Nuuksion Haltia.


Äiti poikkesi meidän luona muutama viikko sitten ja suuntasimme autonnokan kohti Suomen luontokeskus Haltiaa, joka sijaitsee Nuuksion kansallispuiston kupeessa.

Haltiassa en ollutkaan ennen käynyt ja uusi keskushan se vielä onkin! Näyttely koostuu ns. päänäyttelystä ja Viherkehänäyttelystä. Haltian päänäyttelyyn johdattaa "lumikanjoni", joka tutustuttaa Suomen talveen ja eri lajien talvehtimiseen. Sieltä voi bongata mm. kyykäärmeen ja muita pikkuvipeltäjiä omista pesäkoloistaan. Lapsista on varmasti hauskaa kurkkia mitä jalkojen alta löytyy ja tutustua eläimiin, joita ei niin usein luonnossa tapaa.

Päänäyttelyssä on monenlaista toteutusta ja niin näköaistille, kuin kuuloaistillekin on paljon tarjolla. Kun saliin astuu, ei oikein tiedä minne suuntaisi katseensa sillä lattiasta kattoon tapahtuu kokoajan jotain.
Päänäyttelyn keskeltä löytyy interaktiivinen Suomi-kartta, jonka päällä voi kävellä ja uuden kamerateknologian avulla tutustua yli 80 luontokohteeseen. Virtuaaliseinän kautta voi puolestaan seurata luontoa istumalla vaikka penkille katsomaan maisemia ja vaihtuvia vuodenaikoja.
Päänäyttelystä löydät myös Sotkanmunan, Karhunpesän ja Yöretki-näyttelyn. Viimeisin oli aika vinkeä; pimeä huone, jossa istuttiin taljojen päällä ja kuunneltiin lumen narskuntaa. Siitä tykkäsin eniten :)En ottanut näyttelystä kuin pari kuvaa, koska tila oli aika hämärä eikä sitä kaikkea olisi kuitenkaan kuviin saanut vangittua.
Näyttelyn jälkeen poikkesimme lounaalle Haltian ravintolaan ja ainakin sinä päivänä ruoka oli todella maukasta! Lounas maksoi 10e ja olin haljeta, koska tulin ahmineeksi niin paljon. Ajattelin, että haen vielä lisääkin, mutta siinä tapauksessa olisin varmaan pyörinyt sieltä pois. Lounaaseen kuului luonnollisesti myös jälkiruoka, joka sekin vei kielen mennessään. Voisin poiketa tuonne pelkän ruuan takia, koska kymppi noin hyvästä lounaasta ei ole mitään :)


Me söimme sisällä, koska terassi oli ihan täynnä ihmisiä. Enkä ihmettele sillä kovin kaunis maisema sieltä avautuikin.

Vatsat täynnä lyllersimme takaisin autolle ja päätimme jatkaa vielä ajelua Nuuksiossa, koska siellä ei ole tullut käytyä, vaikka ajatuksissa se on ollut monen monta kertaa.

Löydettiin ihan vahingossa joku parkkipaikka ja samalla huomattiin, että Haukkalampi oli aivan vieressä. Käveltiin pieni lenkki kyseisessä paikassa ja ihasteltiin kaunista luontoa. Tosin ballerinat jalassa ei olisi voinut kovin kauaksi kävellä, mutta haluaisin ehdottomasti mennä patikoimaan Nuuksioon oikein kunnolla joku kerta. En ole päässyt telttailemaankaan moneen vuoteen!Haukkalammelta löytyi vehreän luonnon lisäksi söpöjä linnunpoikasia. Yksi oli kyllä tainnut tippua pesästä tai muuten vaan eksynyt porukasta - voi mikä pikkurääpäle ♥


Monenlaista reittiä olisi tarjolla. Riittäisköhän tää kesä vielä kunnon Nuuksio-kierrokseen? Ehtishän sen tietty syksylläkin toteuttaa. Makkarat mukaan ja menoksi!
Jostain muistin syövereistä kaivon nimen Kattila, josta vanha työkaverini oli joskus kertonut. Sen perässä etenimme jälleen autolla jonkin matkaa, kunnes löydettiin uusi parkkipaikka, nätti kukkaniitty sekä lampaita laitumella.

Sää oli niin ihanan kesäinen, että kuljeskeltiin ympäriinsä sinne minne nenä kulloinkin näytti. Bongattiin grillikatoksia ja punainen Torppa, jota voisi vuokrata omiin illanistujaisiin. Rannan tuntumasta löytyi lisäksi pari saunarakennusta. Kävin laiturilla kokeilemassa veden lämpötilaa - lämmintä oli!Nuuksiossa kyllä mieli lepäsi ja päivä oli kaiken kaikkiaan hirmuisen mukava. Äidin toiveena oli Haltian lisäksi päästä käymään Cafe Regattassa, joten metsäreissun jälkeen huristeltiin vielä kaupunkiin kahville. Itsekin sain viimein ruksittua tämän kahvilan pois listaltani. Jotkut paikat on vuosikausia mielessä, mutta ei vain tule mentyä, vaikka noin läheltä löytyy.. Nyt olen poikennut Regattassa jo parikin kertaa :)


Äidin juna lähti vasta illalla, joten ajauduttiin loppuajaksi köröttelemään kaupunkia ristiin rastiin. Käytiin läpi Katajanokat ja Kruunuhaat, ihasteltiin taloja ja merimaisemia. Äiti tykkäsi, kun pääsi kunnon sightseeingille. Sitten halattiinkin heipat ja äiti lähti junalla kotia kohti.
Seuraavaksi olisi ohjelmassa esitellä isälle & kumppanille Hietaniemen hautausmaata. Saas nähdä mihin kaikkialle se reissu meidät lopulta vie :)


12 kommenttia:

 1. Älyttömän kauniita kuvia! :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kesäisestä kierroksesta. Tuota Hietaniemen kierrosta jo odotan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! :) Oli mukava, kesäinen ja lämmin päivä!
   Minäkin odottelen sitä. Saas nähdä milloin "vieraat" ehtii tänne pk-seudulle :)

   Poista
 3. Oi ihanan tunnelmallisia kuvia ja niistä oikein huokuu rauhallinen kesäpäivän sightseeing! Hietsun hautausmaa on - olkoot sitten hautausmaa - todella kaunis ja kiintoisa paikka kierrellä ja ihmetellä hassuja nimiä. Kuumana kesäpäivänä siellä on kiva tassutella puiden varjossa ja päätyä sitten Hietsun rantaan kahville ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jossu <3 Vaikka ihmisiä olikin tuona päivänä aika paljon liikkeellä, on Nuuksiossa sen verran lääniä, että siellä saa kyllä ihan rauhassakin köpötellä :)

   Oon samaa mieltä. Hautausmaat on muutenkin mielenkiintoisia paikkoja varsinkin ulkomailla. On tullut käytyä :) Hietsusta pidän myös paljon. Nyt onkin hetki jo edellisestä vierailusta, joten kameran kanssa sit menoks jahka seuralle sopii. Hyvä idea, poiketaan ehkä jädelle, jos on kiva keli!

   Poista
 4. Haltia on vielä käymättä, mutta Nuuksion metsiä on tullut talsittua paljon! Tässä lähellä kun asuu, niin iltalenkkikin osuu silloin tällöin Nuuksioon. Yö-/telttaretki on myös haaveissa, mutta vielä toteuttamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sulla on siellä mahtavat maastot ihan lähituntumassa! :) Onneksi tässä on vielä kesää jäljellä, joten sinäkin varmasti ehdit telttaretkelle, ainakaan ei ole matkasta kiinni :))

   Poista
 5. No voihan pääskysen poikanen. Onpas suloisia! En ole ennen nähnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vaan <3 Kaikki "eläinlapset" taitaa olla aika suloisia :)

   Poista
 6. Voi hyvä tavaton tuota lintureppanaa, ihana! Ja kauniita kuvia muutenkin!

  VastaaPoista