Mun aarteet.

Mulla on muutamia aarteita, joita ilman en voisi elää.
Tai ollaanpas nyt tarkkoja. Voisin kyllä elää ilman tavaroita ja jopa suurempiakin asioita, mutta huomattavasti mukavampaa elämä on, kun on joku ihminen vierellä ja kotona kasa tavaroita, joista todella pitää.
Moni ihana tavara jatkaa kulkuaan haavemaailmassa silloin kun saan päähäni haluta jotain uutta kameralaukkuun. Mitään ihme hienouksia en vielä edes omista, mutta kyllä mielummin ostan uuden linssin, kun tonnin laukun ;) Ehkä jonain päivänä olen tyytyväinen kameralaukun sisältöön, mutta siihen on vielä piiitkä matka.

Saan välillä kysymyksiä kuvistani, kamerastani ja linsseistä, joita käytän, joten kuvasin linssini teille :)


Ensimmäisen Olympuksen digijärkkärini sain 3,5 vuotta sitten ja sen kanssa koettiin monta itkuista ja tietenkin iloista hetkeä, kun harjoittelin kuvaamista ja kameran käyttöä ihan perusjutuista lähtien. Mies hoksasi monta asiaa nopeammin ja muistan kuinka purin hammasta yhteen, kun kuvasimme Vanhankaupunginkoskella enkä osannut tehdä vedestä sellaista sulavan ja pehmeän näköistä, tiedättehän :)
Alku aina hankalaa, mutta kun kaikki pitäisi osata heti..

Jossain vaiheessa asiat alkoivat loksahtaa paikoilleen ja huomasin pitäväni kuvaamisesta ihan valtavasti. Olen aina halunnut ilmaista itseäni jotenkin.. maalaamalla, piirtämällä, koruja tekemällä.. ja sitten löysin valokuvan! Harrastuksen, jonka parissa unohdan muun maailman ja näen yksityiskohtia pienen ruudun läpi, tarkkailen valoa kaikkialla missä kuljen, hymyilen miten "tuossakin" olisi ihana kuvata joku rakastunut pari..

Olisko joskus puolitoistavuotta sitten kun miehen kanssa tultiin siihen tulokseen, että halutaan edetä parempiin kamerarunkoihin ja vaihtaa merkkiä. Olympuksessa ei varmasti ole mitään vikaa, mutta Canon tuntui turvalliselta valinnalta, joten minä ostin itselleni rungoksi 7D:n ja mies 50D:n.

Lyhyessä ajassa onkin tullut hankittua useampi objektiivi ja unelmat yhä paremmista, ja valitettavasti kalliimmista, linsseistä ei helpolla hälvene. Oikeasti valokuvaamista voi kyllä harrastaa ihan yhdelläkin linssillä eikä uusien objektiivien alituinen hankkiminen sen kummemmaksi välttämättä kuvia tee, mutta kukapa ei haluaisi mustien korkkareiden lisäksi vielä punaisia ja nudenvärisiäkin? ;)


Ensimmäisen vuoden kuvasin melkein kokonaan Canonin EF-S 60mm f/2.8 USM Macrolla (ylin kuva, vasemmalla). Se on keskihintainen objektiivi, joka tekee älyttömän terävää jälkeä. Olen kuvannut sillä ihan kaikkea; maisemia, ihmisiä, kukkasia.. Se soveltuu tosi hyvin potretteihin ja kuten nyt nimikin kertoo niin tietenkin niihin makrokuviin. Maisemat ei varmaan sillä pääse ihan oikeuksiinsa, koska eihän kuvaan mahdu kuin pieni osa leveästä horisontista esimerkiksi. Kyseinen objektiivi on kuitenkin sen verran näppärän kokoinen ja kevyt, että se on päätynyt useammalle reissulle mukaan. Muun muassa kaikki ottamani Bali-kuvat on kuvattu tällä objektiivilla (ei vedenalaisia kuvia) ja voitin sillä myös ikimuistoisen Ifolor-kuvakirjakilpailun 

Canonin EF 50mm f/1.8 (ylin kuva, oikealla) on blogimaailmassakin monesti nähty ja suosittu objektiivi, jolla on mielettömän hyvä hinta-laatusuhde. Siinäkään ei ole zoomia, joten jalkojen täytyy olla nopeat ;) 60 millisen rinnalla tämä objektiivi on kuitenkin jäänyt melko vähälle käytölle ja se löytyykin usein miehen kameran nokasta. Olen käyttänyt niin paljon tuota makroa, että ihmettelen joka kerta miksen pysty tarkentamaan linssi kiinni kohteessa ;)

Tämän vuoden linssiostoksiini kuuluukin kaksi todella toivottua herkkua. 
Lueskelin aika paljon hyviä arvosteluja (ja kuulin tutuilta), että Sigman 50mm f/1.4 EX DG HSM tekisi hyvää jälkeä ja kieltämättä 1.4 aukko kutkutteli kovasti. Minulla oli kevättalvella Canonin vastaava testissä ja tykkäsin siitäkin todella paljon. Tein kuitenkin tämän valinnan Sigman hyväksi ihan puhtaasti fiiliksen mukaan, vaikka muuten olenkin aika vankkumaton Canonisti. Sigman versio on suodinkooltaan ihana 77mm, joka tuntuu kädessä ja näyttää kamerassa vaan niin paljon paremmalta ;) Huhuttiin myös, että tällä saisi paljon parempaa bokehia aikaiseksi, kuin Canonin vastaavalla. 
Mutta. Ensimmäisen Sigman jouduin palauttamaan heti, koska tarkennus oli jossain ihan kuusessa.. Toisen ostin sitten Rajalalta ja siinä oli lähes sama juttu. Eivät tiskin takana pojat ensin uskoneet, kun kokeilin linssiä heti kaupassa, mutta tulivat lopulta itsekin siihen tulokseen, että tarkentaa kyllä vähän ohi. Olen tässä ollut monta kuukautta viemässä linssiä Fokalle huoltoon, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi. 7D:ssä pystyy toki itsekin säätämään hieman tarkennusta, mutta haluan nyt kuitenkin viedä sen jollekin joka tarkistaa koko homman. Kuvatessa tuo tarkentaminen on kuitenkin melko oleellinen juttu ja olen monta kertaa harmitellut, kun en saa isoakaan kohdetta tarkennettua kyseisellä linssillä. Kiva katsoa sit kotona tietokoneen ruudulta, että ohi meni niin että rytisi..
Mutta silloin kun tarkennus on sielläpäin missä kuuluukin ja kaikki sujuu hyvin, tällä saa todella hyviä kuvia! Sigmalla olen kuvannut oikeastaan melkein kaikki blogin kuvat tuolta maaliskuiselta Milanon reissulta asti eikä ainakaan vielä ole kukaan tullut sanomaan, että kauheeta laatua ;)
Kuitenkin olen tässä viime aikoina pohtinut useaan kertaan pitäisikö linssi sittenkin vaihtaa siihen Canoniin, koska minä haluan luottaa linsseihini enkä tulla kotiin tärkeiden kuvien kanssa, jotka menivätkin pilalle tarkennuksen takia..

Canonin 24-70mm f/2.8 L USM sain 30-vuotislahjaksi ja se on linssikokoelmani ensimmäinen punarenkainen linssi. Tämän kunnollista käyttöä olen odotellut kovasti ja se vaatii itseltäni hieman opettelua käytettyäni niin kauan noita 50-60 millisiä kiinteitä linssejä. Olen kuitenkin huomannut, että kuvajälki on erinomainen ja tällä saa sitten toteutettua toisenlaisiakin kuvia, joihin mahtuu hieman enemmän asioita verrattuna kiinteisiin yksilöihini. Blogimaailmassa tätä on käytetty muun muassa asukuviin ja itse ajattelin sillä häiritä tuttaviani kesän aikana niin paljon kuin ehdin ;)

Tässä siis linssini! Olen ollut tosi tyytyväinen näiden kanssa, mutta aina on se seuraava linssi takaraivossa kummittelemassa ja kyllä varmaan jossain elämänvaiheessa harkitsen myös täysikokoisen kennon hankkimista, kun esim. 5D Mark II hintakin lähenee jo pikkuhiljaa siedettävää.

Varmasti nyt kesän aikana tulen kuvailemaan ihan niin paljon kuin töiltä ehdin, mutta syksyllä sitten asiat pyörivät vieläkin enemmän mielessä sillä aloitan opiskelut valokuvauksen iltalinjalla Hyvinkään taidekoulussa. Kuulin valinnasta pari kuukautta sitten ja odotan vuoden kestävää linjaa, uusia tuttavuuksia ja kaikkea aiheeseen liittyvää hirmu paljon :)


Nähdään!

24 kommenttia:

 1. Olen huomannut, näihin koukuttuu kuin laukkuihin konsanaan. =)
  Itse haluaisin jollekin kunnon kurssille, tai juurikin tuollaiselle pidemmälle opintojaksolle aihealueesta. Kiinnostus olisi valtava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin koukuttuu! Kumma juttu, miten sitä aina halajaa uutta, vaikka olisi pari kuukatta sitten saanut edellisen linssin ;) Muka kauhea tarve nyt just johonkin tärkeään.. heh.
   Katsele ihmeessä opistoista ja seuroista kursseja. Kesäkursseja järkätään varmasti ja varsinkin sitten syksyllä taas alkaa vaikka mitä :)

   Poista
 2. Ihania aarteita sulla <3 Mullakin himotuslistalla se 5D ;)

  VastaaPoista
 3. Voi onnea paljon kouluun pääsystä! Ihan omakin kiinnostus heräsi tuollaiseen kouluun. :) Itse kuvaan Nikonilla ja niillä edullisemmilla objektiiveilla, mutta täytyy myöntää, että harva se päivä surffailen netissä katsellen eri objektiiveja yms muita kameratarvikkeita. Toistaiseksi olen kuitenkin tullut siihen tulokseen että ne kalliimmat objektiivit tuskin valtavaa eroa tekisivät kuviini, joten jatkan vielä harjoittelua niillä mitkä jo ovat. :) Olen nyt reilussa puolessa vuodessa kuvannut kamerallani noin 10 000 ruutua ja olen ajatellut, että pidän tuon loppuun asti. Jossain vaiheessa haluaisin itsekin täysikennoisen, mutta vielä ei ole sen aika. :) Tykkään paljon näistä kamera ja valokuvaus postauksista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihana <3 Tarvin todella jotain tällaista ihanaa uutta puuhaa elämääni työn rinnalle, joten uutiset olivat hyviä! :)
   Objektiivikuume on kyllä semmoinen kuume, ettei siitä helposti pääse eroon ennen kuin oikeasti lähtee kaupoille. Mutta toki, jos kuvaa lähinnä vain blogia varten tai satunnaisia juhlia yms, ei sillä hirveästi ole väliä miten monta hyvää objektiivia laukusta löytyy. Sitä kuitenkin kiintyy yhteen ja kuvaa sillä suurimmaksi osaksi ellei sitten tee hommaa työkseen, joka onkin jo ihan toinen juttu :)

   Mukavaa, että pidit tästä!

   Poista
 4. Mä olen myös niiiin linssikoukussa. Multa löytyy myös tuo Canonin 50 mm ja lisäksi uutukaisin hankinta, Sigman laajakulma (millä saa muuten upeita maisemakuvia), mutta joku korvaaja tuolle 50 mm on hakusessa. Onnistuin tiputtamaan sen, joten automaattitarkennus ei enää toimi :/ Lähinnä asukuvia yms. pienten tarkkuutta vaativien kohteiden kuvaukseen hakusessa jokin vastaava, joten olisikohan se sitten nimenomaan tuo Sigman 50mm f/1.4 EX DG HSM? Ehkä (: Tai sitten se Canonin vastaava.

  Onnea ihan hirmuisesti kouluun pääsemisestä! Sait mutkin kiinnostumaan kyseisestä linjasta. Pitääpäs tutkailla nettisivuja (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kuumetta havaittu siis siellä täällä! ;)
   Laajakulmaa täälläkin havitellaan, mutta luulen, että tarvisin tosi tosi paljon harjoitusta sen kanssa, kun on tottunut ihan toisenlaisiin linsseihin. Toki ottaisin mielelläni kaikenlaisia linssejä laajiksesta kunnon "tykkeihin" ;D
   Voi hitsi, tuota tiputtamista mäkin pelkään, kun olen vähän mämmikoura välillä. Pitäisi saada Canonin ja Sigman 50 milliset yhtäaikaa testiin, että osaisin sanoa kumman puolelle kallistuisin! Ja voi olla, että omassa Sigmassani on jotain suurta vikaa tai sitten vaan käyttäjässä, ku ei meinaa kuvat onnistua ;)

   Kiitos! Tutkaile ihmeessä ja kertoilen sit varmaan täälläkin jotain kun nyt ensin koulu alkaa!

   Poista
 5. Ihana kun kerroit omista aarteistasi! Minä olen tykännyt Sigman hinta-laatusuhteesta paljon, mutta tosin en ole vielä niin edistynyt kuvaaja, jotta osaisin ehkä vaatia ja huomata kaikkia eroja.
  Mutta kyllähän näihin jää koukkuun ja aina haluaisi uudempia ja parempia linssejä. Tosin nyt minulla on hakusessa uusi runko, Canonissa pysyttelen edelleen.
  Ja oikein paljon onnea opintoihin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että pidit postauksesta :)
   Sigmalla on tosiaan vähän huokeammat hinnat, mutta en osaa sen tarkemmin heidän linsseistään sanoa, kun ei ole tarpeeksi kokemusta. Canon ja Nikon ovat toisaalta sellaisia aika varmoja merkkejä ja Sigmasta taas olen kuullut aika monelta suunnalta noista tarkennusongelmista. Silti täältäkin nyt tuo yksi Sigma löytyy kuitenkin - katsotaan saanko linssin kuntoon :)

   Tämänkaltaisiin tavaroihin todellakin jää koukkuun ja koko valokuvaus on mun mielestäni melkoisen koukuttavaa itsessään! Sitä luonnollisesti edistyy jossain ja haluaa edetä seuraavalle askeleelle, mutta jossain se rajakin sit tulee vastaan. Varmaan jossain siellä, kun kameralaukku on täynnä ammattilinssejä.. että vähän matkaa vielä :D

   Kiitos paljon <3

   Poista
 6. Kiitos hyvästä postauksesta, joka on itselläkin ollut mielen päällä. Pitäisi saada päivitettyä putkia ja vähän himoitsisin uutta runkoakin. Minulla on Canon 450D, joka alkaa tuntua jo ihan pokkarilta, vaikka joku väittää, ettei se runkoa vaihtamalla parane, vaan objektiiveihin pitää saada potkua. Kiinteää objektiivia minulla ei ole ja varmasti sen käytön opettelu vie aikaa. Ehkä jossain vaiheessa siirryn niihinkin. :)

  ONNEA kouluun pääsemisestä, kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! Itse päätin ensi vuonna mennä kansalaisopiston tai valokuvauskerhon kurssille, että saisi taas vähän enemmän tuosta kamerasta (ja itsestä) irti. Yhteiseloa tuon kameran kanssa takana nyt 4 vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ole hyvä! Mukavaa, että pidit :) Kyllähän näistä voisi höpistä ja vaihtaa kokemuksia toisten kanssa vaikka kuinka!
   Olen ihan samaa mieltä, ettei se välttämättä runkoa vaihtamalla parane, mutta riippuu varmaan rungostakin!? Tai ehkä se suurin muutos saadaan aikaan objektiiveilla, kun niitä on kuitenkin niin moneen lähtöön: laajakulmalla saa laajakulmaa, macrolla lähikuvaa jne. Riippuen mitä haluaa kuvata :) Et siinä mielessä, mutta ymmärrän kyllä sun halun vaihtaa runkoa, eihän munkaan tarvisi vaihtaa, mutta kyllä se 5D silti kiinnostaa kovasti!

   Kiitos ihanan onnitteluista <3 Toivotaan, että opin paljon uutta! Ainakin siellä pitäisi olla motivoitunutta porukkaa, joka innostaa omalla tavallaan :) Suosittelen käymään lyhyitäkin kursseja. Aina niistä jotain tarttuu matkaan ja on muutenkin hauskaa kun samasta asiasta kiinnostuneet kokoontuvat yhteen :)

   Poista
 7. Voi kun saisin aikaiseksi ostettua edes sen ensimmäisen objektiivin. Olen laiska kuvaamaan järkkärillä aina, joten joka kerta kun sitä objektiivia harkitsen se jääkin ostamatta. :) Kiva blogi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kyllä kannattaa ostaa, jos yhtään kiinnostaa, mutta toki ei sitä sitten pölyttymäänkään kannata jättää :))
   Kiitos!

   Poista
 8. Todella kiva postaus, kiitos! Etenkin kun olen itse miettimässä uuden linssin hankkimista niin tässähän tuli monen monta vinkkiä :) Olen miettinyt seuraavaksi linssikseni tätä Tamronin linssiä kun olen kuullut siitä niin paljon hyvää. Joten nyt pitäisi sitten yrittää vaan säästää... ;)

  Kiva muuten, kun kerroit myös, miten ja missä tilanteissa linssejäsi käytät. Varmasti hyvää tietoa monelle aloittelijalle! Ja onnea kouluun pääsemisestä!! Kuulostaa tosi hienolta! :))

  Ihanaa viikonloppua ja hääjuhlia, Cherry!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ole hyvä, kiva jos oli kiinnostava :)
   Sielläkin pahaa linssikuumetta siis, apua ;) Ostopäätöksiä kyllä helpottaisi kovasti se, jos pääsisi kokeilemaan erilaisia linssejä eri tilanteissa! Kuinkahan montaa itsekin tällä hetkellä havittelen enkä edes tiedä minkä niistä ensimmäisenä tahtoisin.. hih. Onneksi nyt täytyy laittaa rahoja ihan muihin juttuihin niin ei tarvitse edes päättää :))

   Kiitos ihana <3 Toivottavasti tästä postauksesta oli hyötyä jollekin!

   Kiitos, juhlat olivat ihanat, kuten häät aina <3

   Poista
 9. Luin tän sun postauksen suurella mielenkiinnolla läpi, vaikka noi kaikki linssijutut mulle vähän hepreaa vielä onkin!:) Nyt kun mulla on vihdoin aikaa, olen alkanut opiskelemaan noita kameran asetuksia, meinaa vaan tulla aika ajoin kuvailemasi kaltaisia epätoivon hetkiä kun ei onnistukaan vaikka haluaisi!:D Ja paljon onnea muru tosta koulujutusta, kuulostaa älyttömän mielenkiintoiselta! Ja siltä, että toteutat yhtä pitkäaikaista haavettasi, osuinko oikeaan?;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, että pidit ja oli mielenkiintoinen! Pitäis varmaan tehdä enemmänkin tämmöisiä sitten kun taas on asiaa :)
   Ja jee, kyllä ehdottomasti kannattaa opetella mitä sieltä kamerasta löytyy, vaikka lukis yhden sivun manuaalista päivässä. Tiedän, se voi olla tylsää, mutta toisaalta sitä lukiessa saattaa ajatella, että "jaa tämmöinenkin kamerastani löytyy!". Ja tietysti monet valokuvauskirjat on täynnä noita perusasioita ja vinkkejä. Kirjastosta saa hyviä opuksia, terveisin tälläkin hetkellä joku 15 lainassa... ;)

   Voi kiitos ihana onnitteluista <3 Eihän tuosta nyt mihinkään ammattiin valmistu, mutta kuitenkin uskon, että sieltä saa paljon vinkkejä, neuvoja ja kaikkea uutta. Hih, taidat olla ihan oikeassa ;) Valokuvaus saa ihan perhoset leijailemaan mahan pohjassa!

   Poista
 10. Aivan mielettömän ihanaa Cherry, onnea opiskelupaikasta! :) Sinun kuviasi on aina niin ilo katsella, kauniiden kuvien katselu saa aina hyvälle mielelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihana Maija <3 Tosi ihanaa saada tämmöistä vaihtelua elämään, vaikka toki ihan töiden oheenhan koulu tulee :) Olet niin ystävällinen, kiitos <3

   Poista
 11. Alkuun onnea kouluun pääsemisestä, kokemuksesta voin sanoa, että tuollainen antaa paljon vaikka viekin aikaa töiden ja kaiken muun ohella.

  Olipa ihana postaus ja tuon aloittelijan turhautumisen (lue tuskan) kyllä tunnistan. Oma visio kuvasta ja lopputulos ei aina oikein kohtaa. Itse olen ollut todella kärsimätön opiskelija ja ennen omaa blogia harrastus oli hieman on/off. Nyt olen saanut enemmän irti kuvaamisesta ja muutama kuukausi sitten vaihdoin Olympuksen e-420-digijärkkärin Nikonin d5100-järkkäriin. Muutoksen myötä opiskelu on ollut helpompaa, kun uusi kamera on merkittävästi valovoimaisempi ja myös tarkennus on aivan eri tasolla.

  Nyt sitten olen myös innostunut uusista putkista ja ensimmäisenä hankintalistalla normaaliobjektiivi, joka onkin listan edullisin hankinta. Kummallista tosiaan, kuinka niitä puutteita sieltä kameralaukusta löytyy ja lista kasvaa harrastuksen myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Netta! Se onkin ainoa huoli, että miten jaksan kaiken vuorotyön ohella, mutta katsotaan.. Kyllä valokuvaamisesta saa virtaa, että sillä mennään :))

   Tosi mahtavaa, että pidit postauksesta. En oikein tiennyt mitä lähtisin kirjoittelemaan, mutta kirjoitin sitten sitä mitä tuli mieleen, kuten aina :) Valokuvaukseen liittyen voisi kyllä niin monenlaista kirjoitella, mutta vähän ujostelen, kun en ole kuitenkaan mikään ammattilainen. Se aloittelijan tuska on vielä niin tuossa nurkan takana ;)
   Voi kun sitä aina osaisikin ottaa juuri sellaisia kuvia, joista uneksii! Tai kunpa sitä olisi loputon ideasato päässä kokoajan ja ylipäätään tietäisi mitä haluaa havitella! Blogi on ihana, helppo paikka julkaista räpsyjään, joita ei tarvitse niin kovasti pohtia, ellei sitten halua pitää yllä jotain tiettyä tasoa. Ainakin tulee kuvattua melkein joka päivä!

   Onnea uudesta kamerasta! Se on mahtavaa, kun huomaa eron laadussa. Kummasti motivoi kuvaamaan lisää :)
   Voi ei...täällä unelmoin tällä hetkellä ainakin viidestä linssistä... Koskahan se päivä tulee, että niistä jonkun saan :))

   Poista
 12. Hei Cherry! Piti kommentoida että minäkin ostin viikonloppuna ensimmäisen järkkärini koskaan, Nikon D5100, ja olen niin intopiukeena tästä uudesta kamerasta ettei ole tosikaan. Ymmärrän linssikuumeesi niin hyvin. Tulin hankkineeksi kameran kaveriksi normaali ja kauko-objektiivit. Nyt kun luin tän sun postauksen, ja varsinkin katsoin kuvia leppäkertusta, niin mähän huomasin tarvitsevani myös makro-linssin samantien :))) Kalliiksi tulee tää harrastus, joten pitää muistaa joku maltti linssikaupoilla. Hiljakseen hyvä tulee. Sulla on muuten aina tosi kauniita kuvia täällä, varsinkin kaikki lähikuvat. Onnittelut kurssille pääsystä, olet siellä varmasti just oikeassa paikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, onnea Linda uudesta kamerasta! :) Mun mielestä valokuvaus on paitsi hauska, myös tosi hyödyllinen harrastus sillä kuka nyt ei haluaisi tallentaa ihania hetkiä ja katsella vuosien päästä vanhoja kuvia !
   Niin ja linssikuume... se on kova eikä tunnu hellittävän, vaikka saisit kasan uusia linssejä kotiin! :)) Makron tarvit kyllä ennemmin tai myöhemmin, jos pidät pienistä yksityiskohdista tai luonnon aarteiden kuvaamisesta! Kallista, mutta ihanaa <3

   Kiitos ihanasta kommentistasi <3

   Poista