Sakke, aurinko ja minä.

Eilen oli mitä kaunein aamu! Täysi vastakohta iltapäivälle, jolloin räntää alkoi taas sataa.
Ei, se ei haitannut kyllä yhtään. Oli nimittäin niin hieno päivä, ettette uskokaan!


Puolenpäivän aikaan auto haki Espoon pihasta ja kukas muukaan siellä ratin takana istui, kuin Sakari Majantie.
Ihan peruspäivä siis ;)

Kuten ehkä tiedättekin niin kyse oli Ifolor-kuvakirjakisan pääpalkinnosta, jonka aikaisemmin onnekseni voitin. Olo oli kyllä aavistuksen epätodellinen sillä en minä nyt joka päivä nauti Suomen parhaimpiin kuuluvien ammattikuvaajien seurasta!
Olen vieläkin vähän pöllämystynyt koko jutusta, mistä syystä on hieman vaikeaa laittaa päivää sanoiksi.


Joka tapauksessa ajeltiin siellä ja täällä jutellen valokuvauksesta ja valokuvauksen vierestä. Olin toivonut saavani tietoa ihmiskuvauksesta, jota kovasti tahtoisin oppia lisää. Sakke kertoi ja näytti parhaansa mukaan pieniä juttuja esimerkiksi siitä millaisiin paikkoihin malli kannattaa sijoittaa, jotta valo olisi mahdollisimman kaunis, mitä apuvälineitä ehkä sellaisessa tilanteessa voisi hyödyntää ja miten suht helposti rakentelee itse hyviä taustakankaita tai valoviritelmiä menettämättä koko palkkapussiaan kalliisiin valokuvakankaisiin.
Periaatteessa kaikki on vain luovuudesta ja omasta vaivannäöstä kiinni. Kameran ei tarvitse olla kallein markkinoilta löytyvä malli, objektiiveja voi ostaa aivan hyvin käytettynä vaikka Rajalasta, jossa ne on todettu toimiviksi, ja millään muulla tavalla valokuvauksessa ei voi edistyä ja oppia, kuin kuvaamalla ja harjoittelemalla yhä uudelleen.
Niin ja tärkeintä on tietysti valo, valo ja valo. Sakari itse pitää eniten kuvista, joissa on käytetty mahdollisimman kauniisti luonnon omaa valoa. Silloin ei tarvitse säätää salamoita tai studiolamppuja, kun kaunis auringonvalo tulee suoraan taivaalta, parhaassa tapauksessa vielä ohuen pilviharson läpi.


Rämmittiin vähän Ruoholahdessa sillan alla ja kahviteltiin Akateemisessa höpötellen. Juteltiin paljon ihan muitakin juttuja, omista töistäni, Sakarin opiskeluista, haaveista ja lottovoitoista :)) Jo aikaisemmin puhelimessa puhuessani ajattelin, että näin rentoa tyyppiä saa kyllä hakea! Itse ainakin nautin suuresti sellaisesta seurasta, jossa voi heittää vitsiä ja olla oma itsensä. Siitäkin syystä Sakari on aivan loistava kuvaaja, että hän osaa varmasti olla tilanteessa niin kuin siinä pitää olla, jotta malli tuntisi itsensä rennoksi ja tilanne olisi miellyttävä kaikinpuolin. Oli puhetta myös siitä, miten jotkut kuvaajat eivät välttämättä panosta niinkään kuvaustilanteen rentouteen... Sakarille se on kuitenkin itsestään selvää. Ensin jutellaan ihan muista asioista ja sitten vähitellen kokeillaan, jos vaikka yhden kuvan ottaisi tässä.. ja siitä se sitten lähtee. Kuvaaminen on kuitenkin yleensä ihan kivaa eikä mitään hammasten kiristelyä, vaikka sitä tekisi ammatikseen.


Pitkän kahvituokion jälkeen siirryttiin luontevasti Akateemisen valokuvauskirjojen pariin. Sieltä löytyykin jos jonkinlaista kirjateosta vaikka moneksi tunniksi selailtavaksi. Hassua miten semmoinen aarreaitta on mennyt itseltä ihan ohi :)
Sakari näytti omia suosikkejaan ja kertoi miten kirjoista ja lehdistä voi hyvin hakea oppia potrettikuvaukseen. Selailtiin Vanity Fairia ja eri maiden Voguet. Niistä saa paljon inspiksiä omiin juttuihin ja toisaalta voi vertailla miten esimerkiksi Italian ja Amerikan Voguen kuvat eroavat toisistaan.

Kaiken kaikkiaan aivan uskomattoman hieno päivä! Ei varmasti ole helppoa "laskeutua aloittelijan tasolle" ja yrittää miettiä mitä juttuja kertoisi, kun periaatteessa niin moni asia on ammattikuvaajalle jo itsestään selvää. Sain hyviä vastauksia kysymyksiini ja paljon, paljon ajateltavaa ja pureskeltavaa pitkäksi aikaa.
Voitte varmaan kuvitella mikä harrastus on tällä hetkellä eniten pinnassa!

Sakarin kunniaksi liitin postaukseen kuvia Italian Voguesta sillä en ottanut itse päivän aikana ainuttakaan kuvaa, kun kuuntelin niin intensiivisesti :))

Ja juu, satuin lukemaan tämän kirjoituksen netistä ja olen kyllä samaa mieltä viimeisestä lauseesta: 
Paranee vaan vuosien mittaan! ;)


Kiitos vielä Ifolorille sekä tietysti Sakelle!

Teen myöhemmin jonkinlaisen postauksen ihmiskuvauksesta, kuten aikaisemmin jo lupasin!11 kommenttia:

 1. Kuulostaapa oikein ikimuistoiselta päivältä. :)

  VastaaPoista
 2. Maarit: Nimenomaan sitä se oli, ikimuistoinen varmasti :)

  VastaaPoista
 3. Aika mahtava ja ainutlaatuinen päivä ollut sinulla. Tuosta varmasti ammentaa ideoita ja inspistä vielä pitkään.

  VastaaPoista
 4. Voi Cherry! Hehkutan edelleen tuota ansaittua voittoa! Ihanaa, että tuo aika Sakarin kanssa tuli hyödynnettyä kunnolla - ja huippua, että sait todellakin jutella vapaasti kaikesta mitä mieleen tulee ilman jotain hikistä & nopeaa tuntia jossain ohimennen. Ihan loistojuttu! <3

  Ja Akateeminen..mä niin rakastan sitä koko kauppaa kun saa rauhassa haahuilla siellä yläkerrassa kaikkia kirjoja selaillen ja välillä tuoleilla istuskellen. Huippua! Täytyykin päästä käymään siellä seuraavalla Helsingin reissulla (varmaan tuon maaliskuun alun Kuva&Kamera-messujen yhteydessä).

  VastaaPoista
 5. Teidän päivänne kuulosti aivan mielettömältä! :) Sinä jos ketä ansaitsit tuon päivän! <3

  VastaaPoista
 6. Ihanaa kuulla, että sun päivä oli onnistunut, ja siitä jäi niin paljon käteen!:) Sakke vaikuttaa hyvältä tyypiltä.. Mä oon ite kanssa hiffanut valokuvauksen riemun nyt ihan uudella tavalla, kun sain vihdoin elämäni ensimmäisen "paremman" kameran.. Oon ihan fiiliksissä! Toivoisin, että kerkeäisin kuvailemaan enemmänkin, mutta nyt pääsykoekirjat vie kyllä kaiken ajan:/ Viimeistään sitten kesällä, ahh!:P

  VastaaPoista
 7. Ikimuistoiselta päivältäsi kyllä kuulosti. Ihanaa kun elämässä tapahtuu kivoja asioita jotka piristävät perusarkea. Täytyy vielä kehua miten ihanalta se tekemäsi kuvakirja näyttikään, voitto meni oikeaan osoitteeseen.

  Itse odotan alkukesän Provencen matkaani jonne järkkäri pääsee mukaan :)

  VastaaPoista
 8. Susku: Ihan varmasti! Päivä oli kyllä hieno! :)

  fairy tale: Oot ihana <3 Kiitos kovasti aivan ihanasta kommentista! Ihanaa, kun elät noin mukana :)
  Kuten aikaisemmin kirjoitin, niin vähempikin olisi riittänyt. Mutta sain just sen mitä halusinkin; vinkkejä, juttelua..eikä kiire mihinkään. En todellakaan mennyt tapaamiseen vain itsekkäistä syistä, puhumaan vain valokuvauksesta tai oppiakseni jotain, vaan halusin myös tutustua vastapuoleen. Mahtava, rento tyyppi! :)

  Akateeminen on kyllä jotenkin speciaali.. Jo se, että rakastaa kirjoja aaaah, saa ihan pään pyörälle, kun niitä on siellä kasoittain ;) En vaan ollut koskaan tajunnut, että valokuvakirjoja on siellä niin paljon ja niitä voi selata! Mä olen niin kiltti, etten uskalla selata edes lehtiä kaupassa, jos en osta sitä! Ja se kahvila oli tosi symppis!

  Harmi, että kuulin messuista liian myöhään, olen Italiassa. Ei sekään huono juttu, mutta mielellään olisin kyllä käynyt noin mielenkiintoisilla messuilla! Pidäthän kivaa minunkin puolesta ;)

  Maija: Kiitos kultainen <3 Muistan päivän kyllä pitkään, kovasti oli tärkeä juttu minulle ;)

  lili: Sakke on kyllä mahottoman mukava ja rento. Hauska, mutta asiallinen :) Ja niin kova puhumaan, että jestas! Heh.

  Tosi ihana, että oot noin innoissaan! Kyl se valokuvaaminen vaan on <3 Ja varsinkin jos on hyvät välineet :) Nälkä vaan tuppaa kasvamaan syödessä..
  No, kohta on taas enemmän valoakin niin sit ei kamerat paljon kotona pölyty!

  lora: Sitä se kyllä oli :) Olen aivan älyttömän onnellinen koko jutusta! Kyllä elämässä on pakko tapahtua myös upeita juttuja, muuten olis aika tylsää. Mut ei makiaa mahan täydeltä, just sillain sopivasti vaan ;))

  Voi kiitos, mahtavaa, että pidit kirjasta <3 Sitä on itse niin kovin kriittinen..

  Oooh, ihanaa matkan odottelua siis!! Kyllä sitä jaksaa, kun on mitä odottaa, eikö :)

  VastaaPoista
 9. Kuulostaa upealta! Palkinto todella meni ihan oikealle ihmiselle. Olisi kivaa kuulla vaikka jonkun ajan päästä, kun olet jonkun aikaa toteuttanut Sakarin oppeja, että mitä mieltä itse olet kuvistasi sitten ja jos haluat, niin näyttää joitain before-after-kuvapareja. :)

  VastaaPoista
 10. Aivan mahtavaa!!!!! :D Voin vain kuvitella että on ollut todella upea päivä:) Sinä niin ansaitsit sen:)

  VastaaPoista
 11. Norppa: Kiitos paljon Norppa <3
  Hih, en tiedä aiheuttiko Sakarin tapaaminen nyt mitään niin radikaalia kuvauksessani. Sain toki hyviä vinkkejä, mutta harvoin pääsen vieläkään ihmisiä kuvailemaan ja siinä sitten kehittymään. Toisaalta puhuttiin paljon heijastimien rakentamisesta yms joita en nyt ihan heti pääse rakentelemaan :)
  Kesällä otan kyllä ihmiskuvauksen asiaksi, kun ei tarvitse malleja palelluttaa pakkasessa :) Yhden jutun voisin kyllä kokeilla ja näyttää, mutta se tarkoittaa sitä, että joku tuttu suostuu laittamaan kasvonsa nettiin :)

  Mona: Päivä oli aivan ihana!! Vieläkin, ja varmasti pitkän aikaa, muistelen sitä todella hymy kasvoilla :) Kiitos, olet ihana <3

  VastaaPoista