Ihan päärynöinä.


Viime viikot on menneet kiitettävästi joko töissä tai tietokoneella. Olen ihastellut syksyn tuloa varsinkin aamuisin, kun aurinko nousee ja usva leijuu pellon päällä. Silloin on tehnyt mieli tallata jarru pohjaan, ilmoittaa töihin, että olen estynyt tulemasta ja kirmata pellolle kameran kanssa.

Syksy se putkahti ihan yhtäkkiä eteen myös syyskuun muodossa. En oikein tiedä mihin se kesä taas katosi, mutta luotan siihen, että ehdin tehdä kaikkea mitä halusinkin. Ja jos en ehtinyt, niin kirjoitan ne ensi kesänä taas listalle ;)


Meidän päärynäpuu on herättänyt ihastusta vähän kaikissa, jotka sen ohi on kävelleet. Viime vuonna se teki upeat neljä päärynää, jotka eivät valitettavasti ehtineet kypsyä ennen syksyn kylmiä kelejä. Tänä vuonna tilanne oli aivan päinvastainen. Hennot oksat taipuivat melkein maahan asti painavista hedelmistä ja puu näytti todella komealta kymmenine päärynöineen. Tietenkään minulla ei ole siitä kuvaa, mutta uskotteko, jos niin väitän?

Päärynöitä on napanneet mukaansa kyläilijät, niitä on viety töihin ja koiranhoitajalle. Naapurin poikakin niiden perään taisi olla kieli pitkällä. Toivottavasti uskalsi käydä päärynävarkaissa ;)


Enpä olisi koskaan uskonut, että syön joskus päärynöitä ihan omasta puusta. Oikeastaan en tainnut edes tietää, että ne pärjäävät ja kypsyvät Suomen kylmässä kesäsäässä. Tänä vuonna olikin ihannekelit melkein koko kesän, joten ihmekös tuo, että satoa riitti!
Hassua sinänsä, kun vielä reilu vuosi sitten luultiin koko puuta omenapuuksi..


Väänsin tänään taas piirakkaa, kun edellinen pääsi eilen loppumaan. Hilloonkin noita olisi varmasti riittänyt, mutta monena iltana olen rouskuttanut ihan vaan tuoreeltaan menemään. Ei ne ehkä ihan yhtä meheviä ole mitä kaupasta ostetut, mutta silti niin hyviä ja vitsit sitä iloista mieltä, kun voi syödä jotain suoraan omalta pihalta!




Piirakka oli tälläkin kertaa ihan tavisversio = mitä kaapista löytyy periaatteella. Kaapista löytyi kanelia, pähkinöitä, hunajaa ja kermaviiliä. Valmiin palan päälle kippasin vielä lorauksen vaniljakastiketta. Kyllä kelpasi herkutella :)


Leikkuulauta nionio.design - Keittiöpyyhkeet Anno - Lautanen Villeroy & Boch




14 kommenttia:

  1. Voi,kunpa pääsisin maistamaan! :)

    VastaaPoista
  2. Näyttää ja kuulostaa äärimmäisen herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, hyvää se oli kyllä! Tulee niin harvoin tehtyä mitään herkkuja (jotta ei söisi kaikkea itse), mutta nyt oli hyvä syy :))

      Poista
  3. Hei aivan ihanaa! Nyt tiedänkin, minkä puun haluan tulevaisuuden pihalleni kasvamaan!

    Mulla oli oikeastaan ihan muuta asiaa, nimittäin Stockalle on saapunut MK:n Selma, large, mustana, kultaisilla yksityiskohdilla, hinta 490 €, vink vink ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja päärynäpuussa on tosiaan aivan ihanat kukat, joten iloa tulee niin alkukesään kuin loppukesäänkin! :)

      Eikä!! Voi hitsit! Sitä pitää käydä kyllä katsomassa ja kokeilemassa, vaikka tuo hinta vähän kirpasee. Kiitos tuhannesti vinkistä ihana!! <3

      Poista
  4. Vautsi! Minäkään en tiennyt, että päärynät pärjäävät Suomessa, mutta kuten sanoit, kelit ovat olleetkin täydelliset! :)


    Maria / Petite Living

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämmöisenä kesänä taitaa onnistua, mutta toisinaan Suomen kesät ovat olleet niin kylmiä, etten ihmettele, jos ei kypsy mikään :) Päärynäpuihin ei tule usein törmättyä, joten ehkä niiden ei siksi ole ajatellut pärjäävän täällä :)

      Poista
  5. Voi miten ihanaa! Mun on myös joskus saatava oma päärynäpuu :) Sit sinne joskus saatavaan omakotitaloon :) Ja toi piirakka. Olen tulossa jo! ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kiva haave :) Kirsikkakin olis aika kiva ;))
      Nams, hyvää oli, mut ehkä seuraavan piirakan kohdalla teen jotain muuta, kun päärynää!

      Poista
  6. Alkoipa tehdä mieli päärynöitä...ja tuo piirakka (kuola valuu jo!), ihanan näköistä! (Sattuipa sopivasti, mun tontilla on syksyinen kuvakilpailu.) ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, kiitos! Miten muuten tuleekin tehtyä niin harvoin päärynöistä mitään?`
      Onkohan kuvakisa jo ohitse, kun olen näin hidas... tulen kurkkaamaan :)

      Poista
  7. Laittaisitko reseptin jakoon, kiitti :)
    Laura

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Laura! En laittanut reseptiä siksi, että siinä ei ole oikein mitään kertomista. Tein pohjan nimittäin valmiista murotaikinalevystä (laiska ja kiireinen täällä terve!), sitten vain viipaloin päärynät tuohon päälle, ripottelin kanelia päälle, lorautin huolettomasti hunajaa ja murskasin pekaanipähkinöitä joukkoon. Sitten sekoitin keskenään kermaviilin, vaniljasokerin sekä yhden kananmunan ja lisäsin sen piirakan päälle. Paistoin n. 175 asteessa jotain ehkä 50min :) Mä teen aina harvoin mitään tän erikoisempaa ;)

      Poista