä ruudun toisellakin puolella <3
   Ja hei, palaa ihmeessä niin katsotaan voinko olla avuksi :)

   Poista
 13. Täytyy sanoa kuvia katsellessani ja hääkuvaaja tällä hetkellä etsiessäni, että jos tekisit koko päivän hääkeikkaa niin olisin jo kysynyt :) Kuvasi ovat tosi tarkkoja, nättejä ja osaat kuvata taitavasti ykstyiskohtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OI, ihana kuulla <3 Kiitos kauniista sanoistasi <3 Mukavaa päivää sinulle!

   Poista