365 pähkäilyä.

Olen vähän pohdiskellut tuota 365 projektia. Tiedättehän idean? Eli otetaan joka päivä yksi kuva ja mielellään julkaistaan se jollain foorumilla.

Blogin kirjoittajana tulee kuvailtua usein, yleensä jopa joka päivä, vaikka kuvat eivät julkiseen levitykseen päätyisikään.
Koska haluaisin kuitenkin kehittyä kuvaajana, ja noh, kuvata ylipäätään, niin oliskohan siinä mitään ajatusta aloittaa tätä projektia? Vai käykö siinä niin, että se muuttuu riippakiveksi, jonka viimeistä päivää odottaa malttamattomana..


Selailen välillä omaa blogiani taaksepäin ja varsinkin kuvia on tosi hauskaa katsella. Muistella, että mitä sitä oikein viime huhtikuussa tekikään! Jos joka päivä julkaisisi yhden kuvan ja pienen kuvatekstin, niitä voisi olla tosi hauska katsella myöhemmin. Että mitä päässä liikkui ja missä ylipäätään itse liikkui vuoden aikana :)

Lisäksi tulisi myös kannettua kameraa joka paikkaan. Siihen tulisi ehkä tartuttua helpommin ja toiveissa olisi myös rohkaistua kuvaajana entistä enemmän. Ehkä myös haluaisi keksiä kaikkea uutta, ettei kaikki kuvat olisi aivan samanlaisia, ja sitä kautta ideat lisääntyisivät? En tiedä onko tää nyt ihan haaveilua..
Vai olisko se todellisuudessa niin, että pitkän työpäivän jälkeen vaan räpsäisee jostain lähimmästä kukkasesta kuvan, että saa homman hoidettua? :)

Mut eihän se niin vakavaa ole! Valokuvista nyt sentään vaan puhutaan. Jos tekis niin, että oikeesti kiireen keskellä vaan jättäis väliin. Tai julkaisis seuraavana päivänä kaks ;) Mites sitten kun on matkoilla?

Onko kukaan ollut koskaan mukana 365 projektissa? Kuulostaa vaan niin hauskalle, että tekis mieli aloittaa! Luulen, että sitä osaisi elää hetkellä taas hitusen paremmin tän myötä ;)

Jotkut saa aikaan kyllä niin upeita kuvia. Katsokaa vaikka tänne tai tänne


18 kommenttia:

 1. Kuulostaa kyllä kivalta idealta ja houkuttaisi lähteä mukaan, mutta ainakin nyt gradua tehdessä omista kuvistani tulisi kyllä tosi tylsiä... :D Ja tosiaan 365 päivää on piiiitkä aika!

  Mutta jään innolla odottamaan sun kuvia jos päätät ottaa osaa haasteeseen! :)

  VastaaPoista
 2. Jossain blogissa tuo haaste oli ainakin toteutettu viikko tyyliin, eli kerran viikossa bloggaaja julkaisi sitten kerralla jokapäivältä kuvan. Tuolla tyylillä ei ainakaan tarvitsisi stressata jos ei joka päivä koneelle pääsisi tai kuvaa ei olisi :) Mutta hauska idea kyllä!

  VastaaPoista
 3. En ole kuullutkaan moisesta, mutta kivahan tuo olisi! Varmasti me lukijasi katseltaisiin mielellään upeita kuviasi :) Ihanaa alkavaa viikkoa <3

  VastaaPoista
 4. Mun miehellä on tällä hetkellä menossa tuo projekti. Tosin hän ottaa kuvan kamerakännykällä, editoi sen ja julkaisee Facebookissa.
  Tammikuu meni vielä ihan kivasti ja joka päivälle löytyi hyvä kuva mutta helmikuussa on alkanut into hiipua (vaikkei hän sitä myönnäkään). Kuvattomia päiviä on tullut useampia kuin kuvallisia. Joka päivä kun kuitenkin tallustaa samoja reittejä töihin ja takaisin, ei niitä kohteita ole niin hirmuisesti. Se onkin mennyt melkein sitten siihen, että hän ottaa vaikka roskapöntöstä kuvan, editoi sen näyttäväksi ja julkaisee. Siinä katoaa vähän pointti.
  Onhan se aika hauska projekti ja alkuun varsinkin ideoita keksii helposti, mutta vuodessa on kuitenkin aika paljon päiviä :)

  VastaaPoista
 5. Eräs tuttavani oli mukana ko. projektissa, ja myös hänellä hieman into hiipui jossakin vaiheessa. Ehkä tuo jonkun ehdottaman viikko-kuva olisi jopa parempi, jotta ei tulisi sitten itselleen 'taakkaa'. Tosin eihän yhden kuvan julkaiseminen per päivä kuulosta kovin pahalta, mutta jos siitä tulee pakko niin en tiedä sitä sitten..

  Ja niin, ei tarvitse mennä ohjaamasi linkkeihin katsomaan upeita kuvia. Riittää, että selailee tätä blogiasi. Nää kuvat on niin ihailtavia!! :)

  VastaaPoista
 6. Hei ihan mahtava idea!! Taidan toteuttaa itsekin. Vaikka aika usein mulla kuva olis varmaan jostain tv-ruudusta tai korkeintaan maisema työmatkalta (joka on kyllä välillä tooosi kaunis kun aurinko laskee...). Mua harmittaa kun niin vähän nyt varsinkin talvella tulee räpsittyä kuvia, kesällä sitä vaan tulee enemmän tehtyä kaikkea ja luonto on kaunis. Tai onhan se toki talvellakin mutta tuo työmatka on aikalailla samanlainen joka päivä... ;)

  Kyllä kevät saisi jo tulla, odotan niin innolla:)

  Kivaa uutta viikkoa ja kiitos hyvästä ideasta!

  VastaaPoista
 7. Entisen työkaverin mies aloitti tuollaisen viime kesänä ja pohdin tuolloin itsekin, josko tekisi vastaavaa. Tuon miehen projekti tosin tyssäsi parin kuukauden jälkeen.

  Mielellään tuollaisen projektin laittaisi itsekin pystyyn ja kuvailisi omaksi ilokseen - mutta tuleeko siitä sitten mahdollisesti turhaa lisästressiä / huonoja kuvia ainakin sellaisina kiireisinä päivinä, jolloin mahdollisesti tulee sitten supernopsaan räpsäistyä joku kuva ihan vain sen takia, että on "pakko"?

  Tuossa aiemmin mainittu idea esim. viikkopostauksesta olisi varmaan ihan hyvä - tuolloin tosiaan ei tarttisi stressata kuvan julkaisusta jonain kiireisenä päivänä. Tai sitten voisi aloittaa esim. "picture of a week"-tyyppisellä jutulla, jolloin myös julkaisisi aina vähintään yhden mielestään hyvän kuvan joka viikolta?

  Mikäköhän olisi sitten paras paikka kuvien julkaisuun - oma blogi, joku "alablogi", joku foorumi tai 500px-sivu?
  Jos kyseessä olisi ihan täysi 365, niin tuolloin erillinen blogi ihan tuota varten varmaan olisi hyvä? Mutta jos kuvia julkaisee viikoittain, voisi niitä varmaan laittaa ihan tähänkin blogiin ilman toisen perustamista? Ainakin itse mielellään katselisin tuollaisia kuvia täällä muiden tekstien lomassa. :)

  Jos päätät alkaa tekemään tuollaista, niin mä voisin lähteä mukaan ihan mukanaolon ilosta. Usein sitä on helpompi lähteä mukaan eri juttuihin ja saa lisätsemppiä siitä, että on joku toinenkin, joka sitten pähkäilee samojen juttujen parissa. :)

  VastaaPoista
 8. Kuulostaa kyllä hauskalta ja mielenkiintoiselta. Toisaalta voi muodostua pikku riipaksikin välillä. Mutta tuossa projektissa varmaan auttaisi, että sallii itselleen myös kännykkäkuvat, niin tulisi varmaan helpommin suoriuduttua... jos tosiaan on vaikka lomalla/matkoilla tms.

  Pitääpä itsekin miettiä asiaa... :)

  VastaaPoista
 9. Kiva idea, pitää miettiä asiaa. Haluaisin kovasti kokeilla tuota. Valokuvaajana ei kehity muuta kuin kuvia ottamalla ja talvi-iltapäivinä töistä palatessa on harmittanut, ettei kamera ole matkassa ja hieno auringonlasku jäi ikuistamatta - 365-projektissa kamera kulkisi varmaan helpommin matkassa.

  Niin kuin aikaisemmat ovat kommentoineet, kuva per päivä voi muodostua riipaksi jossakin vaiheessa - mutta alkuun se ainakin kuulostaa innostavalta. Tykkään ottaa kuvia paljon ulkona ja kevään/kesän aikana tuo voisi olla aika kiva juttu kokeilla - joskus tuntuu, että kevät vaihtuu kesäksi yhdessä päivässä ja valo tuo esiin monia kiinnostavia kohteita.

  Valokuvauksesta tuli mieleen sellainen, että otatko kuvat yleensä RAW-muodossa vai JPEG-formaatissa? Olen itse aloittanut kuvien muokkaamisen RAW-muodossa ja sopivan ohjelman etsiminen on ollut vähän hankalaa mm. lightroom ei tue Olympuksen raw-muotoa.

  VastaaPoista
 10. Kuulostaa kivalta idealta ja vautsi millaisia kuvia ihmiset ovat ottaneet.

  Vitsi kun sitä voisi ottaa vuoden vapaan ja reissata ympäri maailmaa, kuviakin tulisi nappailtua aikalailla :) Toisaalta kyllä siitä perusarjestakin löytää kauniita kuvauskohteita jos vähän vaan näkee vaivaa...

  Tätä projektia täytyy kyllä harkita vakavasti :)

  VastaaPoista
 11. Ainiin, oletko Cherry muuten huomannut tällaista?
  http://www.hpb.fi/
  Ihan mieletön määrä kaikkea valokuvaamiseen liittyvää näyttelyistä työpajoihin & luentoihin. :)
  Pitää itsekin tutustua nyt tarkemmin - osa tuosta tosin menee päällekkäin sun tulevan reissun kanssa, mutta ehkä tuolta riittää mielenkiintoista tutkittavaa myöhemminkin?

  VastaaPoista
 12. Petra Pauliina: Totta, se on kyllä pitkä aika :) Ja toki eihän sitä tiedä mitä sitä puolen vuoden päästä tekee, kuinka kiire tulee jne. Mut aattelin,et jos ton vois toteuttaa jotenkin rennosti ;) En missään nimessä aatellut, että kuvat olis jotain taideteoksia, varsinkaan jos on kiirettä :))

  Linda: Hmm.. hyvä idea sekin :) Aina ei tosiaan koneelle pääse. Mutta ehkä ennemmin se ongelma on se kuvan ottaminen eikä koneelle pääseminen. Tietysti matkoilla ei aina pääse koneelle, mutta silloin vois antaa itelleen armoa ;) Vai meneekö sit koko 365-projektin idea, jos ei orjallisesti noudata sääntöjä? ;)

  Celina: Kiva :) Oot aina niin ihanan positiivinen <3

  Susku: Heh, noin siinä vois just käydä ;) Arki on vähän sellasta, että ei työmatkalla kovin monesti jaksa alkaa pohtia jotain kuvaamiskohteita ja talvella varsinkaan, kun on pimeää. Vuodessa on toki paljon päiviä, joten into varmaan hiipuisi jossain vaiheessa. Mut eihän niiden kuvien kai tarvi mitään ihmeellisiä olla? Tietysti katsojat kyllästyy sit vähintään, jos alkaa roskapönttöjä liian usein näkymään ;)

  Satu: Niin, se ei kyllä kuulosta pahalta, mutta jos ajattelee, että on vaikka iltavuorossa niin yöhönhän se menee, että ehtii koneelle jotain kuvia julkaisemaan. Luulen kans, että into vois hiipua, mutta ehkä se sit joskus taas löytyisi takaisinkin. Moni jatkaa tuota vuodesta toiseen, vaikka vuoden jälkeen oliskin jo tavallaan maalissa :)
  Sit taas jos kerran viikossa julkaisee jotain niin se on jo vähän niinkun tätä blogia pitäis muutenkin. En ajatellut, että mitään niin erikoisia kuvia saisin ees aikaan, tai varmaan on ihan fiiliksestä kii. Ennemminkin aattelen, että tulis kuvattua, en niinkään sitä tulosta joka kerta, vaikka kuka sitä nyt jaksaa huonojakaan kuvia sit latailla..

  Voi kiitos Satu, oletpa kultainen <3

  VastaaPoista
 13. Anonyymi: Hei kiva kun innostuit! Just noin, ei sen tarvi mitään ihmeellistä olla vaan vois pitää tavoitteena sen, että ylipäätään tarttuu kameraan :) Kyllä niitä hienompia kuviakin sit varmasti tulee, kun on enemmän aikaa ajatella :) Keväthän on jo ihan nurkalla! :)
  Mukavaa viikkoa sinullekin!

  fairy tale: Sitä lisästressiä tässä itsekin mietin. Mies naureskeli tuossa vitsikkäästi, et "pitäskö sun vielä pari blogia perustaa kun oot muutenkin niin vähän koneella" ;) En niinkään olis harmissaan kuvien laadusta, paitsi et katsojat saattais kyllästyä, kun ei ne varmaan olis niin ihmeellisiä. Lähinnä mietin, että tää olis ideana hauska ja sama se sit mitä kuvaa :) En asettais kuvaustavoitteitani sen korkeammalle, kuin nyt blogikuviakaan kuvatessa. Välillä vois tietty harjoitella jotain uutta ja hienoa, jos on enempi aikaa, mutta en haluais olla tän kanssa liian ankara itselleni vaan nähdä kivana juttuja :)

  Ymmärrän, että kaikki ei ehkä olisi kiinnostuneita katselemaan niitä kuvia täältä blogin puolelta, mutta mitään uutta sivustoa en kyllä haluais aloittaa. Se toisi mulle varmaan eniten stressiä, jos pitäisi päivittää kovin moneen paikkaan. Tuo projekti voisi pyöriä tässä ohessa, kun en aina ehdi sen kummempia kirjoitella tänne blogiin. Se voisi olla niiden välipäivien postaus, kun en muuta ehdi näpytellä. En sitten tiedä mitä lukijat siitä olisivat mieltä...?

  Tosi kiva, että oot itsekin innostunut lähteen mukaan :) Pitää nyt pohtia sit vielä, olis kyllä kiva yhdessä tehä tämmönen :)

  Nanna: Ihan totta! Ei ne mitään tajuntaa räjäyttäviä tarvisi kai olla? Ihan sellasia, kun nyt muutenkin blogissa näkyy :) Ja jos sattuu olemaan kauheassa kuumeessa niin kuka siitä sit rankasee, vaikka joku päivä jää väliin. Hauskaahan sen pitäisi vaan olla :)
  Pohdiskele ihmeessä ;)

  Netta: Aivan :) Tulisi ainakin kannettua kameraa ;) Luulen, että tuolla kaupungissa asuessa olisi keksinyt aivan helposti kuvattavaa joka päivä. Siellä oli niin paljon "virikkeitä", mutta täällä metsässä.. hmm..pitäisi melkein poiketa työmatkalta jonnekin, että keksisi joka päivälle jotain. Pitäsköhän ensin harjoitella itsekseen ja katsoo kuin kauan jaksaa ;)
  Ei tästä mitään paineita saisi kyllä ottaa.. elämässä on tärkeämpääkin stressattavaa :D

  Mä otan aina kuvat RAW-muodossa, niin niitä on sit helpompi käsitellä jälkeenpäin, jos on tarvetta ja isompiakin taitavat olla. Mites photoshop elements? Tai auttaisko Gimp?

  VastaaPoista
 14. lora: Niimpä, ihan uskomattomia kuvia :) Sellanen 365 vasta upea oliskin, että samalla lähtisi vuodeksi maailmalle ja laittaisi joka päivä yhden kuvan blogiin ;) Juu, lottovoittoa odotellessa! Mut mietiskellään siihen asti ihan täällä kotosalla ;)

  fairy tale: Hei kiitos paljon! Tosiaan, ihan hirveästi ohjelmaa ja taitaa jatkua kuitenkin koko kuukauden niin hyvin ehtii. Olen reissussa vaan hetken :) Pitääpä matkan jälkeen katsoa tarkemmin ohjelmaa ja työvuoroja :) Kiitos!

  VastaaPoista
 15. Vaimo vinkkasi kurkistamaan tänne ja onpahan hienon näköinen blogi sekä upeaa kuvamateriaalia!

  Itse kuvaan PAD (picture a day) projektia ja nyt takana 422 yhtäjaksoista kuvauspäivää. Kuvat julkaisen pbase.com sivustollani:

  http://www.pbase.com/bmp_tuomio/photo_a_day

  365 / PAD julkaisualustoja tuntuu tulevan jatkuvasti lisää, joista tiukimmat vaativat kuvan julkaisun kuvauspäivänä. Itse kun en ole joka päivä web-yhteyden päässä (teemme 6kk reissua paraikaa) ei tämä puritaanisin vaihtoehto oikein sopinut itselleni.

  Vaikeinta PAD projektista tekee se, että jokainen päivä aloitetaan nollasta. Kahtena edellisenä olet saattanut ottaa kymmeniä hyviä otoksia mutta kolmantena voi olla nuha, paska päivä duunissa ja maailman harmain keli. Makrot kodin koriste-esineistä ja valaistuskokeilut kannattaa jättää tällaisia varten varalle ;)


  Onnea projektille!

  VastaaPoista
 16. Aivan mahtava idea! Olen nähnyt niitä, jotka ottaneet omasta pärstästä joka pvä kuvan, vuoden tai useamman vuoden ajan, mutta muihin juttuihin en ole törmännytkään.

  Ota haaste vastaan ihmeessä! Sinun taidoillasi siitä tulee vaikka ja mitä upeaa. Kenties valokuvakirja? =) Muistat varmaan, kun puhuin niistä kuvaamistasi kirsikkatomaateista. Sekin kuva oli pysähdyttävä. Ei sen tarvisi olla mitään erikoista, saisit siitä kuitenkin jotain upeaa aikaiseksi!

  VastaaPoista
 17. Jos sinä niin minäkin :) Täällä on myös tullut monta kertaa asiaa mietittyä, ja samoihin juttuihin päädyttyä. Varsinkin tuo oman kuvaamisen kehittyminen olisi kiva juttu. Ja miksi niin ei tapahtuisi, kun kamera on aina mukana :)

  VastaaPoista
 18. Pingviinimatkalaiset: Kiitos pitkästä kommentistasi! Kävin kyllä jo lukemassa sen aikaisemmin, mutta vastaaminen otti aikansa.

  Kiitos myös linkistä, aivan mielettömän upeita kuvia!! Tulee ihan ajatus, että lähteekö näihin projekteihin vain ne, jotka osaa ottaa tuommoisia taideteoksia? ;) Harvemmin tulee huonoja kuvia vastaan.

  Teillä on kyllä upea reissu siellä menossa ja mikäs sen parempaa, kuin että maisemat vaihtuu vähän väliä. Se pitää ainakin kameran ja kuvaajan virkeänä :) Sulla on myös hyvä linssikokoelma matkassa! Täytyy mennä vielä tutkimaan tarkemmin kuviasi!

  En ole vielä päättänyt lähdenkö mukaan vai en. Monen sivuston päivitteleminen ei jotenkin nappaa ja toisaalta tänne kuvien laittaminen ei välttämättä ole se idea. Vaikka eihän siinä kai kauaa menisi, että kuvan latailee jonnekin..
  Voisi tietysti kokeilla ensin vaikka kuukauden tai puoli vuotta, että lähteekö kulkemaan ollenkaan. Minä oon vähän semmonen nopeasti innostuva välillä ja sitten se innostus laskee yhtä nopeasti.

  Kiitos vinkeistä ;) Makro pelastaa varmasti monta kertaa ;)

  Rentouttavaa matkan jatkoa teille, terkut vaimolle!

  RagDoll: Ihan totta! No, tuommosesta en oo kuullut :) Tiedän vaan, että jotkut ottaa samasta paikasta joka kuukausi kuvan :D Olispa kauheeta katsoo miten naama rutistuu, heh.

  Olen nyt vähän kahden vaiheilla projektin kanssa, mutta oli kiva kuulla mitä mieltä toiset ovat ja että joku muukin innostui! En todellakaan ajatellut, että kuvista tulisi mitään ihmeellistä tai kuvakirjan arvoista :D Ehkä kynnys on nyt nostettu liian korkealle.. En halua tehdä valokuvaamisesta stressaavaa ;) Toisaalta olishan se hauska kokeilla vaikka lyhyempi aika ja jatkaa siitä sitten, jos on kova palo :)

  Pipa: Ihana, että olette heti mukana! Joko aloitit? Mä vielä pohdin ;D Kuvaamisessa olisi kyllä kiva kehittyä...vaikka ihan pienin askelin. Kai sitä tulisi enemmän kuvattua ulkona (eikä näitä purkkeja ja kukkasia täällä sisällä), jos kamera olisi mukana. Meidän asuinpaikan muutos kyllä otti nyt viipaleen pois tästä, hitsi kun en tajunnut tätä vuosi sitten :) Toisaalta tekis kyllä mieli yrittää!

  VastaaPoista