Sushikurssilla.

Olen aikamoisen kova sushin ystävä ja tästä syystä mielessä on ollut jo pidemmän aikaa toive opetella sushin tekoa myös itse. Ilmottauduinkin joku aika sitten Espoon työväenopiston sushikurssille, joka muuten tuli täyteen ihan yhdessä hujauksessa. Istuin kellon kanssa tietokoneella ja näpyttelin osallistumiseni ensimmäisen ilmoittautumisminuutin aikana ja taisin olla viides. Siskoni pääsi yhdeksännelle varasijalle, mutta ihmeen kaupalla onnistui saamaan itsensä kurssille aikaisemmin tällä viikolla, kun osa varasijoilla olijoista pääsikin mukaan.


Kurssi järjestettiin Leppävaarassa opetuskeittiöllä ja hirmu kivan tuntuinen opettaja kertoi meille ensin sushin historiasta ja muuta aiheeseen liittyvää tietoa.
En tiennyt, että matka oppipojasta sushimestariksi olisi niinkin pitkä. Kuulemma ensimmäiset 3 vuotta ainoastaan pestään riisiä ja seurataan sivusta vanhempien kollegojen ja mestarin työskentelyä. Tämän jälkeen edetään muihin valmisteluihin ennenkuin viimein päästään tositoimiin pyörittelemään sushirullia ja luomaan kauniita annoksia.
Tuntuu aivan uskomattomalta, että joku oikeasti jaksaisi kolme tai viisi vuotta näitä oppipojan hommia päästäkseen etenemään itse asiaan.. Kertoo jotain japanilaisen kulttuurin tavasta tehdä asiat kunnolla.

No, meillä ei ollut kolmea vuotta riisin pesemiseen ja muutenkin kurssilla tuli aikamoinen kiire, kun jouduin lähtemään töihin tuntia ennen lopetusaikaa. Sain kuitenkin hyvän käsityksen siitä millaisia työvaiheita sushin tekemiseen liittyy, miten riisin saa ylipäätään onnistumaan ja miten rullaaminen tapahtuu. Olin kauhusta kankeana riisin keittämisen kanssa sillä kuulun niihin, jotka eivät saa sitä koskaan onnistumaan.. Käytänkin arjessa niitä pussitettuja riisejä, joiden kanssa ei voi mokata, koska vihaan palaneen riisin jynssäämistä kattilasta tai vastavasti liian vetisen riisin syöntiä :)) Hyvillä ohjeilla onnistuttiin tällä kertaa erinomaisesti!

Kurssilla jokainen valmisteli oman työpisteensä muita varten, jonka jälkeen kaikki  kiersivät rullaamassa ja tekemässä omat sushinsa. Minulla oli ajatuksena ottaa paljon kuvia työvaiheista, mutta kädet oli kokoajan riisikipossa ja kello läheni uhkaavasti lähtöaikaa. Kuvasaalis jäi siis harmittavan pieneksi. Tosin nuo omat sushini eivät mitään erityisen kuvauksellisia olleet :D Saa nauraa!


Että ei se nyt ekalla kerralla ihan mennyt niinkuin Strömsössä, hehhe. Mutta puolustaudun sillä, että mulla oli 15 min aikaa tehdä nuo kaikki!! Ensi kerralla kokeilen kyllä kotona ajan kanssa ja yritän saada mahdollisimman kauniita yksilöitä aikaiseksi. Sitten otan teille enemmän kuviakin. Ensin pitäisi kuitenkin vierailla kaupassa ostamassa muutamia pakollisia tarvikkeita ja raaka-aineita.

Kokeiltiin muuten puuroriisiäkin tuolla kurssilla, mutta omasta mielestäni se maistui aivan kamalalta. Muuten olin kyllä yllättynyt siitä miten hyvää sushia saimme aikaiseksi, vaikka ulkoisesti nuo näyttääkin niin hirveille, että oikea sushimestari varmasti pyörtyisi nämä nähdessään. Joka tapauksessa sain yövuoroon aika hyvät eväät!


Eipä muuta kuin tyttöjeniltaa suunnittelemaan ja sushintekoa harjoittelemaan!14 kommenttia:

 1. Me ollaan tehty kotona itse jo monet monet kerrat sushia! :) Ja käytetään susheissa nimenomaan puuroriisiä :D Ensin ostettiin sitä ylikallista "sushiriisiä", mutta ihan samaa tavaraa se puuroriisikin kyllä on, ainakin minusta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tosiaan ei ollut ollenkaan niin vaikeaa, kun ajattelin, joten varmasti tehdään kotosalla joskus! :) Heheh, no mutta makukysymyksiähän nämä vaan ja opettajakin sanoi monta kertaa, että ihan hyvin voi puuroriisiä käyttää :) Toisaalta, jos tekee vaan sillon tällön niin sitten voi vähän enempi panostaakin juttuihin. Ajan kanssa varmaan se suosikki sit löytyy :)

   Poista
 2. Mies yllätti mut naistenpäivänä omatekemällä sushilla, sain itsekin kieritellä yhden. Oli niin hauskaa ja onnistui niin hyvin että otetaan tänään uusiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oooooh, ihana yllätys mieheltä! <3 Herkutelkaahan minunkin puolesta! :)

   Poista
 3. Minä voisin syödä sushia joka päivä ja olen myös käynyt sushi kurssilla Tokyokanissa Annankadulla. Kurssi oli hyvä, ja olen tehnyt sen jälkeen monta kertaa itse sushia. Olit saanut herkullisen näköisiä annoksia aikaiseksi - söisin! Harjoitus tekee mestarin =). Vaikka en myöskään oikein ymmärrä, että sen riisin kanssa pitää peuhata ensin kolmevuotta =D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ihana sama! Tai no, toisaalta se viehätys ei katoa, kun ei liian usein syö näitä herkkuja :) Heh, ja kiitos kohteliaisuudesta, että uskaltaisit näitä mun kamaluuksia syödä :D Harjoitus varmasti tekee mestarin. Itse en tykkää tehdä mitään kiireessä, joten siinä mielessä huono juttu tuo minun töihin meno kesken kurssin..

   Poista
 4. Kesällä tullaan tyttöjen kanssa syömään sushia teille <3 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on sovittu!!!! ;) Täytyy kiriä rempan kanssa, että kehtaa teidät tänne ottaa, tiedät varmaan tunteen :D Mut kesällä voi istua ulkona ja olla vaan <3

   Poista
 5. Laitahan reseptejä jakoon :) Olis kiva kokeilla joskus, kun saan vaan tuon miehenkin innostumaan ajatuksesta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeiltaa ihmeessä, onhan se hauskaa :) Kaikki toki ei tykkää tästä ruuasta enkä muista olinko itsekään ihan ekalla kerralla innoissani? Joka tapauksessa sen jälkeen sushista onkin tullut herkkuruokaa! Me käytettiin tuolla kurssilla ihan perusreseptejä ja täytyy myöntää, että niin kiire oli tehdä nuo sushit, etten edes muista mitä niihin laitoin :D

   Poista
 6. Sushissa vaikeinta on kyllä juurikin se riisi, oon niin monesti polttanut sen pohjaan :D Puuroriisi kyllä tökkii vähän, mutta se sushiriisi on niin kallista... Pitäisi varmaan tutkia, mistä sitä voisi hamstrata edullisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, näin minäkin sen ajattelin ja olin aivan ällikällä lyöty, kun saatiin riisistä syömäkelpoista. Kurssilla kaikki teki vähän eri riisiä/ eri tekniikalla. Osa siis tavallisella liedellä, osa riisikeittimessä, osa induktiolla ja osa puuroriisistä. Tuli kaikista vähän erilaista ja sen puuroriisin huomasin vaan sieltä, etten siitä niin välittänyt. Kai niissäkin on eroja?
   Ilmeisesti sushiriisi maksaa noin puolet enemmän, kuin puuroriisi vai miten se oli? Ehkä en tee niin usein, että sillä olisi lopulta merkitystä.. tai eihän sitä tiiä miten tässä innostuu :)

   Poista
 7. Mut voi kutsua maistelemaan! ;) Hyvältä nuo näyttää. Aikamoinen saavutus noin lyhyessä ajassa.

  VastaaPoista