Metsiemme superfood - Pakuri.


Oletkos kuullut Pakurista? No en minäkään vielä hetki sitten. Sen jälkeen olen törmännyt sanaan vähän siellä ja täällä. Pakuri oli jo päässyt ostoslistalleni, mutta sainkin mahdollisuuden kokeilla sitä blogin kautta. Luulen, että meistä tulee aika pitkäaikaiset ystävät :)

No mikä se pakuri sitten oikein on?
Pakurikääpä on lehtipuissa esiintyvä lahottajasieni, joka kasvaa useimmiten koivussa. Se on suomalaista superfoodia suoraan omista metsistämme! Pakurikääpä on tunnettu monipuolisena rohtona ja sen ainesosia sekä vaikutuksia on tutkittu hyvin paljon. Sitä on käytetty satojen, ellei tuhansien vuosien ajan lääkinnällisiin tarkoituksiin. Esim. Venäjällä pakuriuute on hyväksytty viralliseksi syöpälääkkeeksi, koska sillä on todettu olevan parantavia vaikutuksia mm. rinta-, keuhko-, kohdunkaulan- ja vatsasyöpään. Pakuri sisältää todella paljon terveyttä edistäviä ravintoaineita, kuten vitamiineja ja kivennäisaineita. Sen on todettu vahvistavan immuunipuolustusta tehokkaasti sekä parantavan kuntoa ja jaksamista sekä torjuvan tulehduksia. Pakuri auttaa myös elimistöä sopeutumaan vaihteleviin olosuhteisiin ja pitkittyneisiin stressitiloihin. Onpa sitä käytetty myös haavojen, ihottumien sekä psoriasiksen hoitoonkin! Tutkimukset ovat osoittaneet, että pakuri on yksi eniten antioksidantteja sisältävä ruoka-aine maailmassa. Antioksidantit suojelevat kehoa vapailta radikaaleilta, joilla on ihokudosta ja soluja tuhoava vaikutus. Lista pakurin hyvistä vaikutuksista tuntuu olevan loputon. Kuulostaa aika hyvältä, vai mitä?

Meillä Suomessa pakuria on käytetty sota-aikana kahvin korvikkeena ja siitä on tehty ns. tikkateetä. Kahvilta se värinsä puolesta näyttääkin, vaikka maku onkin hieman erilainen. Keitettäessä pakurista irtoaa monet hyvät ravintoaineet. Paras tulos saadaan, kun     * pakurijauhetta keitetään 15 minuutista ylöspäin. Samaa jauhetta voi käyttää niin kauan, kuin siitä irtoaa väriä.

Itse sain kokeiluun * Puhdistamon Instant-Pakuria, joka on näppärä, käyttövalmis kuumavesiuute. Instant-Pakuria ei siis tarvitse keittää eikä sitä varten tarvi itse asiassa edes lämmintä vettä, mutta kokemuksesta voin kertoa, että lämpöisenä se maistuu paremmalle, ihanan pehmeälle. Valmis juoma vastaa kolme tuntia keitettyä pakuriteetä ja sisältää runsaasti pakurin vaikuttavia ainesosia. Purkki näyttää pieneltä, mutta kupilliseen pakurijuomaa tarvitset vain puolikkaan teelusikallisen jauhetta. Purkista riittää reiluun kuuteenkymmeneen kupilliseen.

Pakurikääpää suositellaan käytettävän säännöllisesti valmisteen ohjeen mukaan, mutta suurienkaan määrien käytöstä ei ole huomattu aiheutuvan haittaa. Itse säntään pian uuden purkin ostoon, sillä olen huomaamattani litkinyt tuota hyvinkin monena iltana. Ja mikäpä siinä, pimeän syksyn tullen meistä aika moni tarvitsee apuja jaksamiseen. Minulla yksi niistä on jatkossa tämä jauhe :)

Huom! Jos sinulla on sieni- tai penisilliiniallergia, voi olla, ettei pakuri sovellu sinulle!


Puhdistamon Instant-Pakuri on valittu tänä vuonna superruoka-sarjan voittajaksi ja 
pakurikääpä on niin ikään valittu vuoden 2013 rohdoskasviksi! *) mainoslinkkejä
11 kommenttia:

 1. Olen tutustunut etäisesti pakuriin muiden superfood-kokeilujen ohella, mutta toistaiseksi olen tosiaan vain lukenut siitä paljon. Jotenkin minua epäilyttää lahottajasienen syöminen. Epäilen, että siinä on jotain mätää! :) Tämä on siis vain minun suurta ennakkoluuloa, uskon että joku päivä uskallan antaa pakurille mahdollisuuden..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on tietysti aina tervettä vähän epäillä ja pohdiskella mitä suuhunsa laittaa! :) Jotenkin sain sen käsityksen, että pakuria on tutkittu aika paljon ja sitä on käytettykin hyvin pitkään. Toki olen itsekin netistä löytyneiden artikkeleiden ja kirjoitusten varassa, joten en ole tähän sen enempää sanomaan. Minut tuo netin ihmeellinen maailma sai kuitenkin kääntymään pakurin puoleen :)

   Poista
 2. Itse en ole kokeillut pakuria, mutta ystäväni on saanut siitä helpotusta diabetekseen - verensokeri ei heittele yön aikana niin paljon, jos illalla juo tuota, kuulemma. Olen ollut skeptinen superfoodeja kohtaan mutta sen verran kiistaton on ollut tuo hyöty, että täytyypä ostaa kotiin itsellekin tuota!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla tällaisesta konkreettisesta avusta, joka on saatu pakurin avulla! :) Ihana myös, että ystäväsi on saanut helpostusta! Pieni skeptisyys on aina hyvästä, mutta itse haluan uskoa, että monista superfoodeista on oikeasti apua :)

   Poista
 3. Oi vitsi, mä olenkin pakurista kuullut ja mielellään kyllä kokeilisin. Heti, kun talous antaa myöten niin varmasti hankin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä. Pieni purkki tuntuu ensin kalliilta, mutta toisaalta eipä siinä yhden kupin hinnaksi paljon lopulta jää :) Vaikuttaa melkoiselta superfoodilta kyllä koko pakuri :)

   Poista
  2. Nyt sain vihdoinkin pistettyä tuon pakurijauheuutteen tilaukseen, kun oli tarjouksessa Hyvinvoinnin Tavaratalossa. :)

   Poista
 4. Minä hurahdin pakuriteehen jokin aika sitten. Kallista tuo vaan on, kympin pakkaus missä siis teepusseja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkö sitä teetä haudutella tuo vartti tai kauemmin? Tosiaan, superfoodit on usein vähän hinnakkaita, mutta jostain syystä niihin laittaa rahaa ihan mielellään verrattuna moneen muuhun :)

   Poista
 5. Pakuteestä olen itse kuullut, muttei ole tullut koskaan kokeiltua. Pitäisi varmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä :) Minä oon kovasti tykännyt, mutta olen kyllä muutenkin aika kova teen juoja :)

   Poista