Pihatöitä.

Sunnuntaina ehdin tekemään myös vähän pihatöitä. Olin odotellut aurinkoista vapaapäivää ja iltapäivän kaunis paiste ajoi ulos hommiin. Mies ja Vimpulakin tulivat seuraksi. Vilmaa nyt ei tarvi kahta kertaa ulos kutsua, se varmaan tykkäisi, jos rakentaisin sille koirankopin tuohon pihalle. Kävis ehkä sisällä syömässä ja pussaamassa iskää ja äippää aina välillä ja menis takaisin jahtaamaan oravia ;)


Hauskinta noissa puutarhahommissa täällä maalla on se, ettei rikkaruohoja saa viedä läheiseen metsään vaan ne pitää viedä roskikseen! Haloo.. Miten urpolle tuntuu kantaa voikukanlehtiä sekaroskikseen, kun taloyhtiömme ei edes bioroskista omista. Kuulemma ennen on rikkaruohot viety metsään, mutta kesän aikana sinne nousi kyltti, joka kielsi tämänkaltaisen toiminnan.. Joo, rehevöityminen ja niin edelleen, mutta silti..Villiviinit olivat kasvattaneet ihan huomaamatta monta metriä pitkiä lieroja, jotka yrittivät pyrkiä kohti terassia ja joutuivatkin nyt puutarhasaksien kitaan. Oikeasti villiviini pitäisi kaiketi siistiä vasta keväällä, mutta uskon ettei se nyt tuosta paljon pahastu. 
Myös pionipenkit lyhennettiin ja piha siistiytyikin huomattavasti kuivuneiden kukkien lennettyä roskiin. Sanokaapa puutarhaihmiset leikkaatteko pionit syksyllä vai vasta keväällä? Viime syksynä käydessämme kotia katsomassa oli nämä meidän pionit jo leikattu, joten toimimme samalla tavalla. Toisen teorian mukaan kaatuneet varret suojaisivat juuria talvella. Ehkä nyt haen sitten kuusenoksia metsästä suojaksi..
Sipulit odottavat vielä kaupassa hakua ja istutusta. Kuinkahan monta kymmentä niitä iskisi kevättä kaunistamaan ;)
Loppuillasta tuli vielä sisko miehensä kanssa tarkistamaan meidän uuden kodin ja saatiin kaunis valkoinen orkidea sopivasti tuon kuolleen käppänän tilalle. Saas nähdä kuinka kauan se meitä ilahduttaa. Täytyy jutella sille nätisti ;)
12 kommenttia:

 1. Auf, älä puhu pihatöistä! Laiskottaa! Vettäkin tulee joka päivä taivaan täydeltä. Itse siistin kaikki lakastuneet perennojen varret vasta keväällä, että kasvit saavat imeä vararavinnot juuriin ja saavat suojaa lakastuneista kasvinosista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, älä nyt ota tästä sentään mitään paineita :D En ole itsekään tuolla pihatöissä juuri ehtinyt viihtymään, että oliskohan tämä ollut toinen kerta "kesän" aikana, kun rikkaruohot kitkin ;) Kaikkein paras on tehdä just silloin kun viittii.
   Kiitos vinkistä, ehkä ensi kerralla tehdään sitten noin päin :)

   Poista
 2. Aa, siitä siis se johtuu, että tuo meidän uusinkin orkidea on pudottanut jo kukkasiaan. En ole puhunut sille nätisti. ;)

  Vimpula on niin suloinen otus. Olisin varmaan sydän syrjälläni, jos tietäisin se asuvan pihamaalla kopissa. =D
  Hyvä, ettei parku tullut, kun miekkosen vanhemmat veivät aikoinaan yhden koiranpentunsa koppiin palelemaan talvella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kokeile vaikka ;) Täällä jo aukesi yksi nuppu, kun juttelin mukavia ;)

   Hahah, no ehkä se ei ole ihan lähiaikoina kuitenkaan sitä koirankoppia saamassa, vaikka tahtoisi! Mutta onneksi nyt on helppoa päästää se pihalle nuuskuttelemaan aina kun sille päälle sattuu (eli juuri kun tulee sisälle niin haluaakin jo takaisin..). Söpöliini <3

   Poista
 3. Vitsailit varmaan? Ei kai kukaan aikuinen ajattele noin itsekkäästi että jos minä nyt vaan vien tuohon metsään omat puutarharoskani, niin eihän se mitään. Puhuit taloyhtiöstä eli asukkaita kuitenkin on useita, onhan se selviö että metsä olisi hyvin pian kaatopaikka jos kaikki sinne pihasiivousjätteensä veisivät. Eikä se ole teidän maata! Et kai muitakaan roskia naapurin pihalle kaada. :) Mutta varmaan kirjoitit huumor'mielellä eikö. En usko sinua niin lyhytnäköiseksi olet siihen liian pitkä. ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähinnä nyt ihmettelen miten 20 vuotta vanhassa taloyhtiössä ei ole järkevämpää systeemiä, kun kuitenkin joka kesä jokainen naapuri kuoputtaa aikalailla omia pihojansa rikkaruohoista. Ehkäpä jatkan tätä keskustelua sitten syystalkoissa :)

   Poista
 4. Hei! :) Eksyin ihan sattumalta blogiisi googlettaessani sormuksia. Päädyin tähän http://dearmomentsandme.blogspot.fi/2011/09/vahan-ryppyja.html postaukseesi, jossa näkyy vihkisormuksesi. Saanko kysyä mistä olet sen hankkinut, minkä merkkinen se on vai onko teetetty? En löytänyt hääblogiasi jossa piti olla tarkempaa esittelyä sormuksesta. Minulla on etsinnöissä samantyyppinen sormus ja olisin erittäin kiitollinen tiedoista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, laitatko mulle sähköpostia niin kerron sinulle enemmän :) cherrynblogi@hotmail.com

   Poista
 5. Nuo pihajätteet rivitaloyhtiössä aiheuttaa aina pienimuotoista sekoilua. :D Hämmennyin alkuun, kun meidän taloyhtiön roskikset täyttyivät joidenkin puutarhajätteistä ja ihmettelin, että miksi niitä lehtiä pitää sinne roudata, kun biojätekin on. Joku silti muistaakseni sanoi, ettei niitä saa biojätteeseenkään laittaa, mutten kyllä ole netistä löytänyt mitään ohjetta, joka tuota kieltoa tukisi. Ehkä tarkoitus ei sitten vain ole täyttää pientä biojätelaatikkoa. Hmmm.

  Me kyllä roudataan melkein kaikki sitten läheiselle tyhjälle tontille / maa-alueelle noita pihajätteitä vähän samalla kurkkien, Aika harvoin tuota jätettä kuitenkaan kottikärryllistä tulee - sen pari kertaa vuodessa varmaan (niinkuin tänään, kun siivottiin pihaa talvikuntoon täälläkin - krookus- ja tulppaanisipulit tuli nyt myös istutettua - saa nähdä kasvaako niistä mitään. :)).

  Talkoisiin täällä tilataan aina siirtolava, joka täytetään noilla pihajätteillä, niin silloin pääsee suurimmasta osasta eroon kätevästi.
  Meidän naapuriyhtiöllä näyttää olevan omat kompostityyppiset kohdat jätteille, mutta nekin taitaa sitten tilata lavan, johon nuo kertyneet kasat kipataan. Ehkä voit ehdottaa, että teilläkin talkoisiin tilattaisiin sitten lava, johon kaikki saisi kipata nuo jätteensä? Kummasti sitä yleensä kertyy kaikkea (tietty jos teidän yhtiö on kovin pieni, niin ehkä lava on liikaa - senhän voisi jakaa naapuritalon kanssa tms?).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, ai teilläkin, no kiva kuulla :D
   Me tietysti jututettiin heti naapureita keväällä, että miten täällä on toimittu, kun ei olla ennen asuttu kaupungissa maalla, tuolla lapsuuden kotiseudulla kaikki oli niin selkeetä ja kerrostalossa tämmöisiä ei taas tarvinut ajatella. Naapurit suhtautuivat tuohon sekaroskikseen viemiseen ihan samalla tavalla kuin mekin, ihmetellen. Meillä on lisäksi todella pieni tuo jätehuoltotila, kun ei sinne tosiaan edes bio mahdu. Lisäksi piha on aika haastava, kun ei missään ole sellaista kompostille sopivaa paikkaa. Paitsi heti tuossa pihan ja metsän alun välissä, jonne siistiin kasaan onkin voikukkaa ennen pinottu. Ei siitä kukaan muu kulje kuin meidän muutamat asukkaat, mutta kaupungillehan se maa kaiketi oikeasti kuuluu. Roskis pursuaa aina heti yli, jos sinne jotain "ylimääräistä" vie :/ On vissiin suunnittelu jäänyt vähän vajaaksi, kun taloyhtiötä on perustettu.

   Siirtolava on vähän liikaa meidän muutamalle paritalolle, mutta toki saman kadun varrella asuvat voisivat tilata sen yhdessä ja jakaa kulut. :) Täytyy jatkaa kyselyjä, kun törmään seuraavan kerran naapureihin :) Kiva, kun kerroit miten teillä tehdään!

   Poista
 6. Mä olen hyvin laiska kitkemään tai tekemään ylipäätän yhtään mitään puutarhatöitä, mutta jos tekisin, niin meillä on onneksi kaksi kompostia. Kannattaa ehdottaa yhtiökokouksessa sellaisia. Biojäte tulee mun mielestä tänä tai ensi vuonna pakolliseksi tietynkokoisiin taloyhtiöihin, niin voit samalla ehdottaa sitten sitäkin. :) Meillä biojätteessäkin on joskus puutarhajätettä, mutta hyvin on toistaiseksi kaikki mahtunut. Komposti on tietty kätsä, kun sitten saa uutta multaakin.

  Hah, mä täällä selittelen kuin mikäkin asiantuntija, vaikka oikeasti olen sitä mieltä, että meidän koko pihan saisi mun puolesta laatoittaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komposti oliskin kaikkein fiksuin mun mielestä, mutta kun ei meidän pihalla ole semmoiselle tilaa :( Tai oletan, että tuon parkkipaikan jälkeen tuleva alue kuuluu jo kaupungille, kun siitä metsä alkaa. Me ei miehen kanssa olla todellakaan mitään puutarhan kuoputtajia varsinkaan verrattuna naapureihimme, joiden pihat kukkii upeasti! :))

   Meillä pitäisi varmaan rakentaa koko jätehuoltotila uudelleen, jos sinne bio tulisi hankkia, koska tällä hetkellä se ei vaan mahdu sinne. Tai sitten jotain muuta pitää ottaa pois! Tosin, viedään me nyt jo kaikki purkit ja tölkit ihan muualle, että voisi edes sivulauseessa kierrätyksestä puhua..Haisevia bioroskiksia ei kyllä ihan heti tee mieli autoon tunkea ;) Mä itseasiassa luulin joskus, että bioroskikset olisi jo nyt pakollisia, mutta yllätyin muuttaessani Espooseen :D

   Kiitos vaan asiantuntijalle, hehe :D Mies yritti joskus ehdottaa laatoitusta meidän pihaan, mutta eiiih, mä pidän kyllä kiinni tuosta pienestä nurmikon läntistä!

   Poista