Karmaisevin hedelmä.

Selailin vähän vanhoja valokuvia koneelta ja huomasin muutaman hilpeyttä herättävän otoksen Bali-kansiossa.
Itse kun pääsen matkustelemaan melko harvoin niin välillä tykkään kokeilla kaikkia uusia juttuja. Näin kävi tälläkin kertaa Balilla, kun ajellessamme ristiin rastiin olin laittanut merkille tämän hassunnäköisen hedelmän. Sitä myytiin useissa kojuissa pitkin Balia ja mietin, että mikä se mahtaa olla ja miltä se voisi maistua. Kysyinkin meidän kuskilta, että kannattaisiko sitä kokeilla ja kuski oli ehdottomasti sitä mieltä, että pysäytetään auto ja Cherry käy ostamassa yhden Durianin ;)

Näin siis teimme ja tämä ihme piikikäs kaveri sylissä matkattiin hotellille herkuttelemaan.
Tai no, ainakin luulin niin.


Myyjä oli ystävällisesti leikannut durianin kirveen kokoisella veitsellään neljään osaan, joten päästiin uuden tuttavuuden kanssa heti tuumasta toimeen.
Ensimmäinen järkytys taisi olla hedelmän ulkonäkö. Olenko ainoa, jonka mielestä se näyttää ennemminkin hassunmallisilta aivoilta kuin superherkulliselta hedelmältä?


Taksikuski oli kuitenkin kehunut duriania niin, ettenhän voinut ulkonäön haitata herkuttelua. Mutta mitä vielä, hajukin oli aivan karmaiseva! Kuinka monta sellaista ruokalajia tulee mieleen laittaa suuhun, joka haisee aivan kamalalta?
Silli.. No, en syö kuulkaa sitäkään.
Durian on kyllä ihan omaa luokkaansa.. En osaa sanoa mille se haisee, mutta mitä kauemmin sitä haistelee, sen vähemmän sitä hajua kestää.

Päässä pyöri ajatus, että ruokaa ei saisi heittää roskiin. Ja sitäpaitsi hotellin henkilökunta oli jo nähnyt, että kannettiin hedelmä villamme terassille (ihmettelen, että antoivat), joten pakko sitä oli maistaa. Otin haarukalla vähän, kun ei meillä muitakaan aseita ollut. Taisin maistaa sitä ehkä herneen verran ja enempään en pystynyt. Aivan järkyttävää :D
Yritin saada makua suusta ja nenästä pois kaikilla keinoilla, mutta tuntui, kuin olisin juuri syönyt kuolleen rotan.

Mies ei muistaakseni suostunut edes maistamaan, joten siinä me sitten pönötettiin yhden durianin kanssa ja mietittiin, että minne sen voisi säilöä. Koska en todellakaan halunnut sitä sisälle villaan mätänemään (mädän durianin haju olisi jo varmasti ylittänyt kaikki maailman hajut yhteensä) ja ajateltiin sen keräävän kaikki murkut yhdessä sekunnissa terassillemme, oli meidän pakko kiikuttaa se hotelli-isännälle ja nöyristellen todeta, että ei meistä raukoista ollut sen syömiseen. Henkilökunta ei tietenkään voinut ymmärtää, että heitämme noin hienoa ruokaa pois, joten luultavasti söivät sen itse jossain takahuoneessa ;)


Koin vielä yhden herkullisen hetken durianin kanssa, kun ruokakaupassa annettiin vaihtorahat karkkeina (siis hilut) ja seasta löytyi duriankarkkeja. Oli ihan pakko maistaa, kun en uskonut, että se nyt niin pahaa voisi olla. Karkki hyvänen aika!
Mutta kyllä vaan, aivan yhtä kamalaa, joten uskottava oli, ettei tämä hedelmä ollut eikä tule olemaankaan minua varten :))

Anthony Burgess on by the way kuvaillut kokemusta sanoilla ”kuin söisi vadelmahyydykettä huussissa”

Jos tämän postauksen jälkeen vielä uskaltaudut maistamaan durianin niin ehdotan, että etsit käsiisi vaikka durianjätskiä tai durianmehua, jolloin kokemus saattaa olla hitusen miellyttävämpi. Jos et nimittäin pidä niistäkään niin tuskin kannattaa kokonaiseen hedelmään tuhlata rahojaan ;)

Ainiin ja sen verran pahalle se haisee, ettei duriania oikeasti saa viedä julkisiin kulkuvälineisiin, hotellihuoneisiin tms. Enkä kyllä suosittele pussailemaankaan ketään, jos olet päättänyt kaikista hurjista jutuista huolimatta sitä syödä..

Jännintä tässä kaikessa on ehkä se, että toiset jäävät durianiin oikeasti koukkuun ja syövät sitä kuin suurinta herkkua! :P


20 kommenttia:

 1. Tää oli tosi hauska:)!! En ole koskaan kyseistä hedelmää maistanut ja taitaa jäädä maistamattakin. Ulkonäkö sisältökin näytti hmm.epäilyttävältä:D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, oli kyllä hauska juttu koko hedelmä :) Kai siitä oikeasti joku tykkääkin! Mut jotenkin ei nyt lunastanut paikkaansa mun lempparihedelmien joukosta ;D ps. kirjoitan sulle tänä iltana :)) <3 <3

   Poista
 2. Kerran samassa huoneessa joku söi duriankarkin. Oli pakkoa poistua yökkien, haju oli aivan järkyttävä. En taida minäkään kuulua ko. hedelmän ystäviin :)

  VastaaPoista
 3. Meillä on muutamissa Aasian kohteiden hotellien hotellikirjassa ollut oikein erikoismaininta Durian hedelmästä, lähinnä ettei sitä saa missään nimessä jättää hotellihuoneen roskikseen.. Haju on sanoinkuvaamattoman ällöttävä. Muistaakseni näin on ollut ainakin Vietnamissa ja Malesiassa.

  Hauskan näköinen hedelmä, mutta siihen se sitten jääkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu en ihmettele, ettei sitä saa jättää roskikseen, kun on kuulemma tuulettamallakin tosi vaikea saada hajua pois :) Onneksi meillä on monta muutakin hedelmää, jotka oikeasti myös maistuvat hyviltä ihan joka kerta !

   Poista
 4. Huh, kuulostaa hurjalta hedelmältä! Ulkonäkö on aika vinkeä. :) Ehkä tuosta kuoresta saisi kuivaamalla jotain kivaa? Jos vain kestäisi sitä hajua siihen asti. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vaan :D En tiedä lähteekö se haju íkinä, edes kuivattamalla, joten parempi ehkä katsella vaan toisten hedelmien suuntaan :))

   Poista
 5. Samat Durian-kokemukset täälläkin. Hong Kongissa törmäsin siihen kaupassa ja ostin hotelliin kun sitä niin kovasti kehuttiin. Pelkkä haju oli ihan kamala eikä makukaan ihan makuhermoja hivellyt. Miehelle taas hedelmä oli tuttu ja hän popsi sitä iloisesti poskeensa. Ja olipa ihanaa kun koko huone tuoksui Durianille... Onneksi muut hedelmäkokeilut olivat sitäkin onnistuneempia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä niin jännä miten eritavalla ihmiset maistaa ruokia! Toinen rakastaa ja toinen inhoaa :) Tosiaan, onneksi on muitakin hedelmiä, joista maistella. Vielä on vaikka mitkä kokeilematta!

   Poista
 6. Hassua, en oo koskaan kuullutkaan moisesta hedelmästä, vaikka Aasiassa on tullut muutamana otteeseen matkattua.
  On kyllä kiehtovan näköinen hedelmä. Ja kyllä alkoi kiinnostaa että miltä se haisee, maistaa en ehkä uskalla enää sun vakuuttelujen jälkeen .)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se sattuu sun silmään ens kerralla, kun matkustelet Aasiassa kun nimikin on nyt tuttu :) Heh, mutta päätä itse kannattaako kokeilla ;)

   Poista
 7. On kyllä sangen erikoisen näköinen hedelmä :D Voi olla että jäisi multa syömättä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin :D Mutta jostain syystä sitä oli pakko päästä maistamaan. Voi mua kun menin uskomaan paikallisen vakuutteluja :D

   Poista
 8. Kokeiltu jäätelönä. Ei auta, aivan yhtä kamalaa :)

  VastaaPoista
 9. Juuei... ajatella, että joku joskus on keksinyt, että tuossahan on hyvä ja ravitseva hedelmä...!! Huh! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin sitä mekin mietittiin :D Miten mehevä ja herkullinen... No, mutta makuasioita makuasioita :D

   Poista
 10. Jossain ruokaohjelmassa oli kerran tästä, ällöttävältä se kuulosti jo silloin :D

  VastaaPoista
 11. Eikös tämän kyseisen hedelmän tuominen joihinkin Aasian maihin ole jopa kiellettyä :D Näin muistelen jostain lukeneeni. Näin kyllä (ja haistoin) näitä itsekin viime kevään Aasian tripillä, mutta maistamaan en kuitenkaan rohjennut!

  VastaaPoista