Kurssilla.

Olipa mahtava viikonloppu!
Oikeastaan siihen ei mahtunutkaan mitään muuta, kuin yksi valokuvauskurssi. Se oli Kameraseuran järjestämä Varmuutta ihmiskuvaukseen-kurssi. Ilmoittautumispäivä osui juurikin häämatkalle, joten jännäsin Balilla saanko nettiä sen verran toimimaan, että saan itseni liitettyä mukaan, ja onnistuihan se. Kameraseuran kurssit täyttyvät yleensä todella nopeasti, kuten myös aikuisopiston ja varmaan työväenopistonkin kurssit. Kannattaa siis olla tarkkana, jos aikoo sellaiselle.

Kurssin kuvauksessa (ja nimessäkin) puhuttiin juuri sellaisista asioista, joita itse haluaisin oppia. "Kurssin tavoitteena on lisätä kuvaajan varmuutta ihmisten kuvaamisessa, esim. perhetapahtumissa, potrettikuvauksissa tai kadulla. Kokeillaan erilaisia tapoja ohjata kuvattavia tai olla ohjaamatta. Ymmärtämystä kuvattavana olemiseen etsitään asettumalla itse kuvattavan rooliin."

Maisemia ja muita on tullut harjoiteltua, mutta ihmisiä olen kuvannut tosi tosi vähän. Ihmiset on kuitenkin kaikkein kiinnostavimpia niin kyllähän sitäkin olisi kiva harjoitella. Kursseilta onkin hyvä hakea vähän potkua aloitukseen!Lauantaina opettaja näytti meille ensin omia otoksiaan sekä netistä bongaamiaan kuvia ja tarkasteltiin niistä erinäisiä ihmiskuvauksessa huomioon otettavia asioita. Sen jälkeen meidät jaettiin pareihin ja yhteen kolmen hengen ryhmään. Itselläni kävi tosi hyvä tuuri ja pääsinkin kahden mieshenkilön kanssa samaan porukkaan. Saatiin siis kaikki kuvata kahta henkilöä yhden sijasta!

Meillä synkkasi heti miesten kanssa tosi kivasti ja oikeasti kuvauksissa oli superhauskaa. Sitä voisi ajatella, että olisi vaivautunut tai muuten jäykkä, jos joutuu noin vaan malliksi tai kuvaamaan vieraita ihmisiä, kun ei sellaisesta ole kokemusta, mutta tällä kertaa se oli kaikkea muuta. Lähdettiin läheiseen puistoon muun muassa heittelemään syksyn värjäämiä lehtiä ja naurettiin niin paljon, etten meinannut saada tärähtämättömiä kuvia aikaiseksi.
Koko kurssiporukka oli muutenkin ihan mahtava ja pidin varsinkin siitä aikuismaisesta tyylistä, että tietoa jaetaan, kaikkia autetaan ja kaikille annetaan rakentavaa palautetta. Kaikki olivat hirvittävän huomaavaisia ja huumorintajuisia!

Varmaan kaikki muut kurssilla olleet olivat kuvanneet paljon enemmän kuin minä, mutta ei se mitään. Mähän sain siis varmaan eniten siitä sitten irtikin ;) Sitä kun kurssilla näkee millaisia hienoja linssejä ihmisillä on, salamoista ja oheismatskuista puhumattakaan, niin alkaa vähän tota shoppailuhammasta kolottaa! Kyllä sitä nyt viimeistään käyn hakemassa yhden heijastimen ja softboxin ja alan vaivaamaan kaikkia sukulaisia ja ystäviä kamerani kanssa ;)Kurssilla opin paljon pikkujuttuja mallin ohjaamisesta, kuvan rajaamisesta, asettelusta, valon suunnan havainnoimisesta, valaisusta, salamalaitteista..
Sain myös aavistuksen lisää rohkeutta mukaani, joten ehkä jonain päivänä, parin vuoden päästä uskallan pyytää jotain kadun tallustajaa pysähtymään, jotta voin ikuistaa pari kuvaa kameraani ;)
Suosittelen menemään kurssille, jos yhtään aihe kiinnostaa!

Niin ja postauksen kuvat eivät valitettavasti ole kurssilla otettuja, koska niissä oli aiheen mukaan tietysti ihmisiä. Mutta sen sijaan ihailin tänään merellä näkyvää usvaa ja sain miehen pysäyttämään auton viideksi minuutiksi, jotta nappasin pari kuvaa. Kotiin tullessa taas vuorostaan taivas oli niin hurmaavan värinen, että sekin piti ikuistaa. Tosin sekin tilanne kesti noin viisi minuuttia, joten ehkä ensi kerralla olen enemmän ajoissa ja jossain kivemmassa paikassa :)

Iloista alkavaa viikkoa!

11 kommenttia:

 1. Ihania kuvia!!
  Suosikkini noista on tuo eka "punainen taivaskuva", ja lintu tuossa merikuvassa kruunaa kaiken!
  rami>60

  VastaaPoista
 2. sun kuvat on kyllä aivan uskomattoman upeita! Mitä objektiiveja sä eniten käytät? :)

  http://mukillinenmaitokahvia.blogspot.com

  VastaaPoista
 3. Vitsi kuin kivan kuuloinen kurssi! :) Täytyykin pyytää oman kurssin vetäjää, että perehdytään jossain välissä myös ihmisten kuvaamiseen.
  Olen aina välillä kaiholla katsonut tuota Helsingin kurssitarjontaa ja kun tolla kameraseuralla vielä on esim. kaikkia erilaisia ryhmiä, jotka kokoontuvat viikoittain keskustelemaan milloin mistäkin aiheesta. Onneksi täällä sentään on juuri näitä peruskursseja valokuvaukseen, niin ainakin sitä pääsee vauhtiin. :)

  Olisitko pystynyt jossain välissä kirjoittamaan enemmän vielä tuosta kurssista -- tai juurikin jotain vinkkejä henkilökuvaukseen?

  Entä mistä ajattelit softboxin hommata? Jossain näin ohjeita sellaisen tekemiseen itse, mutten tiedä sitten..ainakin saisin hyvät naurut mieheltä valokuvaan, jos vetäisisin jonkun itsetehdyn mehupurkin esiin häntä kuvatessani. :D

  (ja kauniita maisemakuvia jälleen kerran - tottakai!)

  (ja tosiaan rahanmenoa ei voi estää tän harrastuksen kanssa -- ostin juuri digicamera.netin foorumilta laajakulmaobjektiivin.. seuraavaksi hankintalistalla taitaa olla vielä joku makrolinssi..)

  VastaaPoista
 4. Voi miten kauniit värit noissa iltakuvissa!

  Olisi kyllä niin mahtavaa päästä kuvauskurssille. Tähän asti olen vain itse kokeillut eri asetuksia ja lukenut muutaman oppaan järkkärikuvauksesta.

  Nyt olisi tosiaan toiveena uusi valovoimainen zoom-objektiivi ja siihen suodatin. Tämän ruotsalaisneidon blogista olen kurkkinut suosituksia ja ideoita: http://nevnarien.se/

  Aijai, kohta on joulu, kuulekohan pukki toiveeni? ;)

  VastaaPoista
 5. rami>60: Kiva kuulla, että tykkäät ;) Sumua ja usvaa onkin odoteltu. Nyt sitä hetkeksi sain :)

  Mona: <3 <3 Kiitos, kiitos muru!

  Cinnamon_: Oii, kiitos kovasti <3 Tosi mukava, jos pidät :) Kuvailen oikeastaan vaan yhdellä objektiivilla ja se on 60mm f/2.8. Joskus myös 50mm f/1.8, mutta en nyt pitkään aikaan ja se on yleensä miehen kamerassa :)
  Tuota 60millistä voin lämpimästi suositella. Olen ihan koukussa ;))

  fairy tale: Eikö! Siellä oli kyllä kivaa, vaikka myönnän, että olen aika huono kurssi-ihminen. Siellä pitää yleensä saada nopeasti hyviä tuloksia tai edes jotain tuloksia, joita kehtaa sitten esitellä. Ja kuvia arvostellaan ja pohditaan tosi pitkään, joten onhan se ärsyttävää, jos ei ole ollenkaan onnistunut :D Onneksi meni ihan hyvin silti, oli ok otoksia ja sitten niitä huonompia, jotka voidaan unohtaa ;))

  Kameraseuralla on tosiaan paljon kaikenlaista tapahtumaa illanistujaisista, kursseihin, pikkujouluihin yms..Olen ollut siellä nyt vuoden jäsenenä, mutta en ole saanut itseäni/ehtinyt vielä mihinkään kuukausikokouksiin tai ryhmiin. En oikein tiedä mistä sitä alottaisi. Ja tykkään kuvata ihan yksinään ;)
  Jonkun "luennon" voisi kyllä joskus mennä kuuntelemaan, sieltä sais varmasti paljon!

  Voin toki kirjoittaa jotain kurssista. Ehkä ennemminkin siis siltä kannalta, että mitä tuolla puhuttiin ja opittiin, koska muuta kokemusta tai tietoa mulla ei todellakaan ole :)

  Sotfboxin hankkimisessa en ole vielä edistynyt, mutta kävin kyllä Rajalan sivuilla jo vähän vilkuilemassa. Se on kuitenkin usein se kallein kauppa, joten mietiskelen vielä. Niitä varmasti löytyy sieltä ja täältä.
  Hahaha sain hyvät naurut, kiitos :D No, tietty on hyvä joskus rakentaa itse ja kokeilla, mutta jotenkin musta tuntuu, että VÄHÄN pienempi vaiva voisi olla, että ostaa sen ihan vaan kaupasta :D Ei ole kuitenkaan niin kalliista hankinnasta kyse ja varmasti toimisi ;) Oon ehkä vähän laiskakin..

  Oih! Laajakulmaa meillä ei olekaan, mutta arvaa vaan kuinka monta linssiä olis ostoslistalla noin muuten vaan ;))) Oletko ollut tähän asti tyytyväinen objektiiviin? Millasen hankit?
  Tulipas taas tarinaa :D

  VastaaPoista
 6. Petra Pauliina: Taivas oli niin upea! Syöksyin autosta ja juoksin ottamaan noi kuvat. Sitten 5 minuuttia siitä se olikin jo ohi :)) Meillä kun ei ole ikkunoita "ulkomaailmaan" niin ei koskaan tiedä edes miltä taivas näyttää. Sellaista odotellessa...alkaa vähän naapuritalon seinä tökkiä :/

  Kurssit on kivoja, mutta toki kaikkein kivointa on kuvata yksinään. Yksin ollessa kukaan ei vaan kerro mitä voisit tehdä toisin.
  Tuolla viikonlopun kurssilla ei enää opetettu kameran säätöjä tai näitä perusjuttuja. Piti opetella ihan uusia juttuja, eli millaista kuvaa haetaan, mitä sanon mallille, miten rakennan mallin asennon ja rajaan kuvan..siis monta juttua siinä samalla kun yritti vielä äkkiä säätää kameraa, joka ei ole mulle vielä niin automattista.
  Mut kohtuu hyvin selvisin onneksi ;)

  Mun mielestä olis ihan mahtavaa, jos pukki kuulis kaikki meidän objektiivitoiveet :D Taih, no edes yhden! Sillähän vetelisi jo pitkälle kevääseen ;)

  Kiitos hurjasti tuosta linkistä, vaikuttaa tosi kivalta! Arvasin kyllä ekasta kuvasta heti, että ei ole huono kyllä kamerakaan! Upeita kuvia. Nyt pitää mennä katselemaan tarkemmin!

  Anskuliini: Voi kiitti! Oletpa kultainen <3

  VastaaPoista
 7. Kiva pitkä kommentti. Kiitos! :) Tässähän ihan innostuu.

  Olis kyllä huippua, jos tuo kameraseura (tai joku muu taho) järjestäisi kursseja myös muualla. Mä itse asiassa liityin paikalliseen opiskelijakamerat-yhdistykseen, mutta heidän kuvailtansa menevät just päällekkäin tuon mun valokuvauskurssin kanssa, mutta ainakin tuolla voisi pyöriä sitten kun kurssi aikanaan loppuu. En vain ehkä ihan enää koe itseäni täysin "opiskelijaksi", kun teen kokopäiväisesti töitä ja yritän opiskella siinä sivussa.
  Jos tosiaan ehdit joku kerta, niin olis just kiva kuulla jotain noita kurssilla opetettuja vinkkejä. Vaikka just rajaukseen tai valaistukseen liittyviä juttuja? Vai tosta toisesta kommentista päätellen ilmeisesti ei siis menty ihan tuollaisiin juttuihin, vaan se oli enemmän sitä mallin ohjausta?

  Nyt Digiexpon yhteydessähän Rajala järkkää myös jotain luentoja..ja varmaan messuilta löytyy vaikka mitä tarjouksia -- ajattelin ainakin itse tarkkailla heidän nettisivuja tuolloin, kun messut taitavat jäädä nyt väliin. Jos tietää mitä haluaa, niin kannattaa tosiaan googlettaa aika paljon, jos jostain nettikaupasta löytyisi edukkaammin tuotteita.

  Tuo laajakulmaobjektiivi on vielä sen verran tuore juttu, että itse asiassa objektiivi odottaa vielä Postissa noutoa..En vaan yhtään ehdinyt nyt sitä hakemaan, mutta toivottavasti huomenna. Teen siitä varmaan juttua sitten vielä erikseen, kun pääsen testailemaan paremmin. Kyseessä on Tokina-merkkinen 12-24mm f/4 -laajis. Ei mikään paras enää muihin vielä laajempiin ja valovoimaisempiin verrattuna, mutta suht edullinen ja sillä pääsee varmaan hyvin vauhtiin.

  Ainiin, ja oli pakko tulla innoissaan hehkuttamaan, että mulle tuli viesti, että uusimmassa Kamera-lehdessä julkaistaan Vuoden kuvaaja -kisan 4/4-osakilpailun tulokset ja että olen päässyt 25 parhaan joukkoon.. Aika jännää! Lähetin yhden mun blogin puolellakin julkaisemani kuvan sinne ihan kokeilumielessä. En oo ennen mihinkään tollasiin kilpailuihin laittanut mitään..Ehkä tää on jotain aloitteiljan tuuria. :)

  VastaaPoista
 8. fairy tale: Mä oon ymmärtänyt, että Kameraseuralla on toimintaa monissa muissakin paikoissa, kuin pääkaupunkiseudulla. Ei tietysti ehkä kaikkein pienimmissä kunnissa, mutta silti muuallakin. Olisko sulla mahdollista mennä johonkin toiseen kaupunkiin kurssille?

  Mitä kautta se sun valokuvauskurssi olikaan? Hmm.. pitää mennä lukemaan sun juttuja niin ehkä löydän sen sieltäkin.

  En ole vielä ehtinyt toteuttaa sitä postausta, kun se ottaa niin paljon aikaa, mutta kirjoittelin kyllä jo asioita ylös sitä varten :) Mutta edelleen painotan, että muutaman tunnin kurssilla tuskin kukaan varsinaisesti oppii mitään. Sieltä saatiin vinkkejä lähinnä siihen, että sitten kun harjoitellaan :) Eikä mallin ohjaustakaan oikein opi ennen kuin tietää millaista kuvaa haluaa tehdä että tietäisi miten mallia ohjata! Sitä ennen pitää myös kamera olla tuttu, ettei mene siihen kameraan se aika niinkuin minulla ;)

  Mun pitääkin lueskella sit sun laajis-postaus. Oon aina jotenkin pitänyt sitä turhana linssinä itselleni, mutta ehkä sä saisit mun pään käännettyä! Tosin sitä ennen kyllä hankin pari muuta..

  On ollut tosi kiva katsella Kamera-lehden kuvia ja ihan huisia, että olet päässyt sinne joukkoon, onneksi olkoon! Ei mikään tommonen oo aloittelijan tuuria...vaikka valokuvauksessa toki usein onkin tuurista kyse, kun on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Mut pitäähän sitä silmää olla ja ideaa ;) Ja tuommonen varmasi tsemppaa jatkamaan harjoittelua!

  Nähdään taas :))

  VastaaPoista
 9. Moro & kiitti taas pitkästä vastauksesta! :) Olinkin unohtanut jo seurata tätä aihetta, niin hyvä, että oli sähköpostimuistutus kerrankin päällä.

  Täytyy tosiaan pitää aina silmät auki kaikkien kurssien suhteen. Kyllä noita onneksi järkätään eri puolilla maata. Tuo kurssi jolla olen, on paikallisen kansalaisopiston (sama kuin pääkaupunkiseudulla työväenopistot) järjestämä valokuvauksen peruskurssi. Ainakin tuon kurssin aikana on onneksi ollut pakkokin tutustua noihin oman kameran toimintoihin. Seuraavaksi aletaan jo tutkimaan tarkemmin kuvankäsittelyä, kun ihan perusjutut kuvauksessa on käyty nyt läpi.

  Toi on tietty totta, että muutaman tunnin kurssilla ei ehkä opi niin paljoa, mutta pääasia tietysti, jos sait itse sieltä ideoita ja vinkkejä jatkaa innostusta.

  Hehe. Noita objektiiveja on niin paljon ja innostus herää aina milloin mihinkin, niin melkeinpä joka tilanteeseen on pakko olla joku linssi..(jos siis olisi rahaa niin paljon). Oikeasti pitäisi kuitenkin just miettiä, että mitä tarttee ja hommaa objektiivin vasta sen jälkeen. En nyt ole itsekään ehtinyt tuota laajista testailemaan sen enempää, mutta pitää jossain välissä ottaa se ihan tietoisesti mukaan ja etsiä kuvauskohteita, joissa sitä voi hyödyntää. Tein tosta objektiivista ihan sellaisen peruspostauksen muutamalla kuvalla.
  (tossa suora linkki: http://satumaasta.blogspot.com/2011/11/saanko-esitella-laajakulmaobjektiivi.html)

  Täytyisi ihan huvikseen seurata, mitä kaikkia kuvauskisoja milloinkin onkaan ja kokeilla onnea niissä ottamatta niitä sen vakavammin kuitenkaan. Toisaalta olisi varmaan hyvä just kans saada jotain palautetta kuvista, niin mahdolliset virheetkin oppii paremmin (siinä mielessä toi kuvauskurssi on ihan huippu, kun palautetta myös kehtaa kysyä).

  Kuvausiloa! - kohta varmaan saadaan jo ottaa pakkaskuvia. :)

  VastaaPoista