Lukemista vuonna 2011.

"Sieppaajalle minä olin helppo tapaus. Hän oli 172cm pitkä, minä vain 150cm. Olin lihava ja muutenkin hidas. 
Koko välikohtaus kesti vain pari sekuntia.
Samalla hetkellä kun autonovi sulkeutui takanani, tajusin että minut oli siepattu ja että luultavasti kuolisin.
Mielessäni pyöri uusia kysymyksiä. Aikooko hän vaatia lunnaita, kuka ne maksaa, mihin hän vie minut, mitä kello on nyt."

Hämmästelin itseäni, kun eksyin tässä yksi kerta selailemaan kirjaston sivuille vuoden 2011 lainaushistoriaani. 
Lukemani kirjat eivät nimittäin olleet ihan siitä keveimmästä päästä! Kaiken lisäksi suurin osa lukemistani tarinoista oli tositapahtumiin perustuvia eli joku on joutunut kokemaan ne, minä sentään vain luin niistä :/

"En tiedä miten olisin reagoinut, jos olisin aavistanut, että huoneesta tulisi 3096 yöksi minulle sekä turvapaikka että vankila. Nyt jälkikäteen ymmärrän, että heti kun tiesin joutuvani viettämään tuon ensimmäisen yön tyrmässä, käynnistyi mekanismi, joka todennäköisesti pelasti henkeni, mutta oli myös vaarallinen.
Mikä vielä äsken oli tuntunut uskomattomalta, oli nyt tosiseikka, olin vankina rikollisen kellarissa enkä ainakaan sinä päivänä pääsisi vapaaksi. Nyt tiedän, että tuolloin taannuin sisäisesti. Kymmenvuotiaan tytön mieli palasi neli- tai viisivuotiaan pikkulapsen tasolle. Lapsen, joka suhtautuu ympäröivään maailmaan itsestään selvyytenä."

Vaikka kauheuksista on aina kauheaa lukea, ne myös kiinnostavat erityisen paljon. Tieto siitä, että kirja on kirjoitettu tositapahtumien pohjalta, vie kaiken lukeman aivan eri tasolle, vaikka myönnettäköön, että fiktionkin kanssa löydän itseni useasti varsin tarinaan uppoutuneena.

Yksi parhaista viime vuonna lukemistani kirjoista oli ehdottomasti Natascha Kampuschin 3096 päivää, jota muistaakseni jonotin kirjastosta useita kuukausia. 

"Sieppaajan rooli hänen omassa maailmassaan vaihteli salamannopeasti. Yhdellä hetkellä vaikutti siltä, että hän halusi tehdä pakkovankeuteni kellarissa mahdollisimman mukavaksi. Seuraavalla hetkellä hän taas näki minut vihollisena, joka uhkasi hänen henkeään. Olin joutunut mielipuolen uhriksi, ja muuttunut pelinappulaksi hänen sairaassa maailmassaan."

Tekstit kirjasta 3096 päivää - Natascha Kampusch

kuvat googlen kautta

Natascha Kampuschin lisäksi ahmin muun muassa Sarita Skagnesin Vain Tytär - kirjan. Se olikin aivan huikea kirja, joka sai vuorotellen vihaiseksi siitä, miten naisia kohdellaan, ihmettelemään miten erilailla eri kulttuureissa voidaan toimia ja onnelliseksi siksi, että päähenkilö osoitti mieletöntä rohkeutta kaiken kokemansa jälkeen. 

Luin myös pari "Auschwitz-kirjaa", joista ensimmäisenä Anne Frankin päiväkirjan, joka oli jo vuosia roikkunut lukulistallani. Sen jälkeen ystäväni suositteli lukemaan myös Fania Fenelonin Auschwitzin tyttöorkesterin, jos aihe yhtään kiinnostaa... No, aloitinpa tämän jälkeen vielä kolmannenkin aihetta käsittelevän kirjan erään suomalaisen näkökulmasta kirjoitettuna, mutta se oli niin järkyttävää luettavaa, että jäi muutaman kymmenen sivun jälkeen kesken.

Muisto tyttärestäni (Kim Edwards) tarttui käteeni jostain kirjaston esittelypöydältä ja pidin kyllä kirjasta, vaikka se olisi ihan hyvin voinut olla vaikka sata sivua lyhyempi. 
Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja oli harvoja suomalaisia, jotka löysivät yöpöydälleni viime vuonna. Tämä kuuluu aivan eri kastiin kaikkien edellä mainittujen kanssa ja toi toivottua vaihtelua kaiken kurjuuden keskelle, vaikka ei niin kovin positiivinen ole varsinaisesti itsekään :)) 

Tänä vuonna ehdinkin lukea yhtä jos toista pitkien työmatkojeni ratoksi vakiopaikallani bussin takapenkillä. Ehkä voisin kuitenkin valita kevyempiä kirjoja ja keskittyä vuorostaan vaikka chick litiin tms.. ;)

Tässä vielä omat tähteni kirjoille, jotka näköjään kaikki pärjäsivät aika hyvin..

* 3096 päivää - Natascha Kampusch ★★★★★
* Päiväkirja Anne Frank ★★★★
* Muisto Tyttärestäni - Kim Edwards ★★★¹/²
* Auschwitzin tyttöorkesteri - Fania Fenelon ★★★★
* Mielensäpahoittaja - Tuomas Kyrö ★★★★
* Vain tytär - Sarita Skagnes ★★★★★16 kommenttia:

 1. Minä tykkäsin ihan mielettömästi tuosta Mielensäpahoittajasta! Luin sitä aina yhden luvun kerrallaan, se ei ehkä toimisikaan kovin hyvin niin, että sitä lukisi kuin normaalia romaania. Vai mitä mieltä olet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Itse taisin muuten lukea samalla tavalla aina pari lukua kerrallaan, kun tuo oli yöpöydällä ja tuli luettua vain hetki ennen unen tuloa :) Oli kyllä hauska kirja, jos tuommosesta huumorista yhtään pitää ;)

   Poista
 2. Hauska sattuma, että olen itse lukenut nuista kirjoista neljä ihan lähi aikoina. Kaikki holokaustiin ja Toiseen maailman sotaan liittyvä kirjallisuus kiinnostaa jostain syystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Ollaan oltu sitten ihan samanmoisissa maailmoissa tässä viime aikoina :) Nuo kirjat on hirveän mielenkiintoisia, mutta jossain vaiheessa piti vaan saada lukea jotain ihan muuta välissä :) Onneksi maailma on kirjoja pullollaan. Voi hitsi, miten tässä ehtii lukea kaikki ihanat kirjat!

   Poista
 3. Jos tykkäät tositarinoista ja naisten tarinoista suosittelen ehdottomasti lukemaan "the midwife" -kirjan (en tiedä onko suomennettu :()Jennifer Leen kirjoittama. On ehdottomasti parhaita kirjoja, mitä olen lukenut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos vinkistä! Todellakin pidän juuri tuommosista kirjoista :) Täytyy laittaa heti nimi muistiin niin haen sitten kun tuo järjetön kasa on luettu ;) Miten niin hamstraan kauhean kasan kirjoja kotiin ja hyvä kun ehdin muutaman lukea kuukaudessa..

   Poista
 4. Pitääkin ehdottomasti lukea tuo Natascha Kampuschin 3096 päivää. Mielensäpahoittaja oli minustakin hauska, vaikkakin hieman erilainen kirja mitä yleensä luen. Toimii hyvin juurikin muutama luku kerrallaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue ihmeessä! Onhan se aivan älytöntä, että tuommoista tapahtuu (ja miten paljon mistä me ei edes tiedetä..) ja se, että siitä voi selvitä. Aika vaikuttava kirja ja pulssi nousi ainakin viimeistään pakovaiheessa aika korkeelle!
   Kyllä, muutama luku kerrallaan Mielensäpahoittajaa toimii varmasti kaikkein parhaiten! :) Oli kyllä tosi erilainen kirja, mutta sen verran ohut ja erilaisesti hauska, että kepeästi tuli luettua.

   Poista
 5. KIva saada kirja vinkkejä! Mulla on myös toi muisto tyttärestäni, mutta se taitaa odottaa jossain hyllyn perällä. Pitäisikin tässä saada päätäokseen yksi niistä lukuisista kirjoista jotka on meneillään keskes, että saisi antaa siskolle takaisin Suomeen vietäväksi. Muuten jos haluat jotain "välimaasto"lukemista, kannattaa kokeilla Jodi Picoultin kirjoja, niitä en ole tosin koskaan lukenut suomeksi, en tiedä löytyykö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olekaan pitkään aikaan vinkannut mitään kirjapuolelta, joten välillä tämmöistäkin :) Heh, sielläkin ilmeisesti sitä vikaa, että aloittaa liian monta kirjaa samaan aikaan eikä saa niitä sitten loppuun. Nyt olen yrittänyt keskittyä vain yhteen tai korkeintaan kahteen kerrallaan ja hyvin on toiminut ;) Kiitos ihana vinkistä, laitan nimen muistiin :)

   Poista
 6. Auscwitzin tyttöorkesteri oli loistava, luin sen joskus teininä, jolloin luin kaikki keskitysleirikirjat, jotka käsiini sain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Vaikuttava kirja ja uskomaton selviytymistarina, joka kannatti lukea :)

   Poista
 7. Kiitos vinkeistä! Pitää ehdottomasti lukea näitä :) Jos kaipaat kevyempää lukemista, niin suosittelen Eve Hietaniemen Yösyöttöä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain <3 Ja kiitos itsellesi vinkistä myös, mutta tiedätkö olen tainnut jo lukea sen! :)) Hih.

   Poista
 8. Mikä se kesken jättämäsi kirja sitten oli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ootappas.. nyt pitää ihan mennä lunttaamaan.. Se oli Kaasukammion varjossa - Oskar Reponen. Täytyy jatkaa se loppuun sitten kun tässä on muutama kevyempi kirja luettu välissä :)

   Poista