Upeaa työtä.

Katselin muutama kuukausi sitten erästä lempisarjaani Hehkua (joka muuten alkaa taas kohta uusin jaksoin, jee!) ja eräällä kerralla vieraana oli filosofian tutkija Lauri Järvilehto, joka esitteli uutta kirjaansa nimeltä Upeaa työtä! Näin teet itsellesi unelmiesi työpaikan.
Kuuntelin hetken keskustelua ja mietin, että tuossapa kirja, joka minun täytyy kyllä lukea. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että elämästä pitää nauttia ja työ on todella suuri osa elämäämme. Olisi siis kurja juttu, jos ei pitäisi työstään, viettäähän sen parissa noin kahdeksan tuntia päivässä.

Käytän aktiivisesti kirjaston palveluja ja laitoinkin kirjan samantien varausjonoon. Muutamien viikkojen päästä Upeaa työtä! oli viimein käsissäni ja luin siitä johdantoluvun intoa puhkuen. Rakastuin kirjaan jo sen alkutekstien kohdalla.

" Työ on suuri osa elämääsi, ja ainoa tapa olla todella tyytyväinen työhösi on tehdä upeaa työtä. Ainoa tapa tehdä upeaa työtä on tehdä työtä, jota rakastat. Jos et ole löytänyt sitä vielä, jatka etsimistä - äläkä tyydy vähempään. Kuten kaikissa sydämen asioissa, tiedät heti, kun löydät sen. Ja kuten kaikissa upeissa suhteissa, tämäkin vain paranee vanhetessaan. Jatka siis etsimistä - älä tyydy vähempään."


Tässä vaiheessa, johdannon luettuani, taisin jo napata kuvan Instagramiin ja hehkuttaa miten ajatuksia herättävää lukemista olin löytänyt. Samaan aikaan ahmin kirjaa eteenpäin ja samaan aikaan en olisi halunnut sen loppuvan. Kavereita tavatessani en malttanut olla puhumatta siitä ja ymmärsin, että kirja oli kuin itselleni tehty - olinhan pitkään haaveillut valokuvaamisesta. Kirjaa lukiessa olin jo tehnyt valokuvauskeikkoja, mutta se toimi mahtavana tsempparina ja kuin sinettinä koko jutulle - olin menossa oikeaan suuntaan.

"Olen täysin varma siitä, että jos ihminen tekee sitä, mitä rakastaa, hän ei vain elä hyvää elämää vaan tulee omassa jutussaan myös aivan turkasen taitavaksi.
Työ nielaisee puolet aikuisiän valveillaoloajastasi. Se on hyvin todennäköisesti suurin yksittäinen ajankäytön kohde koko elämässäsi. On hullua, että sinun pitäisi käyttää puolet elämästäsi sellaisten askareiden parissa, jotka eivät ole juuri sinulle merkityksellisiä. Nähdäkseni työn pitäisikin olla jotain sellaista, jota rakastat täydestä sydämestäsi. Voisit ponnahtaa joka aamu ylös intoa puhkuen, koska pääset taas tänään tekemään merkityksellisiä ja palkitsevia asioita."

Jos olet vähänkään miettinyt alanvaihtoa, sivutyön ottamista tai ylipäätään uutta suuntaa mitä työhön ja merkitykselliseen tekemiseen tulee, tulet lukemaan tämän kirjan samalta istumalta. Kirja on kirjoitettu hyvin herkullisesti ja mikä parasta; todella innostavalla ja positiivisella asenteella. Koska itsessänikin verenperintönä valitettavasti pieni pessimisti elää, odotin kokoajan sitä kohtaa, jossa lukee isolla se MUTTA. Mutta sitä muttaa ei tullut. Voin sanoa, että luin kirjan niin innoissani alusta loppuun ja sain siitä todella paljon.

"Jokaisella meistä on syvälle kätketty kutsumus, se elementti, jossa olemme parhaimmillamme. Jotkut löytävät sen jo nuorina. He ovat niitä onnenpekkoja, joille elämä näyttää tarjoavan kaiken hopeatarjottimella. Toiset puolestaan löytävät kutsumuksensa pitkän ja hartaan pohdinnan ja kokeilun tuloksena. Kolmannet taas - mielestäni aivan liian suuri joukko - eivät löydä kutsumustaan koskaan."

Kirja alkaa luvulla Kutsumus - onhan se kaiken tämän ajatelman takana. Kutsumus johonkin siihen mitä sinun oikeasti kuuluisi tehdä. Se juttu, jota varten heräät päivittäin ja hymyilet matkalla töihin - toivottavasti. Se joku, joka tulee suoraan sydämestäsi ja jonka parissa todella viihdyt.

Kirjassa on useita lyhyitä henkilötarinoita ja esimerkkejä, jotka auttavat ymmärtämään kokonaisuutta ja virittävät tunnelmaan. Siinä on myös konkreettisia työkaluja, miten voit selvittää kutsumustasi, jos se ei ole sinulle vielä selvillä. Testit ja listaukset auttavat viemään lähemmäs oikeita vastauksia.

"Ajatellaan, että sitten, kun rahaa on tarpeeksi, olen oikeassa työssä, asun oikeassa kaupungissa tai olen eläkkeellä, voin tehdä mitä haluan. Ongelmana on, että valtaosalla sitku-elämää eläneitä ei ole harmainta aavistustakaan siitä, mitä he tekevät sitten kun eläkeikä koittaa. Keskeistä on siis käyttää juuri nyt aikasi mahdollisimman paljon niihin asioihin, jotka ovat sinulle arvokkaita. Elämä alkaa nyt - älä odota eläkkeelle."Itselleni kaikkein kutkuttavimpia kohtia kirjassa oli muun muassa ne, joissa puhuttiin synnynnäisestä lahjakkuudesta johonkin asiaan. Olen nimittäin sortunut joskus itsekin ajattelemaan, että hyvähän niiden on, jotka ovat jo syntyneet jonkun lahjan kanssa. Helppoahan se on olla kuuluisa taidemaalari, kun on osannut jo lapsesta asti maalata. Mutta kirja aukaisi silmäni ja osoitti toisin. Lähes kaikessa on mahdollista olla hyvä, jos vain harjoittelee ahkerasti.

"Jokaisessa meissä on hurja määrä potentiaalia tehdä vaikka mitä - ja siinä vaiheessa, kun innostumme jostain asiasta sydämemme pohjasta, tuo potentiaali tulee käyttöön. Lähtöasetelma ei ratkaise lopputulosta. Sen ratkaisevat asenne ja intohimoinen harjoitus."

"Kuka vain ei voi tulla huipuksi missä vain - mutta kuka vain voi tulla huipuksi sillä alalla, jota rakastaa niin paljon, että jaksaa sen parissa tuntikaupalla."

Kun olet tehnyt kirjan testejä ja selvittänyt itsellesi millaiset asiat voisivat sinua innostaa, vie kirja eteenpäin ajatustyössä ja neuvoo lähes kädestä pitäen miten voisit edetä saavuttaaksesi joskus unelmiesi työn. Kirjasta löytyy hyödyllisiä linkkejä ja vinkkejä, osoitteita ja neuvoja mitä tehdä seuraavaksi. Lukijan tehtäväksi jää oikeasti ottaa se askel eteenpäin ja olla rohkea sen sijaan, että vain jatkaisi haaveilua jostain.

"Kun tiedät, mitä haluat, paina kaasu pohjaan ja katso, mihin päädyt. Toimeen tarttuminen on onnistumisen välttämätön ennakkoehto. Mutta ennen baanalle kaahaamista kannattaa miettiä, mihin suuntaan on paras ajaa. Jos unelma odottaa Turussa, ei kannata hanata täyttä häkää Helsingistä Kotkaan. Vauhti kun ei yksin riitä, pitää myös mennä oikeaan suuntaan."

Kuten huomata saattaa, taistelen täällä, etten kirjoittaisi ihan kaikkia kirjan mahtavia tekstejä tähän postaukseen, jotta jotain säilyisi yllätyksenäkin. No, onneksi tässä oli vain pieni osa ;) Joka tapauksessa kirja on yksi parhaista, mitä olen hetkeen lukenut ja voin suositella sitä todella koko sydämestäni!

Koska olen kirjasta ja sen tuomasta fiiliksestä niin innoissani ja haluan ehdottomasti, että jokainen löytäisi oman kutsumuksensa ja tekisi elämässään juuri niitä asioita, joita haluaa (oli se sitten päätyö, sivutyö tai harrastus), halusin ensinnäkin tuoda kirjan julki näinkin pitkällä postauksella. Ja toiseksi haluan järjestää teille lukijoille pitkästä aikaa arvonnan, jossa on palkintona yksi Upeaa työtä-kirja suoraan itse Lauri Järvilehdolta (minäkin sain oman kappaleeni, kiitos Lauri!). Kirjassa on myös signeeraus, kuten asiaan kuuluu :)

Arvontaan osallistut kommentoimalla jotain tähän postaukseen. Liitäthän kommenttiisi myös sähköpostiosoitteen, jotta saan sinut helposti kiinni mikäli arpaonni osuu kohdallesi. Osallistumisaika päättyy sunnuntaina 22.9.13 klo 21:00.

"Tie kutsumustyöhön ei aina ole suora, mutta käyntejä sivupoluilla kannattaa kutsua kokemuksiksi."

Kaikki kursivoitu teksti on lainattu kirjasta Upeaa työtä - Lauri Järvilehto.

P.S. Jos et jaksa odottaa arvontatuloksen julkistamiseen saakka, voit toki käydä hankkimassa kirjan kotiin myös TÄÄLTÄ!