Bokeh-suodin.

Lupasin postailla teille sydän-bokeh ohjeen, joten tässä tulee. Tämä on hauska juttu, jota on pitänyt kokeilla jo iät ja ajat ja sitten päätin toteuttaa sen jouluvalojen avustuksella, koska niitä on sattumalta nyt kaupunki täynnä. Käväisin ennen saikkua nopeasti Stockalla ja räpsäisin pari kuvaa heidän upeista joulukuusistaan. Perinpohjaisemmat harjoitukset jätän myöhemmälle ajalle, mutta katselen mielelläni teidän taideteoksia, jos olette tätä harrastaneet :)


Tarvitset:
* Digijärkkärin
* Valovoimaisen objektiivin esim. 1.8 tai 1.4 (kokeile erilaisia)
* Mustaa paksua pahvia
* Viivottimen & Harpin
* Sakset & Kynän & Askarteluveitsen
* Teippiä / Kumilenksun


Ohjeet:
* Selvitä objektiivisi suotimen halkaisija (lukee usein siinä objektiivissa)
* Piirrä harpin avulla pahville samankokoinen ympyrä ja leikkaa se irti
* Piirrä keskelle ympyrää haluamasi kuvio, kuten sydän 
* Leikkaa saksilla ja/tai askarteluveitsellä kuvio irti
* Sijoita tekemäsi suodin objektiivin nenälle ja kiinnitä teipillä niin saat sen helposti myös pois
* Kuvaile innoissasi uudella suotimellasi!


Näitä ohjeita voit toki soveltaa tekemällä esimerkiksi erikokoisia kuvioita pahviin eikä sen pahvin tarvitse olla millilleen oikean kokoinenkaan. Kunhan se peittää objektiivin lasin ja kuvio on suurinpiirtein keskellä. Voit myös jättää ympyrän reunoille pitkät siivekkeet, joiden avulla voit kiinnittää suotimen kumilenksulla linssin ympärille etkä näin ollen tarvitse tahmaista teippiä.

Kokeile tätä tekniikkaa pimeällä ja valoisalla, jouluvaloihin, kimmeltävään lumeen, veteen tai vaikka kynttilöihin. Saat varmasti erilaisia tuloksia aikaiseksi :) Muista kääntää suodin pystykuviin!

Täältä löydät erilaisia lopputuloksia.


16 kommenttia:

 1. Wow, et IKINÄ arvaa mitä teen joululahjaksi hankkimallani 50mm linssillä seuraavaksi :) Tacko!

  VastaaPoista
 2. Sä saat sen kuulostamaan niin helpolta.:) Pakko ehkä yrittää kokeilla, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä tuo Stockan joulukuusikuva oli ihan helppo, kun katsoin vain läpi etsimestä ja väänsin tarkennuksen manuaalisti sopivaan kohtaan. Ne sydämet näkyy jo sieltä etsimestä läpi :) Täytyy kyllä kokeilla tätä kesällä johonkin kasteiseen nurmeen esimerkiksi! Onhan tuolla netissä tosi upeita bokeh-kuvia ja harjoitus tekee varmasti mestarin tässäkin!

   Poista
 3. Tätä on niin pakko kokeilla! Kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä! Toisinaan on kiva kikkailla kaikkea tämmöistä ekstraa :)

   Poista
 4. Oi miten kiva idea, täytyy kokeilla! Sinulla on muutenkin todella kauniita kuvia täällä blogissasi. :) Kunpa itsekin osaisin kuvata yhtä hienoja otoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla! :) Kiitos hurjasti <3 Harjoittelemaan vain, kyllä se siitä :)

   Poista
 5. Ihana vinkki, kiitos! Mulla on se sukkahousujuttukin vielä kokeilematta, mutta odotapas vain, kun valoa alkaa tulla lisää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, sit alkaa räpsyä ja paljon!! :)

   Poista
 6. En ollut edes kuullut tuollaisesta! Ajattelin vain, että immeiset ovat jotenkin kuvanmuokkauksella toteuttaneet tuollaiset kuvatukset. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tää taitaa olla ihan vanha kikka! :D En minäkään ensin tajunnut, että ne on näin tehty :)

   Poista
 7. Heippa! Olen tässä selaillut läpi blogisi valokuvapostauksia, ja erityisesti tykännyt jutuista joissa kerroit perusteellisemmin kuvausjärjestelyistä ja käytännön toiminnasta :) Ei ainakaan omaan silmään osunut, että ootko kertonut mitään valaisuskalustosta vai kuvaatko pääasiallisesti luonnonvalolla? olisi huippua jos voisit vaikka tarinoida käytännön valonkäytöstä kuvaustilanteissa!

  Iida

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Iida!
   Kiva kuulla, että olet pitänyt postauksista ja olet niistä ehkä jotain inspistäkin saanut :)
   Itselläni ei ole käytössä mitään valaisukalustoa. Tai salama löytyy kaapista, mutta se on ollut siellä kaapissa aika kauan käyttämättömänä.. En henkilökohtaisesti pidä salamalla otetusta jäljestä, toki siinäkin on huimia eroja riippuen kuka on kameran takana ja kuinka hyvin hommansa osaa. Olen kuitenkin alusta lähtien tuntenut vetoa luonnonvaloon ja sen pehmeyteen, vaikka sen puuttuminen aiheuttaa paljon harmaita hiuksia näin pimeinä aikoina.

   Toki voisin yrittää tehdä jonkinlaista postausta valon käytöstä. Ongelmana on vain se, että osaisin laittaa sen sanoiksi ja toisaalta tiedänkö siitä edes tarpeeksi tehdäkseni vakavasti otettavan postauksen ;D Asiaa voi toki lähestyä hirmu monelta kantilta.. Pitää laittaa hautomaan tämä idea, kiitos! Ehdotuksia on aina kiva saada, kyllä ne jotain tulosta tuottaa, kun keksin vaan miten toteutan :)

   Poista