Comojärvellä..ja vähän muuallakin.

Lauantaiaamuna kaikki pomppasivat nopeasti sängystä aamupalalle. Edessä oli mahtava ja odotettu päivä! Vaikka Milano oli aurinkoinen ja mielenkiintoinen, olen tosi kauan odottanut pääseväni Italian järville. Comojärvi on Italian kolmanneksi suurin järvi Gardajärven ja Maggiorejärven jälkeen. Meillä oli vain yksi päivä aikaa, mutta sen aikana ehdin ihastuksissani tuijotella järvelle tuntikausia.

Rautatieasemalta me vuokrattiin iso yhdeksän hengen auto, jotta kaikki mahtui samaan kyytiin. Se olikin just passelin kokoinen Comojärven serpentiiniteille ;))

Matka Milanosta Comoon kesti ehkä tunnin verran (?) ja kaikki odottivat the järven näkemistä kuin kuuta nousevaa. Korkeat vuorten rinteet näkyivät jo kauaksi ja viimein itse järvikin pilkotti näkyviin. Se oli niin upea, että kuvaaminen oli pakko aloittaa jo auton ikkunasta vauhdissa!
Comon kaupungista me ajeltiin ihan vaan läpi ja katseltiin ihmisvilinää. Kukaan ei ollut taaskaan ehtinyt tutkia sen enempää matkaoppaita, kuin Milanossakaan. Itse olin sattumoisin lueskellut jotain naistenlehteä muutama päivä ennen matkaa ja silmiini osui pieni juttu Milanosta & Comojärvestä. Lehdessä luki, että Bellagio olisi yksi kauneimmista kaupungeista Comojärvellä, joten suuntasimme suoraan sinne!Tosin, matkalla pysähdyttiin vähän ottamaan kuvia ja tietysti kilistämään Comon kunniaksi!

Oltiin muuten ensimmäistä kertaa noin isolla porukalla matkoilla ja oli tosi hauskaa huomata pieniä ryhmämatkoihin liittyviä juttuja. Ehkä kaikkein eniten pinnalla oli se, että ihan kokoajan jollain seitsemästä oli vessahätä! :D Siihen kun vielä lisätään se, että seuraavasta hotellihelpotuksesta ei ole mitään tietoa niin porukkakahan käy siellä jo ihan varmuuden varmuuden varmuudenkin vuoksi, jos vaikka joutuu pidättämään seuraavat pari tuntia! Heh.

Toinen huomio oli se, että mitä tahansa tehtiin oli siitä aika hidasta päättää. Kun jokaisella on omanlaisensa ruokamaku tai tapa viettää iltaa, niin mielipiteitä mahtuu seitsemään ihmiseen jo melkoinen määrä. Mutta aika hyvin me saatiin luovittua kaikki ruokapaikat. Varsinkin, jos kaikilla on jo kauhea nälkä niin ei kukaan jaksa etsiä jotain täydellistä ravintolaa montaa tuntia. Välillä tuli kyllä seisottua kadunkulmassa, että mennäänkö nyt oikealle vai vasemmalle, ja miehet vastusteli huumorityyliinsä naisten shoppailua vähän niinkun kokoajan ;)


No mutta takaisin Comojärvelle.
Yllä olevassa kuvassa näkyy kaunis pieni kaupunki eli Bellagio.
Comojärvihän on Y-kirjaimen muotoinen ja me ajettiin Comosta, joka sijaitsee aivan toisen sakaran päässä, kohti Bellagiota, joka taas löytyy sakaran lopusta, siitä mistä toinen sakara lähtee eriämään :))

Tämäkin ihana kaupunki oli täynnä vanhoja rakennuksia pitkin vuoren rinnettä. Kaikki oli värikästä, vähän ylellistäkin, mutta sopivan rosoista. Aivan loistava paikka viettää lemmenlomaa tai sit tämmöisille haaveilijoille, jotka kulkis vaan päiväkirjan ja kameran kanssa pitkin kapeita katuja ja hyräilis mennessään..
Vesi oli kirkasta, kuten näette.. Mitkä mahtavat maisemat järveltä olisikaan! Sinne pääsee muuten laivalla tai vaikka George Clooneyn veneellä... No, toinen vaihtoehto vaatinee pienimuotoisia suhteita. Mutta joka tapauksessa, George-komistuksella on Comojärvellä Lagliossa aikamoinen villa omistuksessaan.. Saattaapi olla, että juuri sinne katseemme kantoi järven toisella puolella ajellessamme.Kuljeskeltiin pitkin Bellagion katuja ilman päämäärää ja kuvailtiin toisiamme, kaupunkia ja elämää minkä ehdittiin. Paikka oli jotenkin mystisen mielenkiintoinen.. Siellä ei ollut kovin paljon ihmisiä, koska oltiin aika aikaisin liikkeellä ja toisaalta mikään pahin turistiaikakaan ei vielä ollut käynnissä. Kapeat kadut olivat täynnä pieniä putiikkeja, jossa katseltiin kauniita purjevenepienoismalleja ja nahkalaukkuja. Mikä paikka olisikaan omistaa tuolta pieni kesävilla.. Ylempänä saisi olla jo aivan rauhassa. Alempana talot onkin rakennettu niin tiheään, että hyvä kun parvekkeet mahtuu paikalleen :)Löydettiin suloinen, pieni ruokapaikka, joka oli täynnä paikallisia, henkilökunta todella ystävällistä ja ruoka erittäin maittavaa. Osasin tilata ruokani hienosti italiaksi: uno lasagna, grazie ;)

Saatoin myös näpistaa hieman liikaa parmesaania lasagneeni (otin kuvan ennen sitä ;))Matkoilla kiinnitän huomiota aina pieniin yksityiskohtiin isojen asioiden lisäksi. Rakastan kaikkia seinäkoukeroita, parvekkeiden kaiteita, ovenkahvoja, katukylttejä..
Luulen, että Euroopassa on aika monta loistavaa, vanhaa kaupunkia käymättä vielä minulla ;)
Tiedättekö mitä myös rakastan!
Kukkia.. kyllä...hyvä arvaus.
Mutta aivan yhtä paljon huokailen myös sypressien perään! Oih. Sekoaisin varmaan jossain Toscanan maaseudulla..
Ja oliivipuut.. Nekin vielä.Eikö Bellagio ollutkin kaunis?

Muutaman tunnin päästä suuntasimme jälleen autolle vatsat täynnä ja suut hymyssä - tänne pitää päästä vielä joskus uudelleen!Jatkoimme matkaa serpentiiniteitä pitkin ja täytyy kyllä nostaa kuskillemme hattua. Vaikka hänellä on kokemusta vieläkin isompien ajoneuvojen ajamisesta, niin ehkä näin kapeilla teillä tulee harvemmin ajeltua. Jokaisen mutkan kohdalla pulssi nousi, kun ei ollut mitään tietoa onko vastaan tulossa auto tai moottoripyörä tai mahdutaanko edes samaan aikaan kapeimmasta kohdasta. Tosin, kuski taisi olla meistä se rauhallisin kaveri.. en tiedä miten monta paniikkikirosanaa suustani nimittäin pääsi.

Kerran piti peruuttaa sillä mikäs laki se nyt juuri pitikään taas huolen siitä, että juuri siinä kaikkein kapeimmassa kohdassa kaksi suurta autoa kohtaa.
Lisäksi moottoripyöräilijät ilmeisesti ajattelivat omistavansa tien ja ajelivat ihan miten sattuu, mutta hengissä selvittiin ja maisemat oli silti aivan upeat :)

Yllä olevat pari kuvaa on otettu jo hyvän matkaa Bellagiosta eteenpäin. Vastarannalla näkyvä kaupunki lienee Lecco.

Koska päivää oli vielä jäljellä ja nälkä kasvaa syödessä, kuten totesin aikaisemminkin, sai etupenkin pariskunta mieleensä, että mitäs jos ajeltais vielä jonnekin! Takapenkeiltä ei vastalauseita kuulunut, joten matkattiin vielä päivän lopuksi kohti Bergamoa!
Kenelläkään ei ollut mitään tietoa siitä, mitä Bergamosta löytyy. Heiteltiin ilmaan kaikenlaisia arvauksia mistä Bergamo voisi olla tuttu. Linna ja luostari sai aika hyvin pisteitä. No, en tiedä löytykö sieltä nyt loppujen lopuksi varsinaisesti kumpaakaan ;)


Bergamoon saavuttuamme huomattiin lähes välittömästi, että korkealla vuorenrinteellä näkyi paljon vanhoja rakennuksia ja päätimme lähteä selvittelemään mitä sieltä löytyy. Ilmeisesti näytettiin sen verran eksyneiltä, että eräs, by the way erittäin tyylikkäästi pukeutunut, naishenkilö pysähtyi kysymään tarvitaanko mahdollisesti apua. Nainen kertoi, että juurikin ylhäällä vuorenrinteellä on Bergamon paras paikka, vanhakaupunki, ja sieltä löytyy lukemattomia ravintoloita ja putiikkeja, joten kannattaa katsastaa! Ehdittiin just kiipeämään jyrkkä mäki ylös, kun aurinko ilmoitti nukkumaan menostaan.
Ylhäältä katsottuna ei se Bergamokaan mikään ihan pieni paikka ollut!Vanhan kaupungin muurien sisäpuolelta löytyi todella toinen toistaan ihastuttavimpia pieniä putiikkeja vaatteineen, juustoineen, leivonnaisineen.. Loistava paikka kaikille herkkupepuille!


Bergamon jälkeen hurautettiin takaisin kohti Milanoa ja käytiin viimeisen kerran syömässä koko porukalla. Sunnuntaiaamuna osa lähti kotia kohti ja osa jäi vielä shoppailemaan Corso Buenos Airesille. Illalla lento lähti seitsemän aikaan kohti Suomea ja yöllä oltiinkin sitten jo omassa sängyssä.

Voin kertoa, että kolmessa yössä pääsee niin hyvin pois arjesta ja kaikesta kiireestä. Noinkin lyhyellä lomalla voi nähdä ihan valtavasti paikkoja ja menettää sydämensä yhdelle jos toiselle kaupungille. Suuressa porukassa matkustettaessa oli paljon hyvää, kuten esimerkiksi se, että olo oli kokoajan todella turvallinen, kun kaikki katsovat toistensa perään. Myös auton vuokraaminen oli hyvin halpaa, maksoimme lauantaista n. 35 euroa/hlö bensoineen. Toki juna Comolle olisi tullut paljon halvemmaksi, mutta luulen, että autolla näkee enemmän ja juuri ne paikat, jotka haluaa. Autonkin saa halvemmalla, jos sen varaa ajoissa.

Ehkä tullaan reissaamaan tällä kokoonpanolla vielä uudelleenkin Italian suuntaan :)


12 kommenttia:

 1. Upeita kuvia! Bergamo oli itsellenikin yllätys, koska olin aina ajatellut sen olevan pieni kaupunki josta vain jatketaan matkaa lennon jälkeen. Mutta sehän olikin iloinen yllätys, varsinkin juuri tuo vanha kaupunki. Myös ihan mukiinmenevät shoppailumahdollisuudet löytyivät ostoskadulta :) Voisin suositella reissukohteeksi Cinque Terren upeaa aluetta Ligurian rannikolla..idyllisiä kyliä, henkeäsalpaavia maisemia,luontoa, merta. Varmaankin kaunein paikka, missä olen koskaan käynyt. Ranta- ja vaellusloma sopivassa suhteessa. Ja jos vaeltelu ei kiinnosta, niin saman matkan kylästä toiseen voi taittaa junalla :)

  T:Manna

  VastaaPoista
 2. Ihana postaus. Pääsi oikein fiilistelemään Italiaa ja Comojärveä. :)

  VastaaPoista
 3. Ihana, kun olet jakanut matkakertomustasi! Olen menettänyt sydämeni Italialle - ensimmäinen matkani (työ/kurssi sellainen) Italiaan suuntautui Lago Maggiorelle ja Stresan kaupunkiin. Ihastuin paikkaan ihan silmittömästi! Tuntui kuin olisin ollut paratiisissa. Milanossa vietin pitkän viikonlopun. Hienoja paikkoja sielläkin, mutta kyllä tuo Lago Maggiore saa vieläkin huokauksia aikaan. Jospa tässä vielä sinne pääsisi uudestaankin. Kuin myös Como-järvelle. Ihana fiilistellä kuviesi kera :)

  VastaaPoista
 4. oi oi oiiii cherry minkä teeetiiit!!! kaaamee matkakuume tulee :D

  VastaaPoista
 5. Jäin pitkäksi aikaa katsomaan veneilijäkuvaa, se oli niin kaunis :).

  VastaaPoista
 6. Manna: Kiitti!
  Oih, kiitos. Uskon kyllä joka sanan. Mitä nyt nopeasti googletin (enkä varmaan kuvista nähnyt mitään sellaista, mitä livenä voisi nähdä..) niin tuolla on ihan pakko päästä käymään! Voi olla, ettei tahdo enää kotiin ollenkaan ;) Ja vaeltelu kuulostaa ihanalta <3 Nyt jään sitten haaveilemaan..

  Varpunen: Kiva, että tästä oli iloa :) <3

  VastaaPoista
 7. Meitä oli Sri Lankassa vain neljä, ja noita ongelmia oli! :) Saati jos olisi ollut seitsemän, huh!

  Mielettömiä maisemia, ja järvi tosiaan on kaunis.

  VastaaPoista
 8. Tarja: Oli kiva jakaa :) Kerrankin, kun on jotain muitakin nurkkia kuvattuna, kuin vain näitä omia täällä Espoossa :))

  Uskon, että ihastuit paikkaan! Mulle käy ihan mikä tahansa Italian kohde tän matkan jälkeen. Pidin niin paljon ruuasta ja maisemista, että tekis mieli varata jo uudet lennot ;) Milano oli tietenkin vähän erilainen, kun Comojärven kaupungit, mutta omalla tavallaan me tykättiin myös siitä tosi paljon. Se vaikutti helpolta kaupungilta.

  Minna: Hihii, no niin tulee täälläkin :))

  Ronja: Ja vuoret siinä ympärillä oli mahtavat! Mitkä maisemat olla "kalassa" :))

  Ansku: Heh, no sellasta se porukassa on, hyviä ja huonoja puolia ;) Mut kyllä siitä sit opittiinkin.. Ens reissulla kannattaa varmaan vaan rohkeammin laittaa porukka puoliksi, ettei toisen puolen tarvi kokoajan odotella toista.

  Oli huippukaunista <3

  VastaaPoista
 9. Oi, olipa ihana katsoa kuvia tuolta, kun itselläni ja perheelläni on kesällä mennä juuri tuonne Comojärven seuduille viikoksi!
  Osaatko sanoa, tuleeko paikalla viihtymään myös 16- ja 13-vuotiaat tyttäremme ja 15-vuotias poikamme?:)

  Ainakin odotamme reissua kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka ja kiitos kommentista :)
   Ihana kuulla, että teillä on mahtava reissu edessä todella kauniiseen paikkaan! Viikossa ehditte nähdä ja tehdä varmasti vaikka ja mitä. Koska meillä oli vain päivä aikaa, meni Comojärvellä olo aika pitkälti auton kyydissä ajaessa. Käytiin kunnolla kävelemässä vain Bellagiossa, joka olikin kävelemisen arvoinen paikka. Sen kummemmin aktiviteeteista me ei valitettavasti tiedetä, kun ei meillä olisi ollut aikaa sellaiseen. Jos lapsesi harrastavat valokuvausta niin tuolta löytyy kyllä paljon kuvattavaa. Ruoka on myös ihanaa ja uskoisin, että myös lasten mieleen. Järvellehän pääsee myös laivalla, joka voisi olla hauskaa tekemistä, koska silloin ympäristön näkee vastakkaisesta suunnasta :) Ja luulisi, että lapset lähtee aina mielellään ulkomaille reissuun, vai mitä mieltä olet? :)

   Poista
 10. Moikka! Kirjoittelin sulle meiliin kysymyksiä Milanosta ja Comosta, ja toivoisin tietty pikavastausta. :)) t. malttamaton matkanvaraaja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti MissV postista, yritän vastata sulle yöllä :)) Toivottavasti maltat pari tuntia odotella ;D

   Poista