Viinitastingia ja arvonta!

Hupheijjakkaa, en tiedä minne tämä viikko taas katosi, mutta mahtavaa joka tapauksessa, että perjantai on täällä! Tällä viikolla on ollut ihan erityisen paljon ihania blogiin liittyviä juttuja ja töiden lomassa olen rientänyt ympäriinsä tavaten mitä mukavempia ihmisiä.
Aasinsiltana tuohon, on muuten ollut hauskaa huomata itsessään muutamien vuosien aikana, että tämäkin ujo tyyppi nauttii uusien ihmisten tapaamisesta. On oikeasti hauskaa törmätä erilaisiin persooniin erilaisissa yhteyksissä. Uskon, että kaikista tapaamisista jää jotain itselle, vaikkei sitä heti huomaisikaan. Monta vuotta kotihoidossa työskennellessäni tapasin satoja ihmisiä enkä useinkaan tiennyt kuka oven avaa. Siellä varmasti ne ensimmäiset ujouden palaset rapisivat pois. Muistelen näitä vuosia lämmöllä, vaikka voin kertoa, että kaikenlaista tuli kyllä nähtyä :)Lähdin nyt hieman sivupolulle, kuten minulla on välillä tapana, mutta joka tapauksessa kävin maanantaina jälleen yhteistyön merkeissä Ison Omenan Decanter-liikkeessä ja tällä kertaa pääsin tositoimiin eli viininmaistajaisiin, slurps!

Täytyy myöntää, että itselläni oli hieman ennakkoluuloja koko viininmaistelusta. Ensin ajattelin, että no kai siinä tutustuu erilaisiin viineihin ja se on ihan ok, mutta saankohan siitä sitten mitään muuta? Toinen ajatus oli, että enhän minä oikeasti tiedä viineistä yhtään mitään ja nyt pitäisi varmaan esittää, että muka tietää. Pitäisi varmasti osata kuvailla viinejä ja makuja jollain upeilla viiniammattilaisten termeillä, kuten 'viipyvä' tai 'juureva', joista minä en oikeasti osaa käyttää yhtäkään. Kaiken sen lisäksi Decanterin tyttöjen vakuutteluista huolimatta en uskonut, että lasilla olisi kovinkaan suurta vaikutusta viinin maistamisessa tai ylipäätään koko viinielämyksessä.

Arvaatte varmaan tässä kohtaa, että ennakkoluuloni osoittautuivat vääriksi ja koko tasting oli todella hauska kokemus ja olen siitä vieläkin aika innoissani! :)Marjaana oli kattanut meille pöydän täyteen laseja ja muutaman viinipullon siihen kaveriksi. Pöydällä oli neljä Riedelin viinilasia ja yksi Jokerilasi, joka edusti sellaista tavallista lasia, joka saattaisi tulla vastaan vaikka jossain ruokaravintolassa, kun tilaat itsellesi viinilasillisen. Viininmaistajaiset tehtiin siis näiden lasien kesken ja vertailemalla miten viini tuoksuu ja maistuu kustakin lasista verrattuna jokerilasiin. En kuulkaa uskonut, että tuolla jokerilla nyt voisi niin hirveästi eroa olla..

Matkaan lähdettiin kevyellä valkoviinillä ja Vinum-sarjan Sauvignon Blanc-lasilla. Viiniä kaadettiin vain muutama sentti lasin pohjalle, koska tarkoitus oli tosissaan maistella ja tutkiskella viiniä eikä juoda itseänsä pöydän alle - tiedätte varmaan tastingin idean ;)
Ensin tutkittiin hieman viinin väriä ihan vain katselemalla lasia, josta sitten edettiin pyörittelemään viiniä lasissa ja tuoksuttelemaan miltä se tuoksuu. Oli todella hauskaa huomata, että ensimmäisestä nuuhkaisusta lähtien viinistä todella erottaa sen eri puolia ja vivahteita. Kuvailevia sanoja vain pulppuaa mieleen, vaikka ne eivät välttämättä olisikaan virallisesti oikeita termejä, mutta sillä ei ole todellakaan mitään väliä. Tärkeintä on, että nautiskelee ja ymmärtää, miten erilaisia tuoksuja ja makuja eli toisin sanoen viinejä on olemassa. Haistelun jälkeen siirryttiin tietysti maistelemaan ja pohdittiin yhdessä miltä maistui ensin ja muuttuiko maku ehkä jossain vaiheessa - millainen jälkimaku viinistä jäi. Täytyy myöntää, että kotona olemme jumiutuneet niin tuttuihin viineihin, ettei niitä ole tullut sen kummemmin analysoitua ja yleensä sitä vain nautiskelee viinistä vaatimatta siltä kovin paljon mitään. Oli siis mielenkiintoista oikein kunnolla pysähtyä viinien äärelle ja havainnoida millaisia ajatuksia niistä syntyi!Ensimmäisen viinin maistelun jälkeen kaadettiin samaa viiniä jokerilasiin ja toistettiin koko homma alusta alkaen. Oli todella hämmentävää huomata miten jo haisteluvaiheessa viini muuttui aivan kuin toiseksi pelkän lasinvaihdon myötä! Yhtäkkiä tuoksuja ei enää pystynytkään sanallistamaan niin helposti kuin äskettäin tai vaihtoehtoisesti kauniit sanat, kuten hedelmäinen vaihtuivat ei niin mairitteleviin, kuten pistävä tai halpa.
Maistamisvaiheessa tämä sama toistui ja en voinut kuin pyöritellä varmaan lautasen kokoisia silmiäni, että enpä olisi ikinä uskonut millainen vaikutus lasilla on viinin aistittavuuteen! Kieltämättä rupesin miettimään kaikkia niitä kymmeniä hetkiä, jolloin olen juonut viiniä aivan sama mistä lasista ja varmasti nyrpistellyt nenääni tietämättä, että koko homman olisi ehkä voinut pelastaa yksinkertaisesti paremmalla lasilla. Mitä järkeä on yrittää löytää hyvää viiniä, jos kotona juo sitä pahimmillaan pahvimukista, kuten joskus muistan tehneeni, voi apua :DMarjaanan kanssa jatkettiin vielä kolmella eri viinillä ja tämä sama toistui jokaikisen lasin kohdalla enkä mitenkään olisi pystynyt huijaamaan itseäni uskottelemalla, että olen nyt vieraskorea tai jotain. Ero oli huomattava verrattuna jokerilasiin ja ryntäsin jo melkein ostamaan laatikollisen Riedeleitä itselleni kotiinviemisiksi.

Se, miksi esimerkiksi Riedelin lasit ovat parempia tavislaseihin verrattuna on se, että ne on suunniteltu juuri tiettyihin rypälelajikkeisiin sopiviksi, joten kun tulet kotiin Alkosta voit aina valita oikean lasin rypälelelajikkeen mukaan, jolloin viini pääsee paremmin oikeuksiinsa.
Lasin muotoilu ja koko vaikuttaa tuoksuun ja makuun, koska lasin suuta kohti kapenevassa lasissa aromit pysyvät paremmin tallessa lasin sisällä ja maistaessa viini osuu oikeaan kohtaan kieltä! Voin vain kuvitella kauanko näitä laseja on kehitelty ja miten paljon viiniä on virrannut ennen kuin on löydetty ne täydelliset muodot! :)Kaiken kaikkiaan tasting oli todellinen elämys ainakin itselleni ja voin suositella sitä, jos haluat itsekin yllättyä lasien vaikutuksesta makuun sekä ymmärtää hieman enemmän koko viinitouhusta :)

Nyt teillä onkin erinomainen tilaisuus varata paikka viininmaisteluun sillä torstaina 12.12 klo 18 Ison Omenan Decanterissa järjestetään tasting viidelletoista ensimmäiseksi ilmoittautuneelle! Tastingiin voi ilmoittautua joko käymällä Decanterissa (Espoo, Iso Omena, Piispansilta 11) tai laittamalla sähköpostia espoo@decanter.fi. Tilaisuus maksaa 59e ja hintaan sisältyy neljä Riedelin viinilasia, joiden oikea arvo on yhteensä 120e! Eli todella hyvä tarjous kyseessä! :)

Tämän lisäksi haluamme Decanterin kanssa muistaa teitä ihania blogini lukijoita aika mahtavalla arvonnalla - jee! Arvonnan säännöt ovat seuraavanlaiset: 1) Kerro oma paras viinihetkesi tämän postauksen kommenttiboksissa 2) Liitä mukaan sähköpostiosoitteesi 3) Jää odottamaan osuuko onnen arpa kohdallesi :)

Arvonnan palkintona on 100e lahjakortti Decanteriin, jolla voit ostaa itsellesi Riedelin viinilaseja!
Arvonta-aika päättyy perjantaina 29.12 klo 21:00.


Onnea arvontaan!

ps. Täältä löytyy muuten viinin luonnehdintatermejä, jos haluat valmistautua oikein kunnolla viinitastingia varten ;) 


Postaus on toteutettu yhteistyössä Decanterin kanssa.